Socialdemokratiets tro væbner har præget sit parti i årtier

Karsten Uno Petersen (t.v.) fylder 70 år lørdag. Han har kørt tæt parløb sammen med sin socialdemokratiske makker Poul-Erik Svendsen (t.h.), siden det første regionsråd blev dannet i 2006. Året forinden havde fynboen Svendsen vundet over Uno om at blive partiets spidskandidat ved det første regionsrådsvalg. På billedet følger de to valget i regionshuset i november 2017 sammen med regionsrådsformand Stephanie Lose (V). Arkivfoto: Lars Juul

Socialdemokratiets tro væbner har præget sit parti i årtier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Karsten Uno Petersen (S) fylder 70 år og kan se tilbage på næsten 50 år som politisk aktiv. De sidste 25 år har han været en central del af sit parti i først amtspolitik og siden hen i regionsrådet.

Politik: Få har været så tæt på så mange beslutninger inden for sundhedsvæsnet i først Ribe Amt og dernæst i Region Syddanmark som Karsten Uno Petersen. Lørdag fylder han 70 år.

Født ind i en socialdemokratisk familie - hans farfar sorterede cigarer sammen med Stauning - blev den politiske interesse for alvor vakt op i 1960'erne som gymnasieelev som "lidt af en nørd, der læste alle partiprogrammer", som han selv formulerer det.

Eleverne skulle en dag fortælle om de forskellige partiers politik. Rektoren mente ikke, at der var nogen, som ville fortælle om Socialdemokratiets politik. Unge Uno slog til, og lige siden har han fremført de socialdemokratiske mærkesager.

Efter at have startet en afdeling af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Ribe i 1972 var han i flere årtier en central del af flere organer i partiets organisation. Medlem af partibestyrelsen, formand for fællesledelsen, amtsformand og medlem af hovedbestyrelsen på landsplan og medlem af det magtfulde forretningsudvalg for at nævne nogle af de mange poster.

Blå bog
Karsten Uno Petersen er født den 18. maj 1949 og bor i Gredstedbro ved Ribe. Han er gift og har tre børn.

Uddannet lærer og har arbejdet i uddannelsessektoren og som ledelseskonsulent.Valgt til amtsrådet i det daværende Ribe Amt for Socialdemokratiet fra 1994-2006. Siden da medlem af regionsrådet i Region Syddanmark. Medlem af forretningsudvalget og på anden periode formand for Innovationsudvalget.

Støttede Svend

Karsten Uno Petersen sad eksempelvis med ved bordet, da partiet tog en af de mest epokegørende beslutninger i sin historie i 1992. I erkendelse af at partiet ville få svært ved at erobre Statsministeriet, fordi formanden Svend Auken ikke havde støtte fra de radikale, stillede Poul Nyrup Rasmussen op og vandt formandsopgøret. Men det var ikke med stemmer fra Karsten Uno Petersen og det øvrige forretningsudvalg.

- Vi støttede Svend, som var meget visionær. Men straks Poul var valgt, tog vi fat i ham og gav ham vores fulde støtte fremover, og han endte også med at gøre det rigtig godt, reflekterer Karsten Uno Petersen.

I 1994 var han på stemmesedlen ved amtsrådsvalget og kom ind. Frem til 2006 var han i perioder som gruppeformand og formand for sundhedsudvalget tæt på magten, som i hele perioden var placeret ved amtsborgmester Laurits Tørnæs (V).

25 økonomiforhandlinger

Da regionerne skulle dannes, dystede Karsten Uno Petersen mod fynboen Poul-Erik Svendsen om at blive partiets spidskandidat og mulig regionsrådsformand. Sidstnævnte fik flest stemmer, og siden hen har de to kørt tæt parløb og stået sammen med Venstre om alle store beslutninger i regionen.

Karsten Uno Petersen mener, han har sat masser af fingeraftryk på regionen. Blandt andet som hovedskribent af partiets første valgprogram til regionen. Og så har han i først amtet og siden hen regionen ført økonomiforhandlingerne for partiet. 25 styk er det blevet til. Han nævner tilslutningen til FN's verdensmål, der blandt andet satser på bæredygtighed, som en af de områder, han har været med til at få igennem.

- Det kan godt være, jeg kun har været nummer to, men jeg føler, jeg har haft meget stor indflydelse, siger socialdemokraten, der sidste år modtog ridderkorset af Dannebrogordenen for 25 års tjeneste i politik.

Sundhedsreformen, som regeringen og Dansk Folkeparti vil gennemføre i tilfælde af flertal efter valget, vil betyde en naturlig slutning på Karsten Uno Petersens politiske karriere.

Hvorvidt han genopstiller til regionsrådsvalget i 2021, hvis regionerne stadig eksisterer, må tiden vise.

- Nu skal vi først lige se, om vi overlever.

Socialdemokratiets tro væbner har præget sit parti i årtier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce