Anklager: Det kunne have endt med et drab på spædbarn

Her i Retten i Sønderborg vil der fredag blive afsagt skyldkendelse i en sag om grov vold mod en baby. Faderen nægter sig skyldig. Foto: Claus Thorsted

Anklager: Det kunne have endt med et drab på spædbarn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag afsiger et nævningeting ved Retten i Sønderborg skyldkendelse i en sag om babyvold. En far er til en dreng på næsten tre måneder er tiltalt for at have rusker den lille dreng, så han fik blødninger i hjernen.

Det kunne have endt med drab.

Så direkte sagde senioranklager Rikke Brændgaard Nielsen det ikke, men meningen var ikke til at tage fejl af.

- Vi kunne have stået her med en helt anden sag, hvis ikke tiltalte var blevet varetægtsfængslet. Så kunne vi stå med en sag, hvor drengen ikke længere var her, sagde hun i sin procedure.

Det er retsdag nummer to i en sag, hvor en 26-årig far fra Als er tiltalt for at have rusket den ene af sine tvillingsønner på næsten tre måneder, så han fik blødninger i hjernen. Kvæstelser, der ifølge Retslægerådet kan have været livsfarlige. Faderen nægter sig skyldig og vil frifindes for vold "af særlig rå, brutal eller farlige karakter under særdeles skærpende omstændigheder", som det hedder i anklageskriftet. Bliver han på fredag kendt skyldig i nævningetinget ved Retten i Sønderborg, får han mindst fire års fængsel. Volden skulle være foregået i april 2017 i familiens rækkehus i en mindre by på Als - i en ressourcesvag familie, der dog blev fulgt tæt af myndighederne med råd og vejledning.

- Der er ikke rejst tiltalte for at være et ondt menneske. Der er rejst tiltale for vold. Han er blevet vred og frustreret over, at babyen ikke ville makke ret. Vi ved ikke alt, men vi ved nok, sagde Rikke Brændgaard Nielsen.

Rikke Brændgaard Nielsen førte frem, at begge gange var barnet blevet kørt til Aabenraa Sygehus og siden Odense Universitets Hospital med vejrtrækningsproblemer, sitren i kroppen, fjerne og svær kontaktbar - ligesom barnet vendte det hvide ud af øjnene. Hver gang når faderen var alene med barnet i kortere tid.

- Det er hævet over enhver rimelig tvivl, at han er skyldig. Det kan kun være ham, der har gjort det. Det var lige ved at gå helt galt i april 2017, sagde anklageren. Hun karakteriserede tiltalte som en mand med et til tider heftigt temperament, en splittet personlighed, der kunne være voldelig. Kæresten har for eksempel forklaret, at han slog hende hårdt i mellemgulvet under graviditeten.

Vi kunne have stået her med en helt anden sag, hvis ikke tiltalte var blevet varetægtsfængslet. Så kunne vi stå med en sag, hvor drengen ikke længere var her.
Rikke Brændgaard Nielsen, senioranklager
Retslægerådet
  • Den lille dreng på dengang 58 centimeter og mindre en fem kilogram havde både friske og ældre blødninger i hjernen. Det viste CT-scanninger og MR-scanninger på Aabenraa Sygehus og Odense Universitets Hospital. De friske blødninger vurderede retsmediciner Mette Schou i Retten i Sønderborg til at være under en uge - måske under fem dage gamle, mens de andre var op til flere uger gamle.
  • Direkte adspurgt af forsvarer Morten Wosylus Kamp ville retsmedicineren dog ikke "lægge hovedet på blokken" i forhold til at sætte dage på blødningernes alder. Men personundersøgelse fra børnelæger fra OUH og Retslægerådet siger det samme: Der er både friske blødninger og ældre blødninger. Altså har babyen sandsynligvis været udsat for vold over længere tid. Men alene vold 1. og 3. april er en del af denne sag.
  • Retslægerådet afviser, at skaderne kan komme fra et fald fra lave højde - for eksempel fra en seng - eller fra et stød med hovedet mod en dørkarm.

Han er en kærlig far

Morten Kamp gjorde en del ud af, at retsmedicineren ikke ville lægge hovedet på blokken på, at volden var sket 1. og 3. april 2017.

- Hvem har lige været inde ved barnet, da symptomerne opstår? Spurgte han og nævnte, at det for så vidt ligeså godt kunne være moderen, der havde gjort det.

- Han (tiltalte, red.) ringer efter ambulancen. Han er kærlig og han elsker sine børn, sagde forsvareren.

- Det kan ikke med sikkerhed siges, at skaderne er sket ved at barnet er blevet rusket. Der er heller ingen blå mærker eller andre ydre tegn på barnets krop, der støtter det, sagde han.

- Der er altså stor tvivl om, hvornår, hvordan skaderne er sket - og hvem der har påført barnet dem. Derfor skal tiltalte frifindes, sagde Morten Wosylus Kamp.

Retsformand Niels Deichmann fortalte, at han forventer, at der kan afsiges skyldkendelse fredag klokken 13. Hvis faderen frifindes slutter sagen fredag. Hvis han kendes skyldig, skal der procederes og deres voteres i forhold til strafudmålingen - og det vil ske 25. oktober.

Anklager: Det kunne have endt med et drab på spædbarn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce