Tudedumt og usympatisk: Nyt lovkrav til udlændinge møder skarp kritik

Lovkravet vil blandt andet gå ud over udlændinge, der studerer og ønsker at finde arbejde i Danmark efter endt uddannelse. Foto: Morten Stricker.

Tudedumt og usympatisk: Nyt lovkrav til udlændinge møder skarp kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvforsørgende udlændinge skal fra den 1. juli betale 12.000 kroner for at gennemføre danskundervisning. Lovændringen får hård kritik fra flere centrale aktører, der mener, at lovkravet får alvorlige konsekvenser for både kursister og det lokale erhvervsliv.

Penge: Regeringen og DF kræver med den nye skatteaftale, at udlændinge selv skal betale noget af regningen, hvis de ønsker danskundervisning.

Udlændinge, der ikke er registreret som flygtninge, skal derfor fra den 1. juli punge ud med 2.000 kroner per modul for at blive undervist i dansk. Et fuldt forløb består af seks moduler, så det vil koste 12.000 kroner at gennemføre kurset for dem, der rammes af kravet. Pengene skal betales ved siden af et depositum på 1.250 kroner per modul. Kravet om egenbetaling kommer til at ramme gruppen af selvforsørgende udlændinge, herunder udenlandske arbejdere og SU-modtagere.

Formanden for fagforeningen Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, kritiserer det nye lovkrav i skarpe gloser.

- Jeg synes, det er tudedumt og usympatisk, for man rammer altså nogle, der arbejder i Danmark, med meget lav løn. Gartnere, jordbærplukkere og rengøringsassistenter får virkelig svært ved at finde de her penge, siger hun.

Lovændringen
Et nyt lovkrav, der træder i kraft den 1. juli, betyder, at de såkaldte s-kursister selv skal betale en del af regningen for dansk-undervisning.

S-kursister er selvforsørgende udlændinge, der enten modtager SU eller har arbejde i Danmark.

Et fuldt dansk-kursusforløb kommer til at koste dem 12.000 kroner.

De Danske Sprogcentre vurderer, at lovændringen vil føre til et markant fald på mellem 30 og 50 procent i det samlede antal kursister, der undervises i dansk.

- Jeg er forundret

De Danske Sprogcentre vurderer, at lovændringen vil føre til et markant fald på mellem 30 og 50 procent i antallet af kursister, der undervises i dansk. Udsigterne bekymrer Peter Thode Loft, direktøren for AOF Syd, der driver sprogskoler i Sønderjylland.

- Jeg er noget forundret. Regeringen regner med, at det vil give 40 millioner kroner ekstra om året, men det er jo kun, hvis samme antal kursister fortsætter som hidtil. Men jeg tvivler på, at udenlandske studerende, eller deres arbejdsgivere vil betale for det her, siger han.

Også Betina Johanssen, der er forstander for AOF Job og Dansk i Sydvestjylland, forholder sig skeptisk.

- Vi har haft rigtig mange kursister, der studerer på SDU eller Aalborg Universitet i Esbjerg, og som vi her i området er lykkedes med at holde på, når de skal finde arbejde bagefter. Det er ingeniører, læger og andre vidensmedarbejdere, som vi nu frygter vil vælge danskundervisningen fra, og det er hverken godt for os sprogskoler eller for samfundet, der har brug for den slags medarbejdere, mener hun.

Både AOF Syd og AOF Sydvestjylland forventer, at det nye lovkrav vil betyde, at de må afskedige sproglærere som følge af færre indtægter.

Tudedumt og usympatisk: Nyt lovkrav til udlændinge møder skarp kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce