Afslag på lånegaranti til Rinkenæs Vandværk ryster bygherren

Rinkenæs Vandværk skal erstatte den gamle kro fra 1823 på Nederbyvej, og bestyrelsen er grumme utilfreds med at have fået nej til en lånegaranti. Foto: Timo Battefeld

Afslag på lånegaranti til Rinkenæs Vandværk ryster bygherren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomiudvalget har sagt nej til at stille lånegaranti på syv millioner kroner til etableringen af nyt supervandværk i Rinkenæs, og det kommer stærkt bag på vandværkets bestyrelse.

RINKENÆS: Økonomiudvalget sagde onsdag nej til at stille en garanti på et lån på syv millioner kroner til opførelsen af et nyt vandværk på Nederbyvej i Rinkenæs. Bestyrelsen har købt den gamle grund, hvor kroen har ligget i århundreder, med henblik på at forsyne egnens borgere med friskt rent vand. Afslaget ryster kasserer Gunnar Jepsen.

- Det kommer meget bag på os. Vi har været i intens dialog med forvaltningen om opførelsen af nyt vandværk og lagt et stort arbejde i det. Det er højst overraskende at få nej til kommunegarantien, siger han.

- Det er prisværdigt, bestyrelsen har planlagt et nyt vandværk, men Sønderborg Forsyning har et topmoderne anlæg i Gråsten, som sagtens kan forsyne området med vand. Derfor synes vi, det er bedre, de sætter sig sammen og drøfter, om det virkelig er den optimale løsning at forny vandværket. Samfundsøkonomisk ville det være billigere at koble sig på Gråsten Vandværk. Det beder vi dem om at overveje en gang mere og siger derfor nej til kommunegaranti på nuværende tidspunkt, siger borgmester Erik Lauritzen, Socialdemokratiet.

Nybyggeri
Rinkenæs Vandværk ønsker at opføre et nyt vandværk som erstatning for det nuværende nedslidte anlæg fra 1948. Vandværket opføres på en grund på Nederbyvej, hvor Rinkenæs Kro har haft til huse i 200 år. Grunden er købt ryddet. De samlede projektudgifter er opgjort til 7,5 millioner kroner, hvoraf de syv millioner ønskes lånefinansieret. Det eksisterende vandværk ligger ved Rinkenæs Kirke og har ingen fremtid der. Det giver ikke den nødvendige forsyningssikkerhed med hensyn til vandkvalitet og vandmængde og kan ikke udvides. Kapacitetsberegninger viser, det nye vandværk vil være i stand til at opfylde det fremtidige forsyningsbehov. Vandværket opføres på en ny matrikel, hvor der etableres adgang til de eksisterende boringer. Låneydelserne vil efter vandværkets vurdering ikke umiddelbart medføre øgede takster. Der er de senere år udskiftet og betalt nye målere. Det ny vandværk vil øge driftssikkerheden. Økonomiudvalget har dog besluttet at sende ansøgningen om lånegaranti tilbage til fornyet behandling i vandværkets bestyrelse med opfordring til dialog med Sønderborg Forsyning med det formål at opnå den bedst mulige pris til gavn for forbrugerne. Det svar anser Rinkenæs Vandværks bestyrelse for at være en frækhed, da der har været indgående dialog med Sønderborg Forsyning flere gange, hvorefter bestyrelsen efter nøje overvejelse besluttede at bygge nyt vandværk.
Nederkro skulle erstattes af et skilt med Rinkenæs Vandværk til forsyning af 650 forbrugere, men den plan har økonomiudvalget forpasset en streg i regningen.
Foto: Timo Battefeld
Nederkro skulle erstattes af et skilt med Rinkenæs Vandværk til forsyning af 650 forbrugere, men den plan har økonomiudvalget forpasset en streg i regningen. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Signalforvirring

- Forvaltningen er af den stik modsatte mening. Den ønsker ikke, vi samles under Sonfor. Vi har spurgt vore forbrugere på et møde, hvor 48 stemte ja til at bygge nyt vandværk, og tre sagde nej. Det er stemmetal og en opbakning, man normalt ikke kender i kommunalt regi, når der bygges nyt. Vi har to gange talt med Sønderborg Forsyning, der er kommet med udspil, vi slet ikke kunne sige ja til. Det er grænsende til det uartige at sige, vi skal gå i dialog med dem igen. Det stiller os meget ringe i en forhandlingssituation, siger Gunnar Jepsen, der næsten ikke kunne tro sine egne øren, da han hørte, kommunegarantien ikke er givet.

Bestyrelsen i Rinkenæs Vandværk mødes en gang om ugen og har indgående regnet tallene for et nybyggeri igennem og er efter nøje overvejelse nået frem til, det var den eneste rigtige beslutning. Den føler sig undsagt af kommunen og undrer sig over forløbet med stærkt divergerende signaler fra forvaltning og politikere.

- Vi er et selvstændigt selskab og står 100 procent til ansvar i forhold til vore 650 forbrugere, siger Gunnar Jepsen.

- Vi vil ikke bruge skattekroner på at stille lånegaranti til et nyt vandværk, der gør det dyrere for vandforbrugerne. Det er bare et spørgsmål om at lukke op for hanen at koble sig på Gråsten Vandværk, siger Venstres politiske ordfører Peter Hansen, der sidder med et regnestykke ifølge hvilket, det er 310 kroner dyrere for en gennemsnitsforbruger med et vandbehov på 120 kubikmeter om året at hente vand fra et nyt vandværk end fra Gråsten Vandværk.

Det regnestykke er bestyrelsen i Rinkenæs Vandværk langt fra enig i.

Det var velovervejede planer, der gik op i en højere enhed, da ejeren af den gamle krobygning var interesseret i at sælge, og bestyrelsen for Rinkenæs Vandværk stod og manglede et sted at etablere en ny vandforsyning, så alle var glade - indtil onsdagens økonomiudvalgsmøde.
Foto: Timo Battefeld
Det var velovervejede planer, der gik op i en højere enhed, da ejeren af den gamle krobygning var interesseret i at sælge, og bestyrelsen for Rinkenæs Vandværk stod og manglede et sted at etablere en ny vandforsyning, så alle var glade - indtil onsdagens økonomiudvalgsmøde. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Skift det gamle bras ud med en ny og moderne vandforsyning, var devisen, da Rinkenæs Vandværk købte en ryddet grund, hvor der tidligere var kro, og nu skulle der i stedet være en god og sikker vandforsyning for Rinkenæs' borgere i lang tid fremover, men det har politikerne indtil videre sat en stopper for.
Foto: Timo Battefeld
Skift det gamle bras ud med en ny og moderne vandforsyning, var devisen, da Rinkenæs Vandværk købte en ryddet grund, hvor der tidligere var kro, og nu skulle der i stedet være en god og sikker vandforsyning for Rinkenæs' borgere i lang tid fremover, men det har politikerne indtil videre sat en stopper for. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Der blev grædt tørre tårer, da Rinkenæs gamle kro faldt for bulldozeren, men indtil videre kommer der intet vandværk i stedet.
Foto: Timo Battefeld
Der blev grædt tørre tårer, da Rinkenæs gamle kro faldt for bulldozeren, men indtil videre kommer der intet vandværk i stedet. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Kroen vakte måske minder, men var ikke værd at samle på, så Rinkenæs' borgere fandt, det var en rigtig god ide at erstatte den med et moderne vandværk.
Foto: Timo Battefeld
Kroen vakte måske minder, men var ikke værd at samle på, så Rinkenæs' borgere fandt, det var en rigtig god ide at erstatte den med et moderne vandværk. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Hidtil har kontakten til Sønderborg Forsyning været begrænset i Rinkenæs, i hvert fald hvad vandforsyningen angår, men nu kan vandforbrugerne blive tvunget til en tilkobling til Gråsten Vandværk med kommunalpolitikerne som mellemmænd.
Foto: Timo Battefeld
Hidtil har kontakten til Sønderborg Forsyning været begrænset i Rinkenæs, i hvert fald hvad vandforsyningen angår, men nu kan vandforbrugerne blive tvunget til en tilkobling til Gråsten Vandværk med kommunalpolitikerne som mellemmænd. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Med et muligt tab af et selvstændigt vandværk, ser bestyrelsen sig angrebet på sin selvstændighed og på sine kompetencer.
Foto: Timo Battefeld
Med et muligt tab af et selvstændigt vandværk, ser bestyrelsen sig angrebet på sin selvstændighed og på sine kompetencer. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Afslag på lånegaranti til Rinkenæs Vandværk ryster bygherren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce