Valgsjusk: Byrådskandidater var med i stemmeboksen

Mens Hamlaoui Bahloul (billedet) havde et succesfuldt valg og bev valgt ind i byrådet i Kolding, var Mohamed Abdulahis valgkampagne præget af flere negative historier. JydskeVestkysten har op til valget fortalt historien om, hvordan hans konkurs endte med tre års konkurskarantæne og en politianmeldelse. Arkivfoto.

Valgsjusk: Byrådskandidater var med i stemmeboksen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nyvalgte byrådsmedlem Hamlaoui Bahloul (S) og byrådskandidat Mohamed Abdulahi (S) gik som valgtilforordnede med mindst tre vælgere i stemmeboksen. Det strider i mindst ét tilfælde mod lovgivningen

Valg: Da borgere tirsdag satte kryds på stemmesedlen på valgstedet ved Dyrehavevej i Kolding, stred stemmeafgivningen i mindst ét og muligvis helt op til fire tilfælde mod valgloven. Med inde i stemmeboksen var nemlig byrådskandidaten Mohamed Abdulahi (S) og byrådsmedlem Hamlaoui Bahloul (S), der selv bekræfter, at de som valgtilforordnede var med i stemmeboksen, når borgere satte deres kryds.

- Vi fik at vide, at hvis borgere bad om hjælp, så skulle vi være to fra hvert parti til at hjælpe dem i stemmeboksen, siger Mohamed Abdulahi, der husker at have hjulpet to-tre vælgere med stemmeafgivningen inde i selve valgboksen, mens Hamlaoui Bahloul forklarer, at han har hjulpet en enkelt borger inde i stemmeboksen.

- Det var ældre mennesker, der ikke kunne skrive eller læse, siger Mohamed Abdulahi

Ifølge loven kan vælgere, der har problemer med at kunne sættet krydset selv, få hjælp af valgtilforordnede på valgstedet. Det kan de få, hvis de eksempelvis er blinde eller har et andet handicap, der gør det svært at afgive en stemme. I loven står der dog også, at: "en kandidat, der er opstillet i kommunen eller regionen, må ikke som valgstyrer eller tilforordnet vælger yde personlig bistand til stemmeafgivning".

- Det er kun, hvis en borger specifikt udpeger en opstillet kandidat til at hjælpe dem, at en kandidat må give hjælp til stemmeafgivningen, siger valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet, Christine Boeskov.

Byrådsmedlem Hamlaoui Bahloul (S) bekræfter, at han ikke var udpeget af borgeren, han hjalp inde i stemmeboksen. JydskeVestkysten har uden held forsøgt at få kontakt til Mohamed Abdulahi for at undersøge, om han var specifikt udpeget af borgerne. Var han ikke det, er der ikke tale om ikke bare én, men op til fire episoder, hvor loven er blevet overtrådt på valgstedet i Kolding. 

Valgtilforordnede
Som udgangspunkt stiller partierne op med valgtilforordnede. Men hvis partierne ikke kan finde nok, kan andre borgere også melde sig.De valgtilforordnedes opgaver er blandt andet at tælle stemmesedler op, krydse vælgerne af i valglisten, trække gardinet ordentlig for i stemmeboksen, hjælpe folk ind i stemmeboksene, sikre sig, at stemmesedlen kommer rigtigt ned i stemmekassen, hjælpe med at finde den rigtige kø, henvise til det rigtige valgbord eller hjælpe handicappede på valgdagen.

Kilde: DR

Kendte ikke regler

Hamlaoui Bahloul fortæller, at en af valgstyrerne på valgstedet efterfølgende fortalte ham, at han ikke må hjælpe borgere i stemmeboksen, efter han havde hjulpet en ældre borger, der ikke kunne stemme uden hjælp. Til gengæld var Mohamed Abdulahi ifølge eget udsagn uvidende om reglerne.

- Lovgivningen kommer bag på mig. Jeg troede, at valgbestyrelsen havde styr på tingene, siger han.

Både Mohamed Abdulahi og Hamlaoui Bahloul er overbevist om, at deres tilstedeværelse i stemmeboksene ikke har haft indflydelse på valget. De peger på, at de aldrig var alene med vælgerne, og at der altid var en fra et andet parti med inde i stemmeboksen. JydskeVestkysten har forgæves forsøgt at få kontakt til valgformanden fra stemmestedet på Dyrehavevej i Kolding.

Der er endnu ikke indgivet en klage over valget til kommunen.

Valgsjusk: Byrådskandidater var med i stemmeboksen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce