Snør vandrestøvlerne: Her er landsdelens smukkeste naturperler

Arkivfoto: Claus Thorsted

Snør vandrestøvlerne: Her er landsdelens smukkeste naturperler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syd- og Sønderjylland er et slaraffenland for naturelskere som mig selv. Der findes et hav af naturperler, som man med fordel kan opleve iført et par vandrestøvler og med sommersolen i ryggen. Nogle ruter vil tage at par dage at tilbagelægge i deres fulde længde, mens andre kan klares på en eftermiddag.

Ugens anbefalinger

Gendarmstien
Foto: Claus Fisker/Scanpix

Gendarm betyder "mænd under våben" og kan ledes tilbage til franske elitesoldater, der fungerede som livvagter for kongen i 1400-tallet. På gendarmstien, der snor sig fra Padborg ved den dansk-tyske grænse til Høruphav på Als, har det danske grænsegendarmeri patruljeret siden 1920, hvor Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan soldaterne med skærpede sanser vandrede frem og tilbage langs de smalle stier og holdt udkig efter smuglere.

Jeg fik øjnene op for ruten, da jeg for nylig var til en 70-års fødselsdag på restaurant Providence i Gråsten: Et privat hjem lige ned til Gendarmstien, der er ombygget til selskabslokaler med panoramaudsigt over Flensborg Fjord, bakkede landskaber, flade sandstrande og bøgeskov. Solen stod højt på himlen, og jeg fik lyst til at iføre mig et par vandresko og en rygsæk med gasblus og telt.

Ruten er inddelt i fem etaper med hver sit særpræg. Så hvis man synes, de i alt 84 kilometer er en for stor mundfuld, kan man blot udvælge en enkelt distance til en dags- eller eftermiddagsudflugt. Læs mere og planlæg turen her: https://www.gendarmsti.dk/da/

Fra Nordby til Sønderho
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Som jeg tidligere har givet udtryk for i disse spalter, har jeg en forkærlighed for Fanø, hvor jeg flyttede til for snart et år siden. At se klitterne danne bagtæppe til et månelandskab af en sandstrand med Vesterhavets hvide bølgetoppe i horisonten er en helt speciel oplevelse. Der er noget brutalt over det, som jeg er fascineret af.

Fra Fanøs nordligste by, Nordby, til den sydligste, Sønderho, er der cirka 12 kilometer. I efteråret tilbagelagde jeg distancen langs vestkysten på cirka tre-fire timer. Langs stranden støder man på skulpturer af drivtømmer og strandet affald, som ildsjæle har kreeret som en påmindelse om, at vi skal passe på vores natur. Det er hyggeligt at tage en madpakke med og gøre holdt undervejs for at se på sommerhuse, vadefugle og drageflyvere.

Ved vejs ende bør man helt klart belønne sig selv med en øl fra Fanø Bryghus på Sønderho Kro.

Hærvejen
Arkivfoto: Dorthe Andresen

At vandre langs Hærvejen er en af de vigtigste ting på min bucket list. Ruten op langs den jyske højderyg emmer af historie og fortidsminder, idet mennesker siden landets tidligste beboere har vandret her. Siden Middelalderen har Hærvejen eksempelvis været en vigtig transportrute for kød fra de jyske enge til de europæiske storbyer, og langs ruten kan man opleve nogle af de mest fornemme monumenter fra Danmarks Vikingetid. Dertil kommer, at selve vejen er formet af istiden.

Hvis man begiver sig af sted til fods, kommer man ind på de mindste veje og stier, og man får på den måde en god fornemmelse af, hvordan det har været at rejse i gamle dage. Hærvejen forbinder den tyske Ochsenweg med Skt. Olavsvejen i Norge og er dermed meget lang, men der er rig mulighed for vælge en distance ud til længere eller kortere udflugter. Se mere her: https://www.haervej.dk/haervej/haervejen

Camino Haderslev Næs
Arkivfoto: Claus Thorsted

Den 106 kilometer lange vandrerute er resultatet af en idé, der opstod lokalt på egnen omkring Øsby i 2013: Der skulle skabes flere rekreative muligheder for Næssets beboere og turister. En brainstorm med engagerede borgere fra lokalsamfundet førte til, at ni kirker blev centrale fixpunkter på ruten. Dernæst blev man enige om, at ruten skulle tilbyde flere spor alt efter interesse: Motion, biologi, pilgrimsvandring, kultur og historie.

Ruten bevæger sig gennem mark og skov, ad grus- og cykelstier med kig til bakker og vand. Kirkerne, som man kan opleve på ruten, tæller blandt andet Haderslev Domkirke, Øsby Kirke og Hoptrup Kirke. Undervejs kan man bruge sin smartphone til at læse historier og få oplysninger om rutens seværdigheder. Man kan både overnatte i shelters, bed and breakfast og på vandrehjem. Læs mere her: https://caminohaderslev.dk/

Kongeåstien

Kongeåen har ageret grænse i vigtige perioder af Danmarkshistorien. I dag markerer den, hvor Sydjylland bliver til Sønderjylland. Stien langs den historiske å er en 67 kilometer lang primitiv trampesti, der tydeligt er markeret med rødtoppede pæle, så det er til at finde vej. Undervejs på ruten eller ved at gøre korte svinkærinder kan man eksempelvis opleve marsken, Jernved Mejeri og Sønderskovgård, der er en gammel hovedgård fra 1600-tallet omkranset af voldgrav og med tilhørende barokhave.

Stien går langs åen, i enge, på markveje og enkelte steder på asfaltvej. Visse steder skal man krydse privat jord. Derfor må man ikke tage hund med, og man bør udvise særlig respekt. Turen kan også tages i kano eller kajak på selve åen. Læs mere her: http://www.kongeaastien.dk/

Snør vandrestøvlerne: Her er landsdelens smukkeste naturperler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce