Tusindvis af unge står uden uddannelse og job

6830 unge i Syd- og Sønderjylland har hverken job eller en uddannelse. På Ungdomshøjskolen ved Ribe hjælper man de unge videre, som enten er droppet ud eller endnu ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tusindvis af unge står uden uddannelse og job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

6.830 unge fra Syd- og Sønderjylland har hverken et job eller en uddannelse. Det viser tal fra Undervisningsministeriet. Ifølge ungdomsforsker, Anne Görlich, giver mange unge op på grund af et stigende pres om at præstere.

6.830 unge mellem 15 og 29 år i de syd- og sønderjyske kommuner har hverken uddannelse eller job. Mange af dem har kun folkeskolen som eneste uddannelse. Det svarer til syv procent af de 97.246 unge, der bor i kommunerne.

Det viser en undersøgelse fra Undervisningsministeriet, der har opgjort, hvor mange unge i landets kommuner der står uden en ungdomsuddannelse og job. Det samlede antal unge på landsplan er næsten 70.000. Tallene er fra 2015, men er først blevet offentliggjort nu.

Anne Görlich er ungdomsforsker med fokus på unge uden uddannelse og arbejde hos Center for Ungdomsforskning. Hun har netop afsluttet sin Ph.D om, hvordan unge kan blive hjulpet til at tage en uddannelse. Hun mener ikke, at der er noget simpelt og klart svar på, hvorfor unge ikke kan komme videre, og at svaret derfor skal findes flere steder. Allerførst gør hun det klart, at de unge er vidt forskellige steder i livet grundet aldersspændet.

- En anden ting er, at de unge har prøvet rigtig meget. Både uddannelser og jobs. Det er ikke fordi, at de går rundt og laver ingenting. De prøver, og de prøver, og de prøver, siger forsker Anne Görlich.

Undervisningsministeriets ekspertudvalg
Undervisningsministeriet har nedsat et udvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan flere unge kan komme i gang med en ungdomsuddannelse.Ekspertudvalget består af syv personer fra forskellige uddannelsesinstititioner, kommuner, universiteter og erhvervslivet. Blandt andet Jesper Arkil, administrerende direktør for entreprenørkoncernen Arkil.

Udvalget har tre punkter, de skal komme med forslag til: Fokusering af tilbuddene i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse, styrket kvalitet af tilbuddene i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse og bedre incitamentstrukturer og ansvarsfordeling i forbindelse med de unges uddannelsesforløb.

Derudover skal ekspertudvalget også komme med anbefalinger til, hvordan man kan komme videre med Undervisningsministeriets målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal tage en uddannelse.

Anbefalingerne bliver fremlagt på et pressemøde tirsdag den 28. februar.

For traditionelle valg

Ifølge forskning foretaget af Center for Ungdomsforskning begynder stort set alle disse unge på en uddannelse eller et job, men en lille gruppe falder fra. Og der kan være flere grunde til, at en gruppe af unge ikke hænger ved.

Anne Görlich forklarer, at nogle unge begynder på et grundforløb, men at de så har meget svært ved at klare sig i konkurrencen om en læreplads. Det kan dels være, fordi arbejdspladsen tager færre lærlinge ind, og dels fordi de er flere om at konkurrere:

- Nogle af de unge får valgt enormt traditionelt, såsom mekaniker og tømrer, og der er konkurrencen hård om lærepladserne.

Bukker under for præstationspres

Mange af de unge, der er i denne statistik, har heller ikke haft det nemt fagligt i folkeskolen. Godt halvdelen af de unge i undersøgelsen er karakteriseret ved, at de er dumpet i matematik og dansk i folkeskolen.

- En del af dem har ikke en 9. klasses afgangseksamen, og det vidner om, at de måske heller ikke har de faglige kompetencer til at starte på en ungdomsuddannelse, siger Anne Görlich.

Men tallet dækker også over andre unge, hvor det ikke er det faglige, der tynger. En gruppe af unge, der er blevet flere af de sidste par år.

- De har enten klaret sig igennem eller er nået langt på en gymnasial uddannelse. Men på grund af et stigende præstationspres er der nogen, der ikke magter det og bukker under, siger Anne Görlich.

Det efterlader ofte de unge med et psykisk nederlag, som gør det sværere for dem at komme i gang igen.

Nogle af de unge har også fået en diagnose på deres vej mod en uddannelse eller et job. Disse unge har typisk også brug for hjælp til at få styr på nogle andre ting i deres liv.

Undervisningsministeriet har nedsat et ekspertudvalg, der forventes at fremlægge deres anbefalinger til at hjælpe unge i uddannelse tirsdag.

Tusindvis af unge står uden uddannelse og job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce