Syge efter østerssafari: Kendt komiker og ni andre ramt

Leif Maibom og hans kone spiser altid rå østers til nytår, og det har de ikke tænkt sig at holde op med. Arkivfoto: Claus Thorsted.

Syge efter østerssafari: Kendt komiker og ni andre ramt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Komikeren Leif Maibom og ni andre er blevet ramt af sygdom efter at have spist rå østers fra en østerssafari påskelørdag. Folketingspolitikeren Benny Engelbrecht (S) fik østers fra samme tur, men han tilberedte sine og slap uden om sygdom.

Sygdom: JydskeVestkystens journalist i Sønderborg Holger Jepsen og fire af hans familiemedlemmer brugte deres påskelørdag på at samle østers ud for Rømø i Vadehavet. De var på østerssafari med firmaet Sort Safari, vejret var godt, og østers var der nok af. Da Holger Jepsen kom hjem fra turen, forærede han nogle af dem til sine bekendte.

Nogle gik til folketingspolitikeren Benny Engelbrecht (S), andre til komikeren Leif Maibom.

Mandag var Holger Jepsens familie ramt af sygdom, og det samme var Leif Maibom, hans kone og de fire venner, han havde inviteret forbi til middag. Alle havde de spist rå østers, som var blevet indsamlet på østerssafarien, og alle var de ramt af maveonde og opkast.

- Vi spiste dem naturel, som man siger. Dagen efter var der ikke noget, men mandag skulle min kone og jeg på wellness-ophold. Vi tjekkede ind ved middagstid, gik direkte i seng og lå der i et døgn. Vi var lige nede for at se restauranten og smage på en forret, men det blev ikke til mere end det, for vi var simpelthen for syge, siger Leif Maibom, der dog har fået det bedre siden mandag.

- Vi spiser altid rå østers til nytår, men jeg har aldrig oplevet at blive syg af dem før.

Rimeligt at vide

Holger Jepsen var den eneste i sin flok, der undgik sygdommen, selvom han også spiste de rå østers. Resten af familien har været hårdt ramt.

På østerssafarien havde guiden fortalt, at Holger Jepsen og hans familie befandt sig i det reneste område af Vadehavet, og at der i over ti år ikke havde været nogen meldinger om sygdom.

Han har derfor sendt en mail til Sort Safari for at oplyse om, at der - med Leif Maiboms selskab - i hvert fald er ti, der er blevet syge som følge af rå østers fra safarituren påskelørdag.

- Der er flere, der går rundt derude og samler østers selv, og det kan være, at de ikke er klar over risikoen. Det er kun rimeligt, at folk får at vide, at det kan ske, og at der er nogen, der er blevet syge af rå østers fra det område, siger Holger Jepsen.

Han understreger, at guiden på østerssafarien umuligt kunne have vidst, at de ville blive syge. Det er nemlig ikke muligt at kigge ind i østers.

Sikkert med tilberedning

Folketingspolitikeren Benny Engelbrecht, der også fik østers af Holger Jepsen, er dog ikke blevet ramt af sygdom. Han tilberedte nemlig sine østers - både fordi han ikke er glad for rå østers, og fordi han helst vil være på den sikre side, når det gælder skaldyr.

- Jeg tilbereder det oftest, når det kommer fra Vadehavet, fordi der altid er en risiko. Det er jeg meget opmærksom på. Jeg lagde også mærke til, at der var en del mudder omkring dem, så jeg var ekstra omhyggelig, siger Benny Engelbrecht.

Sort Safari advarer på deres hjemmeside om de risiko, der kan være forbundet med at spise østers og muslinger, man selv har indsamlet. Man kan blandt andet blive ramt af maveonde, hvis de rå østers, man spiser, har båret på en virus. Vil man være sikker på at undgå virus, skal østers have været varmebehandlet på 100 grader i et minut.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sort Safari inden for avisens deadline.

Syge efter østerssafari: Kendt komiker og ni andre ramt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce