Togførere forudser flere tog-aflysninger

Sommeren har budt på en del aflysninger af Arriva-tog, som blandt andet kører langs den jyske vestkyst ned til Tønder. Arkivfoto: Kim Haugaard

Togførere forudser flere tog-aflysninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arrivas problemer er langt fra forbi, mener flere lokomotivførere, der forudser flere aflysninger. Selskabet erkender, at situationen er "sårbar". Tillidsmand kritiserer ledelsen for at have reageret for sent.

Forsinkelser: Passagerer på Arrivas strækninger ned langs den jyske vestkyst risikerer at se langt efter de grønne tog den kommende tid. Mangel på lokomotivførere, manglende lyst til at tage ekstravagter og afvikling af ferie gør, at der også et stykke ind i september formentlig vil være afgange, som må aflyses. Det sker efter en sommer, som allerede har budt på flere aflysninger. En lørdag i juli var der otte aflysninger. I sidste uge aflyste Arriva ni afgange.

Flere Arriva-lokomotivførere, som af hensyn til deres arbejdssituation ønsker at være anonyme, forklarer, at feriebogen er godt fyldt ud i september. Ifølge flere ansatte gør det selskabet meget sårbart over for sygdom.

- Der er ikke udsigt til bedring, fordi der også er mange folk på ferie den næste måned, siger en lokomotivfører med mange års erfaring fra Arriva.

Han forklarer, at han og mange kolleger har fået nok og nu siger nej til overarbejde, som har været nødvendigt for at minimere antallet af aflysninger over sommeren.

- I forvejen arbejder vi hver anden weekend, så vi er meget væk fra familien. Vi føler, vi har strakt os langt for at hjælpe Arriva, men nu siger vi stop for at tydeliggøre, at vi ikke er nok lokoførere. Det er et forsøg på at få ledelsen til at forstå det. Vi har flere gange gjort den opmærksom på, at der var for få lokomotivførere, siger han.

Flere kilder i Arriva påpeger, at ledelsen gennem lang tid har trukket store veksler på de ansatte i stedet for at ansætte flere.

En ansat med mange års ansættelse i selskabet siger:

- På et eller andet tidspunkt får folk nok. Det kan ikke blive ved. 

Arriva har forklaget, at sygdom oven i ferieafvikling har væltet læsset i år.

Jakob Bro, fællestillidsrepræsentant for lokomotivpersonalet i Arriva, og flere andre ansatte med mange års erfaring fra Arriva, forklarer dog, at der ikke har været mere ferieafvikling i år, og at medarbejderne heller ikke har været mere syge i år i forhold til tidligere.

- Tværtimod, siger Jakob Bro om kollegernes sygedage.

Arrivas aflysninger
Arriva overtog driften af en række strækninger i Midt-, Vest- og Sydvestjylland i 2003.Togene kører blandt andet på strækningen Tønder-Esbjerg og Esbjerg-Skjern og Esbjerg-Nr. Nebel.

Arriva har beklaget sommerens aflysninger, men har understreget, at selskabet frem til starten af august trods kritikken og aflysninger har leveret tog til tiden.

Således var Arrivas rettidighed for hele 2016 på 99,4 procent, og frem til starten af august i år var den på 99,3 procent. Udelukkende for juli var tallet på 99,1 procent, har selskabet oplyst.

Transportministeriet har forlangt en redegørelse fra Arriva.

Sårbar

JydskeVestkysten har bedt om Arrivas kommentar til sagen. Selskabets kommunikationsmedarbejder Trine Gundorph udtaler sig på virksomhedens vegne. Hun erkender, at situationen er "sårbar" i den kommende tid.

- Vi forsøger at få det til at hænge sammen, men vi kan ikke garantere noget, siger hun og understreger, at selskabet tager situationen meget alvorligt.

Jakob Bro bekræfter, at situationen er problematisk.

Perioden for sommerferieafvikling kører fra 1. maj til 30. september, og ifølge Jakob Bro er der derfor også en del, som har ønsket ferie i den næste måned. Han forventer dog, at niveauet falder, når vi kommer et stykke ind i september.

Naturlig afgang

Jakob Bro er enig med kollegerne i, at hovedårsagen til problemerne er, at ledelsen ikke har reageret i tide.

Han henviser til, at der år for år er blevet færre lokomotivførere som følge af naturlig afgang, uden at der er blevet ansat nye.

Han påpeger, at han i sensommeren 2016, kort efter den nye ledelses ansættelse, gjorde opmærksom på, at der skulle handles for at sikre nok lokomotivførere.

- Der er ikke blevet handlet tidligt nok eller tilstrækkeligt til at redde denne sommer, mener fællestillidsmanden, der kritiserer de mange ekstra vagter, som ledelsen har lagt op til.

- Det er ikke sundt at lægge driften an på overarbejde. Det er jo et faktum, at hvis der er for få til et givent arbejde, så kan tingene kun køre rundt, hvis der er nogle, som tager en ekstra tørn, siger Jakob Bro, som roser personalet for at have ydet en enorm indsats over sommeren.

- Uden dem havde der været endnu flere aflysninger, mener fællestillidsmanden.

Arriva erkender, at de ansatte har leveret en stor indsats. Kommunikationsmedarbejder Trine Gundorph forklarer, at en meget høj rettidighed de seneste år gjorde, at selskabet havde en forventning om at kunne komme igennem denne sommer uden problemer.

Hun tilføjer, at spørgsmålet om tillidsrepræsentantens opfordring til handling allerede sidste år er en sag mellem ham og ledelsen.

Togførere forudser flere tog-aflysninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce