12 lokale topkandidater tørnede søndag sammen på Rødding Højskole for at diskutere sundhed, velfærd og udlændinge. Foto: Chresten Bergh

Sprængfarlige emner til debat i Rødding: Her er topkandidaternes løsninger på pension, sundhed og udlændinge

Sprængfarlige emner til debat i Rødding: Her er topkandidaternes løsninger på pension, sundhed og udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvornår må danskerne gå på pension? Er det demokratisk forsvarligt at nedlægge regionerne? Og hvor meget skal vi stramme skruen over for udlændinge? 12 lokale topkandidater til Folketinget debatterede søndag nogle af Danmarks største udfordringer på landets ældste højskole i Rødding.

Valgdebat: Signalværdien var ikke til at tage fejl af, da 12 lokale topkandidater til Folketinget søndag eftermiddag sang med på højskolesangbogens "Jeg elsker de grønne lunde" for fuld udblæsning. Alle elsker de Danmark lige højt, og alle vil de landet det bedste. De vil det bare på forskellige måder.

Rødding Højskole - landets ældste af sin slags - dannede søndag eftermiddag ramme om demokratiets ditto: Den direkte debat mellem uenige parter. Derfor var det på sin plads, at såvel højskolens forstander Mads Rykind og chefredaktør Jesper Nygaard fra TV Syd, der er medarrangør af valgdebatten, mindede både politikere og tilhørere om stedets DNA. Væggene har stået siden 1844, og har således lagt øre til mange politiske uenigheder. De er derfor ikke sarte, men de tåler ikke hadske og hysteriske toner, måtte både politikere og tilhørere forstå.

Den ene halvdel af dagens ordstyrerduo, JydskeVestkystens nyhedsredaktør Kim Dahl Nielsen, efterspurgte netop at blive klogere på, hvor partierne er uenige, fordi det efterhånden kan være svært at se forskel.

JydskeVestkystens chefredaktør Mads Sandemann og TV Syds chefredaktør Jesper Nygaard bød velkommen. Foto: Chresten Bergh
JydskeVestkystens chefredaktør Mads Sandemann og TV Syds chefredaktør Jesper Nygaard bød velkommen. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Pension til debat

Der viste sig hurtigt at sidde en stor knast på pensionsområdet, idet partierne er uenige om, hvordan man skruer det mest retfærdigt system sammen.

Socialdemokratiets Benny Engelbrecht lagde ud med at præsentere partiets nyligt fremlagte plan, der sætter tre milliarder kroner af, så folk kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Det affødte med det samme et spørgsmål fra den anden halvdel af ordstyrerduoen, TV Syd's vært Anders Køpke Christensen, som socialdemokraterne efterhånden har måttet svare på et utal af gange. Hvem er de mennesker, som må trække sig tidligere tilbage?

- Vi skal opstille nogle objektive kriterier sammen med arbejdsmarkedets parter. Et af kriterierne er, hvor lang tid man har været på arbejdsmarkedet, sagde han.

Mens der var bred enighed i panelet om, at ikke alle kan holde til arbejde, til de er langt over 70 år, langede blandt andre Radikale Venstres Lotte Rod ud efter socialdemokratiets model. Hun mener ikke, at man kan skære hele brancher over én kam og eksempelvis tildele alle tømrere tidlig pension. Tværtimod bør vurderingen ifølge bero på en lægefaglig vurdering af det enkelte menneske, hvilket Kristendemokraternes Marianne Karlsmose bakkede op om.

- Mennesker kostes rundt i systemet, selvom der ikke er mere arbejdsevne at komme efter. Vi skal fokusere på det enkelte menneskes behov frem for rettigheder og kassetænkning i forhold til fag, sagde hun.

Der blev tid til at tage et selfie til de sociale medier. Her er det Radikale Venstres Lotte Rod (tv). og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der poserer. Foto: Chresten Bergh
Der blev tid til at tage et selfie til de sociale medier. Her er det Radikale Venstres Lotte Rod (tv). og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der poserer. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Syg af arbejdsmarkedet

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (v) påpegede, at Danmarks økonomi er afhængig af, at alle, der har helbred til det, bliver på arbejdsmarkedet til en vis alder. Det er Liberal Alliances spidskandidat i Sydjylland Steen Holm Iversen enig i, og derfor påpegede han, at flere bør skifte branche, før de bliver nedslidte. SF'a Karina Lorenzen anfægtede, at det ikke er så nemt at gå i uddannelse og skifte job, når man er et voksent menneske med bil, hus og familieliv.

Det kan være nok så godt med diverse pensionsreformer, men hvis vi ikke ændrer fundamentalt på arbejdsmarkedet, kan det være ligegyldigt, understregede Alternativets Karin Rohr Genz.

- Det vigtigste er at have et arbejdsmarked, man ikke bliver syg af at være på. Det burde vi have mere fokus på, sagde hun.

Selvom nogle af valgkampens varmeste emner var under behandling, lykkedes det politikerne at fremføre deres argumenter på sober vis. Det lykkedes dem endda at lade hinanden tale ud, hvilket blev rost fra tilskuerrækkerne. En kontrovers mellem Kristendemokraternes Marianne Karlsmose og De Konservatives Niels Flemming Hansen udstillede dog en af de altoverskyggende uenigheder - nemlig hvorvidt det er klogt og demokratisk forsvarligt at nedlægge de folkevalgte regionsråd, sådan som regeringen har lagt op til i sin sundhedsreform.

Selvom bølgerne til tider gik højt, holdt politikerne en respektfuld og professionel tone. Der blev endda plads til latter. Foto: Chresten Bergh
Selvom bølgerne til tider gik højt, holdt politikerne en respektfuld og professionel tone. Der blev endda plads til latter. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Regionernes fremtid

Som regionsrådsmedlem i Region Midtjylland påpegede Marianne Karlsmose, at udfordringerne på sundhedsområdet skyldes underfinansierede regioner, som i stedet for at skulle nedlægges skal have tilført flere ressourcer. Det er nemlig vigtigt for borgerne, at kunne gå direkte til en folkevalgt, når der er problemer, sagde hun. Niels Flemming Hansen antydede, at Karlsmoses holdning mest af alt skyldes, at hun tjener 80.000 kroner om året på sin post i regionsrådet. Han mener, at regionerne er et unødvendigt mellemlag, som skal spares væk til fordel for et mere nært sundhedsvæsen.

Enhedslistens Henning Hyllested kaldte det danske sundhedsvæsen for et af verdens bedste og billigste, og Region Syddanmark blev fremhævet som et pragteksemplar. Derfor måtte Ellen Trane Nørby (V) svare på, hvorfor hun nu er i gang med at ændre det hele.

- Jeg er minister for hele landet, og der er for stor ulighed. Nogle steder er kvaliteten dalet. Vi skal fortsat have en regional struktur, men der skal bare ikke sidde nogen og opfinde sundhedspolitik fem steder i landet. Vi skal have ét system, og det kræver national styring, sagde hun.

Partiets Klaus Riskær Pedersens lokale repræsentant Torben Østergaard foreslog at lade multinationale virksomheder som eksempelvis McDonalds, der tjener mange penge på det danske marked, bidrage mere til fællesskabet.

- Vi vil gerne lægge de to regioner sammen i hovedstadsområdet og beholde de resterende, og det skal vi skaffe penge til. Multinationale selskaber får stillet kvalificeret arbejdskraft til rådighed, så hvorfor skal de ikke være med at finansiere fællesskabet, så borgerne slipper med et lidt lavere skattetryk, sagde han under søndagens debat.

Tove Larsen bagerst i billedet var søndag kørt fra Sønderborg til Rødding for at blive afklaret. Hun er i tvivl om, hvad hun skal stemme. Foto: Chresten Bergh
Tove Larsen bagerst i billedet var søndag kørt fra Sønderborg til Rødding for at blive afklaret. Hun er i tvivl om, hvad hun skal stemme. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Uundgåelig debat om udlændinge

Dansk Folkepartis Marie Krarup og Nye Borgerliges Mikkel Bjørn Sørensen kom for alvor på banen, da udlændingepolitikken uundgåeligt blev lagt på bordet. Marie Krarup erkendte, at der lige er styr på flygtningesituationen, men hun understregede, at der ikke er sat tilstrækkeligt med stopklodser ind for at forhindre en ny krise.

- Vi mangler permanent grænsekontrol, lød hendes klare budskab, ligesom hun argumenterede for at sende flygtninge hjem, så snart der er fred i deres eget land.

Noget, der fik Karin Rohr Genz op af stolen.

- Krarup siger, de skal rejse hjem, men en flygtning er gennemsnit på flugt i 20 år. Hvad så, når børn er født og opvokset her? Vi er nødt til også at kigge på deres tilknytning, sagde hun.

Mikkel Bjørn Hansen kaldte regeringen og Dansk Folkepartis udlændingestramninger for lappeløsninger og gentog Nye Borgerliges tre ufravigelig krav til en kommende statsminister: Asylstop, at udlændinge skal forsørge sig selv, og at de skal smides ud af landet, når de begår kriminalitet.

At klimaet glimrede ved sit fravær i debatten, bemærkede både Karin Rohr Genz (ALT), Karina Lorenzen (SF) og Henning Hyllested (EL), da partierne til slut fik ét minuts fri taletid.

- Det er den største udfordring, vi står over for. Vi skal sørge for, at al lovgivning, der vedtages fremover, ikke sætter et negativt aftryk på klimaet, sagde Karin Rohr Genz.

Sprængfarlige emner til debat i Rødding: Her er topkandidaternes løsninger på pension, sundhed og udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De deltog i debatten
 • Venstre: Ellen Trane Nørby
 • Dansk Folkeparti: Marie Krarup
 • Konservative: Niels Flemming Hansen
 • Liberal Alliance: Steen Holm Iversen
 • Alternativet: Karin Rohr Genz
 • SF: Karina Lorentzen
 • Enhedslisten: Henning Hyllested
 • Socialdemokratiet: Benny Engelbrecht
 • Radikale Venstre: Lotte Rod
 • Nye Borgerlige: Mikkel Bjørn Sørensen
 • Kristendemokraterne: Marianne Karlsmose
 • Partiet Klaus Riskær Pedersen: Torben Østergaard Christoffersen
 • Stram Kurs: Var inviteret, men stillede ikke med en kandidat
Annonce
Annonce