Alsisk café venter på byfornyelse af Augustenborg

Mads Friis' drøm er at indrette alsisk café i den gamle købmandsgård i Augustenborg. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted

Alsisk café venter på byfornyelse af Augustenborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hertugbyens Bevaringsforening er flyttet ind i den gamle købmandsgård i Augustenborg. Ejer Mads Friis afventer arbejdet med genskabelsen af Augustenborgs bykerne, inden han går i gang med at indrette alsisk café i bygningen.

Augustenborg: For knap halvandet år siden købte Mads Friis fra Rinkenæs den tidligere købmandsgård i Augustenborg på Storegade 19. Det var Hertugbyens Bevaringsforening, som var opfordrede Mads Friis til at købe bygningen fra 1788, så den ikke skulle forfalde.

Mads Friis kunne se ideen i det, og købte bygningen med det formål, at der i fremtiden i samarbejde med lokale skulle indrettes bed and breakfast på første sal samt café med alsiske produkter i stuen. Men arbejdet med en alsisk café er ikke umiddelbart på vej lige nu.

- Her og nu bliver vi nødt til at vente med at se, hvad der sker i Augustenborg og den byfornyelse, der skal i gang. Der skal ske noget, men jeg venter, indtil man er længere fremme med de fonde, der vil løfte det. Der er en del polemik om, hvad man vil i Augustenborg. Men det er et spændende projekt, og det er vigtigt, at alle er med, når man gør det, siger Mads Friis.

Sønderborg Kommune har søgt om fondsmidler til genskabelsen af Augustenborgs historiske bykerne og afventer svar på ansøgningerne.

Hertugbyens Bevaringsforening
Hertugbyens Bevaringsforening er ved at renovere Hofrådens Hus i Augustenborg. For nylig havde foreningen besøg af 18 arkitekter fra Fyn og Jylland, som så på og hørte om Hofrådens Hus og Ruths Hus. Foreningen er desuden ved at skrive en bog om bevaringsværdige og fredede huse i Augustenborg By. Det har foreningen fået et tilskud af kommunen på 50.000 kroner til. Bogen udkommer i 2020.

Hertugbyens Bevaringsforening har 300 medlemmer.

Åbent hus i købmandsgården

I den fredede bygning havde Richard Jørgensen købmandsgård tilbage i tiden. Det var hans datter, Ruth Forum Møller, der boede i huset ind til sin død. Huset har derfor navnet Ruth Hus, og Mads Friis har nu lejet huset ud Hertugbyens Bevaringsforening. Foreningens formand, Jytte Urban, glæder sig over, at der atter kommer liv i Ruths Hus.

- Nu er der liv i et hus mere, så det ikke står tomt. Vi vil lave det til et aktivitetshus for vores medlemmer af foreningen. Ruths Hus er kulturarv, som ikke må gå til. Vi håber stadig, at huset indrettes til bed and breakfast og café i fremtiden, siger Jytte Urban.

Foreningens planer er, at huset skal bruges til møder samt en gang i måneden et fredagsarrangement som fortælleaftner og supperaftner for foreningens medlemmer. Desuden vil foreningen holde åbent hus for alle i byen samt et loppemarked med ting fra Ruths Hus. 15 frivillige i foreningen har hjulpet Mads Friis med at tømme huset, og foreningen har fået lov til at sælge nogle af tingene til fordel for foreningen.

Alsisk café venter på byfornyelse af Augustenborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce