Brandfolk forudser flere udfordringer i det nye år

Hvert år først i januar mødes de uniformerede ansatte i beredskabet til gule ærter og en peptalk af borgmesteren og beredskabschefen. I år foregik det i Sydals-Hallen. Foto: Claus Thorsted

Brandfolk forudser flere udfordringer i det nye år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uanset om de er frivillige eller kommunalt ansatte, kan de knap 500 brandmænd i Sønderborg Kommune regne med, at der bliver nok at lave i 2019.

Sydals: 2018 blev for mange brandværn i Sønderborg Kommune et ekstremt år. Fem dage inde i januar skulle Skovmose tørlægges - igen. Herefter fulgte forårsstorme efterfulgt af en knastør sommer, og knap var året slut, før der kom stormflod.

- Halvdelen af alle vores udrykninger sidste år er gået til naturbrande, fortæller Jørgen Hansen, der gennem 49 år har slukket ild for Augustenborg-Bro Frivillige Brandværn.

Lørdag middag slukkede han tørsten med cola i glasset, klar til at rykke ud, hvis bipperen gik i gang. Små 200 af Sønderborg Kommunes omkring 400 frivillige brandmænd og 60 kommunalt ansatte i Brand og Redning holdt nytårsparole i Sydals-Hallen.

Revykongen Leif Maibom styrede slaget med faner, der blev båret ind, døde kammerater, der blev mindet, taler, gule ærter og underholdning ved Sønderborg Frivillige Brandværnsorkester.

- Vi har haft rekord i antallet af udrykninger til slagteriet, oplyser Jesper Simonsen, der gennem seks år har været med i Vester Sottrup Frivillige Brandværn.

Heldigvis for Danish Crown i Blans har de fleste udrykninger dog været blinde. Jesper Simonsen har i 2018 således kun været med til at slukke småbrande i containere og skraldespande. Til gengæld har det frivillige brandværn i Vester Sottrup assisteret ved oversvømmelser i Haderslev:

- Vi får brug for flere folk og mere materiel til den slags. Fremover vil vi nok få flere og flere opgaver med vand, der stiger, forudser Jesper Simonsen.

Hæderstegn
Ved nytårsparolen uddelte borgmester Erik Lauritzen hæderstegn og medaljer til følgende:10 års tegn:

Karsten Hyttel, Augustenborg-Bro. Martin Lauritzen, Morten Korfits, Phillip Witte Iwersen og Torben Frederiksen, Egen. Frank Gram Esbjerg og Henrik Neumann, Hørup. Bo Smed Martinsen, Kegnæs. Timo Dalldorf, Sydals. Martin Sørensen og Søren Christensen, Ullerup.

20 års tegn:

Thomas Hjort, Augustenborg-Bro. Henrik Clausen, Svenstrup. Claus Jensen, Sydals. Jørgen Mathiesen, Ullerup.

Dronningens 25 års fortjenstmedalje:

Lei Melchior og Poul Sørensen, Svenstrup. Martin Knudsen, Sydals. Annika Bohlbro, Sdb. Brandværns Orkester. Tommy Fork Johansen, Sønderborg.

Dronningens 40 års fortjenstmedalje:

Karin Asmussen og Poul Erik Sørensen, Broager Brandværns Orkester. Palle Frederiksen, Egen.

Senere:

Lars Frank Christensen, Gråsten, (10 års tegn) Claus Larsen, Nordborg, og Bjarne Neermann, Sønderborg, (25 års medalje) var ikke til stede og får deres tegn og medaljer senere.
Fanerne bæres ind, og to timers hyggeligt samvær kan gå i gang. 
Foto: Claus Thorsted
Fanerne bæres ind, og to timers hyggeligt samvær kan gå i gang. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Ny model

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen, der også deltog i nytårsparolen, ser flere udfordringer:

- Byrådet sætter stor pris på den store indsats, men vi kommer også til at drøfte en model for det fremtidige beredskab. Vi vil gerne bevare det frivillige engagement, men vi skal også sikre os, at beredskabet har den muskelkraft, der skal til, forklarer han.

I samme åndedræt forsikrer han, at politikerne ikke har planer om at lukke frivillige brandværn. Der er brug for hver eneste frivillige. Men der er også brug for flere.

- Jeg ved, det rammer hårdt for de frivillige at høre, at de ikke kan løse alt. For de vil jo gerne klare alle opgaver. Men vi kommer til at ansætte flere folk i beredskabet, og vi kommer til at se på, om der ikke skal blødes på principperne om, at hvert enkelt værn passer sit eget territorium, siger Erik Lauritzen.

Jeppe Michelsen, Sønderborg Kommunens beredskabsinspektør, oplyser at Sønderborg Kommune fra 1. februar får seks nye beredskabsassistenter. De skal dække vagter fra kl. 6 til 18, primært i Sønderborg-området, men også assistere andre steder i kommunen.

- Vores største udfordring i 2018 har helt klart været tørkeperioden, hvor vi kørte fra den ene markbrand til den anden. Men tørken havde også den sidegevinst, at mange af de frivillige holdt ferie hjemme, fordi det var så godt vejr. De var klar til at rykke ud. Så dedikerede er mange, forklarer Jeppe Michelsen.

I seks år har Jesper Simonsen været brandmand. Han har været afsted til mere end 15 udrykninger sidste år, og har brugt omkring 20 timer hver måned på organisatorisk arbejde. Han er nemlig også med i bestyrelsen for Vester Sottrup Frivillige Brandværn. 
Foto: Claus Thorsted
I seks år har Jesper Simonsen været brandmand. Han har været afsted til mere end 15 udrykninger sidste år, og har brugt omkring 20 timer hver måned på organisatorisk arbejde. Han er nemlig også med i bestyrelsen for Vester Sottrup Frivillige Brandværn. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Lige så sikkert som at fanerne skal ind, lige så sikkert er det også, at deltagerne skal have gule ærter. Så mens musikken spiller, er der travlhed i køkkenet.
Foto: Claus Thorsted
Lige så sikkert som at fanerne skal ind, lige så sikkert er det også, at deltagerne skal have gule ærter. Så mens musikken spiller, er der travlhed i køkkenet. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Nytårsparolen var Tina Hansens første. Hun blev medlem af Augustenborg-Bro Frivillige Brandværn i september sidste år og har siden været afsted på tre udrykninger. 
Foto: Claus Thorsted
Nytårsparolen var Tina Hansens første. Hun blev medlem af Augustenborg-Bro Frivillige Brandværn i september sidste år og har siden været afsted på tre udrykninger. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Leif Maibom sørgede for latter undervejs.
Foto: Claus Thorsted
Leif Maibom sørgede for latter undervejs. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Hvert år begynder nytårsparolen ved, at deltagerne mindes kammerater, der er gået bort siden sidste. En kort stilhed før snakken gik. Foto: Claus Thorsted
Hvert år begynder nytårsparolen ved, at deltagerne mindes kammerater, der er gået bort siden sidste. En kort stilhed før snakken gik. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
"Working nine to five", spillede Sønderborg Frivillige Brandværnsorkester. Det er ellers det, en frivillig brandmand ikke gør. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Rundt omkring på bænkene lå alle de fine kasketter, som ikke kom med til bords. 
Foto: Claus Thorsted
Rundt omkring på bænkene lå alle de fine kasketter, som ikke kom med til bords. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Brandfolk forudser flere udfordringer i det nye år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce