To millioner kroner øremærket til at stoppe sociale bedragere i lufthavne

I de første ni måneder af 2018 blev der kun foretaget to kontroller i Billund Lufthavn, selvom det er landets næststørste. Arkivfoto

To millioner kroner øremærket til at stoppe sociale bedragere i lufthavne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På trods af, at Billund Lufthavn er Danmarks næststørste lufthavn, blev der i årets første ni måneder blot foretaget to kontroller for at stoppe sociale bedragere. Nu afsætter Regeringen og Dansk Folkeparti to millioner kroner ekstra årligt, så der kan foretages flere kontroller.

Lufthavnskontrol: Det skal være sværere for sociale bedragere at rejse ud af Danmark. Som et led i finansloven for 2018 blev der afsat 2,2 millioner kroner til lufthavnskontroller, og nu har Regeringen og Dansk Folkeparti som et led i finansloven for 2019 afsat to ekstra millioner kroner årligt indtil 2022.

De foreløbige erfaringer med stikprøvekontrollerne viser, at mere end 200 personer er blevet indberettet, og at der er rejst et tilbagebetalingskrav på samlet godt 2,9 millioner kroner i løbet af 2018. Lufthavnstilsynet skal sikre, at folk, der er på dagpenge eller kontanthjælp, ikke rejser ud af landet uden at have meldt, at de tager på ferie og dermed får penge, mens de er afsted.

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu kan intensivere indsatsen og gennemføre flere kontrolaktioner i de danske lufthavne. Det er både tankevækkende og dybt bekymrende, at vi indtil videre har opdaget snyd for næsten tre millioner kroner. Med de ekstra kontrolaktioner øger vi risikoen for at blive taget, hvis man snyder, og vi får sendt et klart signal om, at vi ikke accepterer snyd og bedrag med vores forsørgelsesydelser, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Lufthavnstilsynet
  • Regeringen og Dansk Folkeparti besluttede som en del af finanslovsaftalen for 2018 at genindføre lufthavnstilsynet. Det var også indført fra 2010 til 2015.
  • Det er rettet mod personer, der uberettiget har modtaget en ydelse under ophold i udlandet.
  • I 2018 blev der afsat 2,2 millioner kroner årligt til tilsynet i perioden 2018-2021, hvilket blev vurderet til at kunne finansiere minimum 27 kontrolaktioner årligt.
  • Nu har regeringen og Dansk Folkeparti som en del af finansloven for 2019 besluttet at tilføje yderligere to millioner kroner årligt til tilsynet.
  • Formålet med lufthavnstilsynet er at forhindre, at der bliver udbetalt forsørgelsesydelser af en a-kasse eller en kommune til borgere, der ikke har ret til ydelserne, fordi de har opholdt sig i udlandet i perioden og dermed ikke stået til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kun to kontroller i Billund

I november skrev JydskeVestkysten, at der i landets første ni måneder blot var foretaget to kontroller i Billund Lufthavn, som er Danmarks næststørste. Til sammenligning blev der i samme periode gennemført 13 kontroller i Kastrup Lufthavn og fem kontroller i Aalborg Lufthavn, som i 2017 havde halvt så mange passagerer som Billund.

Dengang gav Troels Lund Poulsen i et skriftligt svar til avisen udtryk for, at erfaringerne fra 2018 vil blive taget med, når tilsynene for næste år skal planlægges. Og nu får Lufthavnstilsynet altså tæt på fordoblet sit budget.

- Jeg håber, det får folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de forlader landet, hvis de for eksempel modtager kontanthjælp og ikke har planer om at melde det til kommunen først. Det er kun ret og rimeligt, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen (V).

To millioner kroner øremærket til at stoppe sociale bedragere i lufthavne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce