Sydvestjysk Brand: Svært at nedbringe kørslerne til blinde alarmer

Ifølge Kjeld Tauman, viceberedskabschef i Sydvestjysk Brandvæsen, oplever Sydvestjysk Brandvæsen, at borgere og virksomheder er gode til at få rettet op på de fejl, der måtte være på automatiske brandalarmeringsanlæg. Arkivfoto: Chresten Berg

Sydvestjysk Brand: Svært at nedbringe kørslerne til blinde alarmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvert år kører Sydvestjysk Brandvæsen ud til flere hundrede blinde alarmer. Brandfolkene ser det som en arbejdsopgave og ikke et problem, og det er svært at nedbringe antallet af blinde alarmer, lyder det.

Beredskab: Brandbilens hylende sirene trænger igennem selv den højeste bilradio, og alle trafikanterne parkerer pænt i rabatten for at gøre plads til beredskabet.

Situationen er ikke usædvanlig i Danmark, men det er langt fra hver gang, brandvæsenet rykker ud med bulder og brag, at der reelt er en brand at slukke.

Sydvestjysk Brandvæsen, som dækker Esbjerg, Fanø og Varde kommuner rykkede i alt ud til 1157 alarmer i 2017. Heraf var 429 af dem blinde alarmer - alarmer der afgives utilsigtet eller i god tro, uden at der er brand eller overhængende fare for brand, eller hvor der ikke er sket nogen anden skade, som kræver eller kunne have krævet redningsberedskabets indsats.

Det er flere end én per dag, og 394 af de 429 alarmer kom fra såkaldte ABA-anlæg, som er automatiske brandalarmeringsanlæg.

- Det er svært at nedbringe antallet, da der hvert år bliver installeret mange nye anlæg. Antallet af anlæg stiger hvert år, og vi får ofte fejlalarmerne på de nye anlæg, siger Kjeld Tauman, viceberedskabschef i Sydvestjysk Brandvæsen.

- Det er lidt som med ''ulven kommer'' - man ved ikke, om det er en reel brand, man skal ud til. Men vi ser det som en arbejdsopgave og ikke som et problem
Kjeld Tauman, viceberedskabschef i Sydvestjysk Brandvæsen

Ulven kommer

I begyndelsen af december var der i 2018 blevet tilkoblet 14 nye automatiske brandalarmeringsanlæg med direkte alarm til Sydvestjysk Brandvæsen, så der i alt nu er 404 anlæg i dækningsområdet.

Kjeld Tauman fortæller, at nye anlæg altid skal indstilles efter de borgere, der bor eller arbejder i de lokaler, hvor anlæggene er installeret. Der skal blandt andet tages højde for, hvordan folk laver mad, og om folk ryger.

- Vi oplever, at virksomhederne og borgerne er gode til at rette op på anlæggene, når der har været en blind alarm, siger Kjeld Tauman.

Men han medgiver, at de mange kørsler til brandalarmer uden en brand også påvirker brandfolkene.

- Det er lidt som med ''ulven kommer'' - man ved ikke, om det er en reel brand, man skal ud til. Men vi ser det som en arbejdsopgave og ikke som et problem, siger Kjeld Tauman.

Per 4. december i år var det totale antal alarmer fra ABA-anlæg til Sydvestjysk Brandvæsen 404. Heraf var 45 reelle alarmer, mens 359 var blinde.

Sydvestjysk Brand: Svært at nedbringe kørslerne til blinde alarmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce