Byggesjusk giver ambitiøst varmeprojekt problemer

Broager Fjernvarme har endnu ikke vist anlægget frem for sine kunder og andre interesserede, men håber at gøre det i starten af 2018 - et år forsinket. Foto: Timo Battefeld

Byggesjusk giver ambitiøst varmeprojekt problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om natten kan Broager Fjernvarme ikke bruge deres nye varmepumpeanlæg til 50 millioner kroner, fordi det støjer for meget.

BROAGER: Det skulle være indviet i foråret, men endnu er intet sket. I ellevte time er Broager Fjernvarmes ambitiøse varmeprojekt igen ramt af problemer. Det ny anlæg, der bruger grundvandet som varmekilde, har været færdigt i flere måneder og kører også i dag- og aftentimerne, men om natten står det stille. Simpelthen fordi det støjer mere end det tilladte.

- Det er da smadder ærgerligt. Vi blev noget overraskede, at det viste sig ikke at være i orden, da vi fik trykket på knappen, siger bestyrelsesformand Peer Monger, som 19. december sidste år åbnede det ny anlæg efter flere års tilløb med en række forhindringer undervejs.

Om dagen og om aftenen må anlægget maksimum støje henholdsvis 45 og 40 dB, mens det fra klokken 22 til syv morgen er 35 dB. Sidstnævnte kan det ikke leve op til, selvom det lå i den opgavebeskrivelse som fjernvarmeselskabet bestilte hos totalentreprenøren Jan Teichert ApS. Bygningen, som pumperne ligger i, er simpelthen projekteret forkert.

- Det er da frustrerende at stå med et anlæg til 50 millioner kroner, der ikke kører perfekt. Det ærgrer os også, at vi har generet vores naboer med for meget støj om natten. Det er heller ikke er tilfredsstillende, når vi promoverer os på at producere grøn energi, siger Peer Monger. 

Historikken
I 2011 opstod ideen om at bruge en underjordisk dal vand øst for Broager til at producere grønnere og billigere energi til Broager Fjernvarmes mere end 1.100 kunder. I 2014 blev der på baggrund af to uafhængige undersøgelser første gang prøveboret. Først da man fik fat i en nyere undersøgelse, fandt man dog masser af vand. I 2015 byggede man projektet op herunder skaffede finansiering, men byggede eller borede ikke. Det skete først i 2016, hvor både transmissionsledninger, en teknik- og varmepumpebygning ved Banestien samt selve grundvandsboringerne gik i gang. Prisen var først berammet til 35,5 millioner kroner, senere opskrevet til 42 millioner kroner og slutteligt endt på lidt mere end 50 millioner kroner blandet på grund af flere prøveboringer, et tabt borehoved samt store sten, der måtte knuses undervejs.

Arbejder på en løsning

Broager Fjernvarme har også et solvarmeanlæg og bruger ellers gas. Sidstnævnte må den nu, hvor temperaturen er faldende og varmebehovet stigende, benytte sig mere af end den har lyst til, fordi varmepumpeanlægget står stille om natten.

Totalentreprenøren har påtaget sig ansvaret for fejlen, som den skal betale for. Broager Fjernvarme vurderer det render op i over 100.000 kroner. Man er nu gået i gang med at finde en løsning på. Det kan være ekstra lydisolering af bygningen eller at støjdæmpe maskinerne lokalt.

- Det er vores håb, at vi kan producere 24 timer i døgnet inden jul, siger driftsleder Povl Bonde Christiansen.

Byggesjusk giver ambitiøst varmeprojekt problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce