Succes med samtaler: Flere hundrede unge gør brug af headspace

Catherina Sønderskov er frivillig et par timer hver torsdag. Foto: Martin Ravn.

Succes med samtaler: Flere hundrede unge gør brug af headspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere hundrede unge syd- og sønderjyder gjorde i 2018 brug af gratis rådgivning hos de tre headspace-afdelinger i området. Formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen (DF), mener, at der burde ligge en afdeling i hver kommune.

Succes: Der hænger et stort grønt skilt udenfor. Døren er åben, og der lyder et varmt "hej" fra flere smilende ansigter, når man træder indenfor.

Headspace-afdelingen, der er et gratis rådgivningstilbud til unge, ligger lige ved siden af Grindsted Station. Den er let tilgængelig for unge, der har brug for rådgivning eller bare brug for at snakke. Målet for headspace er, at flere unge trives i hverdagen i stedet for at bære rundt på deres problemer.

I 2018 gjorde 287 unge fra området brug af tilbuddet om gratis og anonym rådgivning hos Billund/Grindsted-afdelingen af headspace. Tæller man de to andre syd- og sønderjyske afdelinger i Aabenraa og Esbjerg med, var der i alt 1552 til rådgivning hos headspace i 2018.

Det er Det Sociale Netværk, der står bag headspace, og ifølge direktør Trine Hammershøy kommer de unge med forskellige problemer. Det kan være problemer i skolen, i hjemmet eller bare et behov for at blive lyttet til.

- Det er overraskende, hvor lidt der skal til, før unge trives igen. Vi hører tit fra de unge, at det er første gang, at de er blevet lyttet til, når de er kommet hos os. Som voksne kan vi godt være lidt for hurtige til at finde løsninger for vores børn, men i virkeligheden burde vi blive bedre til bare at lytte til, hvad de går og tænker selv, siger Trine Hammershøy.

Hvad er headspace?
Headspace tilbyder gratis og anonym rådgivning til unge. Målgruppen er unge mellem 12 og 25 år, men de udelukker ikke en 27-årig, der har brug for hjælp.

De unge kan komme forbi, når det passer dem. Der er ikke brug for en henvisning fra en læge, og der er ingen begrænsning på antallet af samtaler, man kan have. De unges problemer varierer fra store til små og fra tanker om uddannelse til ensomhed og økonomi.

Udover rådgivningssamtaler tilbyder headspace også chatrådgivning og gruppesamtaler.

Indtil videre har headspace afdelinger 18 steder i Danmark. I Syd- og Sønderjylland er der afdelinger i Esbjerg, Aabenraa og Billund. Der er en blanding af frivillige og enkelte fastansatte hos hver afdeling.

Ingen begrænsninger

I løbet af de seneste år har de hos headspace set en markant ændring i grunden til, at de unge kommer forbi.

- Da vi startede op i 2013, var det ensomhed, der fik de unge til at opsøge os. Det har ændret sig en hel del, og nu er det problemer med uddannelse og job, der fylder meget. Der er virkelig sket noget der. Vi får besøg af børn helt ned i femteklasser, der er bekymrede over, at de skal erklæres uddannelsesparate i ottende klasse. Det er jo helt forrykt, siger hun.

Både hos afdelingerne i Billund og Esbjerg svarer de unge, at det er problemer med uddannelse og arbejde, der får dem til at opsøge tilbuddet. I Aabenraa er det håndtering af hverdagen, som de fleste besøgende har problemer med.

Det samme havde 22-årige Catherina Sønderskov. Hun manglede struktur i sin hverdag, efter hun som 14-årig mistede sin mor til misbrug og efterfølgende måtte droppe ud af gymnasiet. Hun havde brug for hjælp til at håndtere det, der foregik inden i hende, og havde headspace været et tilbud dengang, havde hun gjort brug af det.

- Her foregår det efter de unges præmisser. De bliver ikke tromlet i systemet, og der er ingen, der sidder og fører journaler, siger hun.

I dag er hun frivillig i headspace-afdelingen i Billund.

En i hver kommune

Manglen på begrænsninger og krav er det, der tiltrækker flere af de unge. Der er ikke et fast antal samtaler til hver, og der er ikke brug for en henvisning fra en læge, før de kan komme forbi. De kommer bare, og de beslutter selv, hvornår de ikke vil komme mere. Har de brug for hjælp fra kommunen, kan headspace også hjælpe dem videre i systemet gennem samarbejdet med de kommuner, afdelingerne ligger i.

- Det er vigtigt for os at have et godt samarbejde med den kommune, vi ligger i, fordi vi er som udgangspunkt et supplement til det, der allerede er der. Der er også forskel på de unge i de forskellige kommuner, så med samarbejdet bliver vi også mere klar over, hvad behovet i den pågældende kommune er, siger Trine Hammershøy, direktør for Det Sociale Netværk.

Region Syddanmark er også en af samarbejdspartnerne, og de hjælper - ligesom de pågældende kommuner - med finansieringen. Thies Mathiasen (DF), der er formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark, ser headspace-tilbuddet som en stor succes. Han nævner Aabenraa-afdelingen, som var nødt til at flytte lokaler, fordi de ikke havde kapacitet til alle de unge, der kom forbi.

- Hvis det var op til mig, så lå der en headspace-afdeling i alle kommunerne. Jeg vil gerne opfordre alle kommuner til at overveje et samarbejde med headspace, siger han.

Og ifølge Trine Hammershøy vil headspace også gerne udvide med flere afdelinger i Syd- og Sønderjylland, men der er ingen konkrete planer endnu.

Succes med samtaler: Flere hundrede unge gør brug af headspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce