Trods massefyringer: VUC Syd ser frem mod store underskud

Laust Joen Jacobsen (t.h), formand for det midlertidige styre på VUC Syd, sammen med direktør Asbjørn Nielsen. De ser frem mod tre år med underskud for tilsammen knap 70 millioner kroner. Arkivfoto: Jacob Schultz

Trods massefyringer: VUC Syd ser frem mod store underskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VUC Syd har udsigt til en halvering af kursister på få år. Det forværrer uddannelsesinstitutionens store økonomiske problemer, viser en ny rapport. Direktør tror stadig på en løsning, der sikrer uddannelser i landsdelen.

Sag: Et minus på knap 70 millioner kroner over de næste tre år. Det er forventningen fra det midlertidige styre på den skandaleramte uddannelsesinstitution VUC Syd, efter at styret har afleveret sin midtvejsstatus til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk), der indsatte styret i september.

Hovedproblemet er, at antallet af kursister er i frit fald. I 2017 havde VUC Syd 2.579 kursister. I år forventes 1.856, mens tallet i 2020 forudses til at falde til blot 1.187. Det vil sige mere end en halvering på blot tre år.

Da kursisterne er den altovervejende hovedindtægt, er udviklingen en kæmpe udfordring for VUC Syd. Selvom driftsomkostningerne også falder betragteligt efter flere massefyringer, skaber manglen på kursister et endnu større fald i indtægterne end de faldende omkostninger har kunnet opveje i forhold til seneste hele regnskabsår 2017.

Det midlertidige styre forudser, at indtægterne falder fra 180 millioner kroner i år til 100 i 2020. Her forudses omkostningerne at falde nogenlunde tilsvarende.

VUC Syd har udsigt til et underskud på 41 millioner kroner i år før ekstraordinære nedskrivninger. I 2019 ventes et underskud på 15 millioner. I 2020 vil underskuddet være på 12 millioner.

Sagen kort
  • 19. juni fik 47 medarbejdere på VUC Syd at vide, at de skulle fyres i en fyringsrunde, hvor i alt 71 stillinger skulle nedlægges. I høringsperioden blev en række fyringer dog trukket tilbage, og i alt 34 medarbejdere fik en fyreseddel.
  • I starten af november varslede VUC Syd igen fyringer. Denne gang af 51 medarbejdere.
  • Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) afsatte 11. september bestyrelsen på VUC Syd, som dermed kun nåede godt fire måneder på posten.
  • Stuk mente ikke, at planen for genopretning af den økonomisk trængte uddannelsesinstitution var tilstrækkelig.
  • Samtidig havde VUC Syd ikke informeret Stuk om de økonomiske problemer, da det stod bestyrelsen klart i begyndelsen af juli.
  • Stuk indsatte derpå et midlertidigt styre på fire personer, som frem til 15. januar skal afklare VUC Syds fremtid.
  • Styret skal blandt andet danne sig et overblik over VUC Syds likviditetsbehov og sikre, at der er penge til driften.

Salg

Styret beskriver i sin rapport, at det forventede underskud i 2018 primært kan henføres til et fald i aktivitet på 23 procent for HF og 34 procent på AVU (Almen voksenuddannelse) sammenlignet med 2017-niveauet.

Blandt andet omprioriteringsbidraget og beskæringen af fjernundervisningstaxametret betyder desuden, at indtægten per kursist falder.

De færre kursister har samtidig alt for meget plads, konstaterer styret, som arbejder på sælge en del af bygningsmassen.

Formanden for styret, Laust Joen Jakobsen, understreger, at situationen på VUC Syd er meget alvorlig.

- Det kan siges meget enkelt. Der er for få kursister og for mange kvadratmeter, siger formanden, som understreger, at målet er at fastholde et undervisningstilbud i regionen.

- Men det er klart, at ingen har godt af, at det, man lever af, falder med 40 procent over få år, siger Laust Joen Jakobsen, som melder mere konkrete løsninger ud i januar, når styret færdiggør sit arbejde til Stuk.

Styret har undervejs sat gang i salg af blandt andet kunst. Ved udgangen af november var der solgt for 1,5 millioner kroner. Samtidig er der solgt værdipapirer, som i regnskabet i 2017 var opgjort til 68 millioner kroner. Trækket på kassekreditten er samtidig nedbragt til 20 millioner.

Fremtiden

Trods de dystre meldinger for fremtiden tror VUC Syds direktør, Asbjørn Nielsen, på, at der fortsat kan tilbydes en lang række uddannelser til landsdelens kursister.

- Jeg tror, det er realistisk med et fortsat tilbud. Måske der kommer omstruktureringer, men jeg er sikker på, at der vil være et tilbud.

Bliver det i en fusion med en anden uddannelsesinstitution?

- Nu skal der være tid til at arbejde processen igennem. Det er ikke afgørende, i hvilket regi det kommer til at ske. Det afgørende er, at der fortsat er uddannelsestilbud, siger Asbjørn Nielsen.

Trods massefyringer: VUC Syd ser frem mod store underskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce