Stadig flere socialt udsatte grønlændere flytter til Danmark

Flere socialt udsatte grønlændere rejser til Danmark. Ofte har de intet sted at bo og ender derfor på herberg eller gaden. Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Stadig flere socialt udsatte grønlændere flytter til Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom langt de fleste grønlændere i Danmark klarer sig godt, kommer der stadig flere socialt udsatte til landet. Det fortæller flere fagfolk, som samtidig oplever, at flere tilflyttere er under 25 år.

Udvikling: Et stadig stigende antal socialt udsatte grønlændere vælger at pakke deres liv i Grønland sammen i håbet om at finde lykken i blandt andet Syd- og Sønderjylland. Det fortæller flere fagfolk.

Samtidig er det opfattelsen, at de udsatte får det stadig dårligere. Det fortæller Leise Johnsen, direktør for Det Grønlandske Hus i København. Hun bakkes op af Kirsten Mærsk, direktør for Det Grønlandske Hus i Odense.

- Der kommer flere socialt udsatte. Og de, der har det dårligt, har det virkeligt dårligt. Vi oplever, at flere af de socialt udsatte ikke bare arbejder med en enkelt udfordring som for eksempel misbrug. Flere har hele paletten. Misbrug, fysiske skavanker og ingen bolig. Så er der rigtigt langt til at komme på arbejdsmarkedet, siger hun.

Grønlændere i Danmark
Personer, født i Grønland, bosiddende i Danmark:

2008: 13.865

2018: 16.470

Stigning: 18,8 %

Personer, født i Grønland, bosiddende i Sydjylland:

2008: 1691

2017: 2227

Stigning: 31,7 %

Personer, født i Grønland, bosiddende i Esbjerg:

2008: 395

2017: 601

Stigning: 52,2 %

Kilde: Danmarks Statistik

Overrepræsenteret

Ifølge Danmarks Statistik boede der 1. januar 2018 16.470 personer i Danmark, som er født i Grønland. Det er en stigning på 18,8 procent siden 2008, hvor tallet lå på 13.865 personer.

Statistikken viser ikke, hvor mange der er socialt udsatte.

Men det ses blandt andet af flere statistikker, at grønlændere er overrepræsenteret blandt arbejdsløse og hjemløse i Danmark. Den seneste hjemløsestatstik fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser for eksempel, at mens den grønlandske befolkning udgør en procent af den danske befolkning, udgør de syv procent af de hjemløse i Danmark.

Det undrer ikke Kirsten Mærsk.

- De socialt udsatte bliver ved med at dukke op. Og den gruppe er ikke forberedt på livet i Danmark. Det er jo ikke uden grund, at vi har særlige tiltag i blandt andet Vejle, Kolding, Svendborg, Odense og Esbjerg. Og der er virkeligt fuld run på, siger Kirsten Mærsk. Samtidig understreger hun vigtigheden i at huske, at langt de fleste tilflyttere fra Grønland fortsat klarer sig rigtigt godt i Danmark.

Flere unge kommer hertil

Samtidig melder både Det Grønlandske Hus i København og Odense samt aktivitets- og værestedet Oqqumut i Esbjerg også, at de ser langt flere unge grønlændere mellem 18 og 25 år i Danmark.

Ifølge Kirsten Mærsk søger de unge grønlændere i Sydjylland særligt mod Kolding, Vejle og Odense.

- Vi ved ikke, hvorfor de kommer. Men de søger vel lykken et andet sted. Det har de jo lov til, men det problematiske er, at de ikke er forberedt på livet i Danmark, siger hun.

Det understreges i en ny undersøgelse fra Det Grønlandske Hus i København blandt 43 unge, udsatte grønlændere, der viser, at næsten alle var rejst til Danmark uden en plan for, hvordan de skulle klare sig. Derfor måtte flere sove på herberg eller på gaden allerede den første nat i landet.

Stadig flere socialt udsatte grønlændere flytter til Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce