Borgmester: Sundhedsreform udhuler demokratiet

Erik Lauritzen kritiserer regeringen og Dansk Folkepartis nye udspil til sundhedsreformen. Pressefoto: Bjarke MacCarthy

Borgmester: Sundhedsreform udhuler demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tirsdag præsenterede regeringen og DF sin sundhedsreform. I det længe ventede udspil bliver landets fem regionsråd erstattet af 21 sundhedsfællesskaber. Sønderborgs Borgmester, Erik Lauritzen (S), kalder planen stærkt kritisabel.

Sønderborg: Borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen (S), kritiserer det fælles udspil til ny sundhedsreform, som regeringen og Dansk Folkepartis præsenterede tirsdag.

Mange års tæt samarbejde mellem Sønderborg Kommune, Region Syddanmark og Sygehus Sønderjylland står til at blive smidt ud med badevandet, lyder det fra borgmesteren:

- Nu har vi knoklet for at få de her regioner og sygehusstrukturer op at stå, og nu hvor vi er ved at være i mål, så kaster man det hele op i luften igen. Vi kan se frem til endnu en lang periode, hvor strukturen ikke er på plads, siger Erik Lauritzen (S).

Siden regeringen kom med sit eget udspil til en sundhedsreform, har kursen været stærkt kritiseret. Erik Lauritzen (S) hæfter sig da også ved, at regeringspartierne og DF i aftalen vil vedtage reformen, hvis der kan findes flertal for det, efter Folketingsvalget.

- Det er udansk at man vil vedtage så stort et indgreb i borgernes sundhedsvæsen uden et bredt flertal, mener Erik Lauritzen (S).

Udhulning af demokratiet

I reformen vil alle kommuner blive repræsenteret i ét af de 21 såkaldte sundhedsfællesskaber, der skal skabe nærhed. 8,5 milliarder kroner bliver tilmed investeret i en Nærhedsfond, som skal styrke de praktiserende læger i kommunerne, så færre borgere bliver indlagt på sygehusene. Alligevel kritiseres reformen fra for at centralisere mere:

- Der er en masse kompetencer i regionerne, som nu vil blive splittet og i værste fald forsvinde. Jeg er bange for, at vi ikke løser de geografiske udfordringer uden dem. Sundhedsreformen er endnu en gang centralisering og udhulning af demokratiet, siger Erik Lauritzen (S).

De fem regionsråd vil ifølge planen blive nedlagt, så regeringen og Folketinget kan sætte retningslinjer for sundhedsvæsenet. Endvidere skal 21 sundhedsfællesskaber etableres ved landets akutsygehuse for at skabe nærhed for borgere i hele landet.

I Syd- og Sønderjylland vil tre af dem få base i henholdsvis Kolding, Esbjerg og Aabenraa, der således bliver hjemby for det sønderjyske sundhedsfællesskab.

Borgmester: Sundhedsreform udhuler demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce