Udvalgsformand: Vi skal nå alle dem, som vil stoppe med at ryge

Mange rygere vil faktisk gerne stoppe, viser undersøgelse. Derfor skal blandt andre læger gøre mere ud af at tilbyde rygestopskurser, lyder det i ny sundhedsaftale. Arkivfoto: Louise Koustrup

Udvalgsformand: Vi skal nå alle dem, som vil stoppe med at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omkring 70.000 borgere i regionen skal holde op med at ryge på fire år. Undersøgelse har vist, at rigtig mange rygere gerne vil stoppe, og dem skal blandt andre læger have i tale, mener regionen.

Politik: Seks ud af ti rygere ønsker at stoppe, og dermed er der er kæmpe potentiale for at nå Region Syddanmarks mål om at få reduceret andelen af rygere markant de næste fire år.

Det mener Bo Libergren (V), formand for Sundhedskoordinationsudvalget, som står bag arbejdet med en ny sundhedsaftale med en række konkrete mål frem mod 2023. I udvalget sidder både regionale og kommunale politikere samt repræsentanter for de praktiserende læger.

Selvom andelen af rygere i Region Syddanmark har ligget stabilt omkring 19 procent i flere år, er målsætningen nu, at det om fire år er reduceret til 13 procent. Det svarer til cirka 70.000 borgere.

Bo Libergren kalder målet ambitiøst, men mener, det er muligt at nå blandt andet med en fælles indsats fra de involverede parter såsom praktiserende læger og ungdomsuddannelserne.

For rigtig mange rygere har selv en interesse i at kvitte smøgerne, siger Bo Libergren med henvisning til en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen præsenterede sidste år. Her svarede 62 procent af alle, der dagligt ryger, at de ønsker at stoppe.

- Det er jo et godt udgangspunkt, og det handler om at hjælpe dem, som er nået til den konklusion, siger Bo Libergren.

Sagen kort
Sundhedsaftalen er godkendt af det syddanske regionsråd og i alle 22 kommuner. Den trådte i kraft 1. juli og gælder de næste fire år.

Udover rygeområdet vil regionen også nedbringe antallet af børn og unge, som ikke trives, fra 23 procent til 16 procent for kvinder og fra 11 procent til 8 procent for mænd. Samtidig skal 51 procent af borgere med psykisk sygdom og 82 procent af borgere med fysisk sygdom have tilknytning til arbejdsmarkedet i 2023.

Prisen

Han påpeger, at de praktiserende læger skal spille en stor rolle ved at "prikke til dem, som ønsker at stoppe".

- Lægerne må gerne være lidt proaktive, så hvis de ser en patient, der ryger, er det tilladt at spørge, om vedkommende ønsker om stoppe, påpeger Bo Libergren.

Han understreger, at det er op til borgeren selv, om vedkommende vil gøre brug af rygestopskurser, som lægerne kan henvise til.

Også Sygehus Lillebælt har siden sidste år kørt et forløb, hvor patienter spørges til, om de ryger og i så fald kunne tænke sig at blive kontaktet af en rygestoprådgiver.

Hvis det skal lykkes at komme i mål med de 13 procent, bør det nye folketing også se på priserne på cigaretterne, mener Bo Libergren.

I valgkampen foreslog både han og Danske Regioner at fordoble prisen fra 40 til 80 kroner for en pakke. Mange andre partier foreslog ligeledes prisstigninger, som ifølge forskere og Kræftens Bekæmpelse vil have en stor effekt.

- Prisen er meget vigtig. Især for hvor mange der starter på at ryge, så vi vil hilse det meget velkomment, hvis Folketinget tager sig sammen og øger prisen markant i et hug.

Udvalgsformand: Vi skal nå alle dem, som vil stoppe med at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce