Det bedste af Danmark

Frederiksborg Slotssø med Frederiksborg Slot i baggrunden. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark

Det bedste af Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort bogværk om Danmarks natur, historie og kultur. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion løbende punktnedslag i de 34 bind for at inspirere læserne til smutture i deres eget land.

Kongeegen i Jægerspris Nordskov

Jægerspris Nordskov er især berømt for sine store, gamle ege, navnlig Snoegen, Storkeegen og Kongeegen. Med en alder på 1400-1900 år er Kongeegen en af Nordeuropas ældste ege og den eneste af de tre, som stadig er i live. Alderen har sat sine spor i det gamle træ, som i dag er fuldstændig hult, mens stammen er reduceret til en tynd skal.

For at øge træets levetid har Kongeegen siden 1800-tallet været støttet af træpæle, og i 2017 blev støtten suppleret af tre sorte metalpæle. Derudover har Kongeegen siden 1980'erne været omkranset af et lavt træhegn, som skal forhindre besøgende i at røre ved og klatre i det skrøbelige træ.

Bøger om Danmark
Trap Danmark udgiver frem til slutningen af 2021 en serie på 34 bind om alle 98 kommuner i Danmark. Derudover skabes der et omfattende digitalt univers med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion.I abonnement koster bogværket 299 kroner pr. måned i 48 måneder eller kontant 12.775 kroner. Der er tilknyttet en række fordele, og abonnementet kan til enhver tid opsiges.

Bindene kan købes enkeltvis hos landets boghandlere til vejledende priser mellem 399,95 og 449,95 kroner.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmarks bind om Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. Bindet udkommer i slutningen af august 2018.

Se mere på www.trap.dk.
Slotsparken med Hørsholm Kirke. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark
Slotsparken med Hørsholm Kirke. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark
Foto: Nana Reimers

Frederiksborg Slot

Frederiksborg er et tidligere kongeslot i Hillerød.

Frederik 2. erhvervede i 1560 herregården Hillerødsholm og omskabte det til slottet Frederiksborg som centrum for et vidtstrakt nordsjællandsk jagt- og godsområde.

Christian 4., der blev født på Frederiksborg i 1577, valgte at lade faderens slot erstatte af et nyt storslået renæssanceanlæg. Midt på gårdspladsen stod det prægtige springvand Neptunfontænen (1622) med figurer af nederlænderen Adriaen de Vries.

Under svenskekrigene 1657-60 bortførte svenskerne en stor del af slottets kunst og løsøre som krigsbytte - herunder fontænen, hvis figurer i dag befinder sig på slottet Drottningholm.

Fyring i de gamle skorstene i 1859 antændte slottets hovedbygning, som stort set udbrændte. Genrejsningen af slottet begyndte året efter, og i 1882 åbnede Det Nationalhistoriske Museum i hovedbygningen.

I dag er Slotskirken, Løngangen og Audienssalen de eneste bevarede vidnesbyrd om hovedslottets rige udsmykning og indretning.

Kongeegen i Jægerspris Nordskov. Foto: Thomas Bille
Kongeegen i Jægerspris Nordskov. Foto: Thomas Bille
Foto: Thomas Bille

Hørsholm Kirke

Hørsholm Kirke blev opført i 1820-23 efter tegninger af C.F. Hansen og ligger på gårdspladsen, hvor det firlængede Hirschholm Slot tidligere lå.

Kirken fremtræder i grundtræk som en lille version af samme arkitekts Vor Frue Kirke i København og er et treskibet langhus med valmtag.

Skibet har et tøndehvælvet, hvidpudset loft og søjlebårne pulpiturer. I apsis, der har ovenlysvindue, er alterudsmykningen et indmuret relief af nadverens indstiftelse. Det er en gipskopi fra 1822 af et relief, Bertel Thorvaldsen udførte til Vor Frue Kirke i København i 1820.

Døbefonten blev udført til den nedrevne slotskirke i 1751, og også pengeblokken og tårnets to klokker går tilbage til 1700-tallets slot.

Det bedste af Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce