Sundhedsformand: Uværdigt at patienter får nej til cannabis

Poul-Erik Svendsen (S), formand for regionens sundhedsudvalg, opfordrer lægerne til større åbenhed over for medicinsk cannabis. Han anerkender dog, at der mangler viden på området. Arkivfoto: Mette Mørk

Sundhedsformand: Uværdigt at patienter får nej til cannabis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange patienter går forgæves efter medicinsk cannabis, som politikerne har åbnet op for ordinationen af. Det er uværdigt for patienterne, at de ikke kan få hjælp, når cannabis er sidste udvej, mener formanden for regionens sundhedsudvalg.

Politik: Det er uværdigt over for patienter med stærke smerter, at de møder en lukket dør hos flere af regionens læger, når samtalen drejer sig om at få ordineret medicinsk cannabis mod eksempelvis kroniske smerter. Det mener formanden for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S), efter at JydskeVestkysten mandag fortalte, hvordan patienter bliver afvist i forsøget på at få den medicinske cannabis, som lægerne har haft mulighed for at udskrive siden 1. januar.

Der er tale om en fireårig forsøgsordning, og lægerne har ikke pligt til at ordinere cannabis. De produkter, som er tilgængelige i ordningen, er ikke godkendte lægemidler, og de er ikke testet ved kliniske afprøvninger. Ifølge sagsfremstillingen til et møde i regionen, hvor sagen netop er blevet drøftet, "udtrykker mange læger skepsis over for at ordinere produkterne, og derfor oplever nogle patienter, at behandling med medicinsk cannabis reelt ikke er en mulighed for dem, fordi de har svært ved at finde en læge, som vil tage ansvar for ordinationen".

- Det er ikke værdigt for patienterne, at de skal fare land og rige rundt for at finde læger, der vil ordinere, siger Poul-Erik Svendsen.

Blandt andre Foreningen Cannabis Danmark vurderer, at mange patienter derfor benytter potentielt farlige præparater på det sorte marked.

Poul-Erik Svendsen forklarer, at han også har hørt om rigtig mange "desperate" patienter, som går forgæves til egen læge, og som er tvunget til at finde medicinsk cannabis på det sorte marked.

- Det er ikke værdigt for patienterne, og det er jo, fordi systemet ikke er i stand til at tilbyde andre præparater, der lindrer, siger Poul-Erik Svendsen.

Sagen kort
Den 1. januar 2018 trådte en fireårig forsøgsordning i kraft, der gør det muligt for patienter med eksempelvis sclerose, rygmarvsskader, kvalme efter kemoterapi eller kroniske smerter at få lægeordineret medicinsk cannabis, hvis patienterne ikke har haft effekt af relevante godkendte lægemidler. Ingen læge har pligt til at udskrive medicinsk cannabis.

I sommer viste en rundspørge, som DR foretog blandt de praktiserende læger i Vejle, Kolding, Billund, Fredericia og Hedensted Kommuner, at 55 ud af i alt 82 lægehuse i kommunerne svarede nej til at udskrive cannabis.

Syv sagde ja eller ville sige ja, mens det ikke har været muligt at få svar fra 20 lægehuse.Formanden for De Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark udtalte mandag til JydskeVestkysten, at det angiveligt er meget få læger, som ordinerer cannabis.
En række lægehuse i blandt andet Syd- og Sønderjylland afviser at ordinere medicinsk cannabis til patienter. På billedet er det Jacobi Lægerne i Varde, som på sin hjemmeside påpeger, at der mangler viden på området. Arkivfoto: Morten Nielsen
En række lægehuse i blandt andet Syd- og Sønderjylland afviser at ordinere medicinsk cannabis til patienter. På billedet er det Jacobi Lægerne i Varde, som på sin hjemmeside påpeger, at der mangler viden på området. Arkivfoto: Morten Nielsen

Projekt

Regionen afventer resultaterne af et forskningsprojekt om lægers og patienters holdninger og erfaringer med medicinsk cannabis. Poul-Erik Svendsen understreger, at der er behov for mere viden om cannabis' virkninger.

Politikerne har stillet patienterne cannabis i udsigt, men bør man ikke acceptere, at lægerne har fagligheden på området?

- Man prøver jo også andre ting, som der heller ikke er evidens for, og uden at der er standarder for det. Jeg kunne bare godt tænke mig en større åbenhed fra lægernes side. Når der ikke er evidens for virkningerne, er det helt reelt, at man ikke selv vil tage ansvar som læge, men så må man henvise til andre læger. Der er jo tale om patienter med en udfordring, som ikke kan afhjælpes med anden medicin. For dem er cannabis sidste udvej, siger Poul-Erik Svendsen.

Men politikerne kunne jo også bare have ventet på, at der kommer mere viden på området?

- Det her er måske med til at gøre, at der hurtigere kommer evidens på området, mener udvalgsformanden med henvisning til forsøgsordningen.

Afvisning

Flere lægehuse i landsdelen melder klart ud, at de ikke vil ordinere cannabis. Eksempelvis skriver Jacobi Lægerne i Varde på sin hjemmeside, at der ikke aktuelt er fagligt belæg for at kunne udskrive recepter på cannabis. - Du bør derfor ikke forvente at få cannabis ordineret hos os, skriver lægehuset, som ikke vendte tilbage på avisens henvendelse mandag.

Poul-Erik Svendsen anerkender, at lægerne er i deres gode ret til ikke at ordinere cannabis.

- Men vi har stadig en udfordring, for hvordan vil de læger så hjælpe de patienter, som man ikke har kunnet hjælpe med anden medicin. Skal de så bare leve med det? Når man ikke kan lindre en patients smerte, må man da gøre noget, siger socialdemokraten.

Dansk Selskab for Almen Medicin og Lægeforeningen har understreget, at de har forståelse for lægernes ageren, eftersom der stadig er for stor uvidenhed om virkninger og bivirkninger ved cannabis.

Sundhedsformand: Uværdigt at patienter får nej til cannabis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce