Supermarkeder har opgivet: Skraldere klipper containerlåse op

I en tilfældig container ved et supermarked i Kolding. Her er blandt andet flere poser boller, rodfrugter og æbler. Det er sådanne ting, skraldere er på jagt efter. Foto: Søren Gylling

Supermarkeder har opgivet: Skraldere klipper containerlåse op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere supermarkeder i Syd- og Sønderjylland oplever, at skraldere klipper låse på affaldscontainere op. I flere Netto-butikker har man nu valgt at fjerne låsene helt, selvom det kan betyde en øget risiko for eksempelvis rotter.

Skraldere: Madjagten er gået for vidt. Sådan lyder det fra flere supermarkeder i Syd- og Sønderjylland, der oplever, at låsene på deres affaldscontainere bliver klippet op.

Det gælder blandt andet flere butikker i kæderne Kvickly, Fakta og Netto, og her er man ikke i tvivl: Det er skraldere, der står bag.

- Jeg ved, at der er mange skraldere i Kolding. Vi bemærker dem holde bag butikken, og så kører de derhen, når vi er kørt lidt væk. Men det er ikke kun låsene, der bliver brudt op. Nogle gange bliver selve containeren brudt op, så den går i stykker, siger Kim Bjerre, der er butikschef i Fakta på Vester Ringgade i Kolding.

Andre steder oplever de butiksansatte, at de selv må klippe låsene op, efter skraldere har været forbi.

- De sætter tandstikker og tændstikker i låsene, så nøglen ikke kan komme i. Nogle gange er der også puttet lim i låsene, og så må vi selv i gang med boltsaksen, siger Carsten Sønderby, der er distriktschef for 12 Netto-butikker i Sydvestjylland. Også han ser ofte skraldere omkring butikkerne.

- Og nu har vi opgivet. Vi har faktisk valgt ikke længere at bruge lås, siger han.

Fænomentet "skraldning"
  • Skraldning dækker over det at gennemsøge affald, som oftest fra butikker, supermarkeder og lignende, for at finde mad eller andre varer, der stadig er brugbare.

  • Personer, der gør dette, kaldes for skraldere.
  • Nogle skralder af økonomiske årsager, mens andre gør det af miljøpolitiske grunde, for eksempel i kampen mod madspild.
  • Fænomenet har primært været kendt i storbyer, men efterhånden har tendensen bredt sig.
  • Ifølge Justitisministeriet er det ikke ulovligt at skralde, så længe det foregår på ulåst grund, og så længe containerne er ulåste.
  • Fødevarestyrelsen advarer om, at der kan være en sundhedsrisiko ved at spise mad fra affaldsbeholdere.

Risikoen er skadedyr

Men hvorfor overhovedet sætte låse på affaldscontainere?

Fra Coop, koncernen der driver blandt andet Fakta og Kvickly, lyder det, at skralderne kan skabe problemer både for dem selv og for butikkerne.

- Vi accepterer ikke skraldere. Dels risikerer de at blive syge. Der er jo en grund til, at maden bliver smidt ud. For det andet skaber det rod, og der bliver efterladt madaffald på jorden, som kan tiltrække skadedyr som rotter. Det kan i princippet lukke butikker i flere dage, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Hos Netto, der hører under Salling Group, er man enig i, at det skaber problemer, når skralderne ikke rydder op efter sig selv.

- Det er ikke noget, der generer os i udgangspunktet. Problemet er bare, når de ikke rydder op. Og selvom der er hegn, så oplever vi, at nogle kravler over. Næste morgen kan vi så se, at der ligger affald rundt omkring. Det tiltrækker rotter, siger distriktschef Carsten Sønderby.

For nylig traf han selv en skralder, mens personen var ved at gennemgå en container.

- Så oplyste jeg bare, at det var privat grund. Og at der kunne være en fødevarerisiko, fordi maden jo er smidt ud og ikke er på køl. Mere kan vi ikke gøre.

Sikrer sig for fremtiden

Men det er ikke alle butikskæder, der oplever at få besøg af skraldere.

Det gælder blandt andet Lidl, hvor affaldet opbevares i indendørs lagre. I andre butikker ser problemet indtil videre ud til at være løst, efter man har fået kodelåse og låse med chip.

Og mens man i øjeblikket har opgivet at sætte lås på containerne ved flere Netto-butikker, er den langsigtede plan lagt.

- Når vi bygger nye butikker, laver vi nu indhegning til containere og stålstativer til affaldsstationerne, som det ikke er muligt at bryde ind i, siger Carsten Sønderby.

Samtlige butikker ønsker at understrege, at de støtter kampen mod madspild gennem forskellige initiativer, nationale såvel som lokale.

Supermarkeder har opgivet: Skraldere klipper containerlåse op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce