Skimmelsvamp standser sygehus-byggeri: Håndværkere vil ikke arbejde

Arbejdet er indtil videre indstillet på etage 1 og dele af etage 0 i bygning S i det nye byggeri ved Sygehus Sønderjylland, Aabenraa, på grund af skimmelsvamp. Arkivfoto: Bente Staugaard

Skimmelsvamp standser sygehus-byggeri: Håndværkere vil ikke arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere håndværkere ved det nye byggeri ved sygehuset i Aabenraa arbejder ikke fredag, da der er fundet skimmelsvamp på to etager. Ifølge projektchef Martin Djørup er det sikkert at arbejde på de andre etager, men det er ikke muligt, lyder det fra en kilde ved arbejdspladsen. Man håber at genoptage arbejdet mandag.

Aabenraa Sygehus: Fredag morgen standsede arbejdet på dele af det nye byggeri ved sygehuset i Aabenraa.

Det skyldes, at der torsdag eftermiddag blev fundet skimmelsvamp i gipsvægge på flere etager. Det bekræfter Martin Djørup, der er projektchef ved Region Syddanmark.

- Det helt konkrete overblik er vi ved at skaffe nu. Men det ser ud til at være i S-bygningen på etage 1 og i nogle områder på etage 0, siger han fredag formiddag.

Ifølge Martin Djørup er det ikke nødvendigt at stoppe arbejdet, men det har håndværkerne valgt at gøre alligevel.

- De sidder alle i kantinen. Jeg ved ikke, hvorfor de ikke vil arbejde. Vores arbejdsmiljøkoordinator har opfordret dem til at arbejde på andre etager, men det vil de ikke.

En kilde på arbejdspladsen fortæller modsat til JydskeVestkysten, at det ikke handler om vilje, men at håndværkerne ikke har mulighed for at arbejde:

- Der er ikke gjort klar til dem i de andre områder, som de har fået anvist. Man kan ikke bare gå fra det ene til det andet. Desuden ligger flere håndværkernes værktøj bag afskærmningen, hvor de selvfølgelig ikke vil eller må gå ind.

Blandt håndværkerne er tømrere, elektrikere og vvs'ere. Det er virksomheden 5E Byg, der er hovedentreprenør på opgaven.

Projektlederen fra 5E Byg ønsker ikke at kommentere sagen.

Byggeriet
Byggeriet er en udbygning og samtidig renovering af det eksisterende sygehus i Aabenraa. Det er delt i to faser. Fase to, der bygges i højden og først og fremmest rummer nye sengeafsnit, er ved at blive opført i øjeblikket. Byggeriet finansieres af staten, som bruger i alt 1,25 milliarder på at forvandle sygehuset i Aabenraa til et supersygehus.

Byggeriet forventes færdigt i 2021.

Fortsat risiko for skimmel

Skimmelsvampen menes at være opstået på grund af utætheder i det endnu ufærdige loft og tag, så der er kommet vand ind i de lokaler, hvor det indvendige arbejde med elektriske installationer og opsætning af vægge allerede er påbegyndt.

- Vi har hele tiden kendt til risikoen for, at noget kunne blive vådt. Så fjerner man det og sætter noget nyt op. Her er det så uheldigt, at det har nået at udvikle sig til skimmel. Men det er en helt normal risiko i en byggeproces, når det indvendige arbejde starter op, inden bygningen er helt lukket, siger Martin Djørup.

I vil gerne have håndværkerne til at fortsætte arbejdet med blandt andet opsætning af gipsvægge på de andre etager. Hvordan sikrer I, at der ikke også kommer skimmelsvamp her?

- Den risiko vil altid være der. Vi har også tidligere fjernet våd gips. Men efterhånden bliver taget og facaderne lukket mere og mere, og så bliver risikoen mindre.

De ramte områder er blevet afspærret og nedtagningen af de berørte gipsvægge er begyndt. Samtidig er Dansk Miljørådgivning til stede for at overvære processen. Det vides endnu ikke, hvor længe det vil tage at fjerne al skimmelsvampen, men man håber på, at arbejdet kan genoptages mandag, oplyser Martin Djørup.

Han fortæller samtidig, at han endnu ikke ved, om det vil få konsekvenser for håndværkerne og de pågældende firmaer, at de ikke vil arbejde.

Skimmelsvamp standser sygehus-byggeri: Håndværkere vil ikke arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce