Skandaleramt medicinalfirma udskifter hele topledelsen

Det har allerede fået store konsekvenser for det esbjergensiske medicinalfirma Europharma, at Lægemiddelstyrelsen for anden gang i år har suspenderet firmaets tilladelser: Halvdelen af de firmaets omkring 50 ansatte er blevet opsagt, firmaets ejer Torben Hvingelby Pedersen går af som bestyrelsesformand, og firmaet har også allerede skiftet direktør. Arkivfoto: Annett Bruhn

Skandaleramt medicinalfirma udskifter hele topledelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ejeren af det kriseramte medicinalselskab Europharma i Esbjerg, Torben Hvingelby Pedersen, forlader nu posten som bestyrelsesformand, og firmaet udskifter også direktøren for at leve op til kravene fra Lægemiddelstyrelsen, der for anden gang i år har suspenderet virksomhedens medicin-tilladelser.

Europharma: Det kriseramte medicinalselskab Europharma i Esbjerg har allerede foretaget drastiske ændringer i topledelsen, efter Lægemiddelstyrelsen for anden gang i år fratog firmaet tilladelserne til at fremstille og distribuere medicin til landets apoteker og sygehuse.

Firmaet har allerede varslet fyringen af omkring halvdelen af firmaets 50 ansatte, og nu viser oplysninger fra erhvervs- og selskabsregistret, at Europharma fredag valgte at udskifte firmaets direktør Jimmi Malik, og mandag valgte firmaets ejer, Torben Hvingelby Pedersen, at træde tilbage som bestyrelsesformand.

De drastiske ændringer i topledelsen sker i kølvandet på Lægemiddelstyrelsens krav, som firmaet skal leve op til for at få sine tilladelser tilbage, hvor blandt andet en årlig leverance for omkring 100 millioner kroner medicin til landets sygehuse er på spil:

- Hvis virksomheden skal have lov til at fortsætte sine aktiviteter skal de blandt andet igen udskifte direktør og sagkyndig person, kvalitetsafdelingen skal opnormeres, og alle tidligere afvigelser skal være afsluttet. Yderligere skal vi have gennemført en inspektion i virksomheden med tilfredsstillende resultat, fastslog Lægemiddelstyrelsen i sidste uge.

Europharma
Europharma i Esbjerg er grundlagt i 1999 af Max Terpager og Torben Hvingelby Pedersen. Firmaet har omkring 50 ansatte, hvoraf omkring halvdelen nu er blevet afskediget i kølvandet på den nye skandale. Torben Hvingelby Pedersen var også direktør frem til i år, da Lægemiddelstyrelsen tvang ham til at forlade posten, hvorefter han fortsatte som bestyrelsesformand for selskabet - en stilling, som han nu også har forladt.

Firmaet parallelimporterer receptpligtig medicin til det danske marked ved at indkøbe lægemidler i andre lande, hvor priserne er betydeligt lavere end i Danmark.

Ud over danske apoteker leverer firmaet også 500 forskellige slags medicin til sygehuse i Danmark, Tyskland og Sverige.  

Januar i år fik selskabet suspenderet sin tilladelse af Lægemiddelstyrelsen efter bevidst omgåelse af reglerne. I kølvandet har styrelsen samtidig varslet en politisag mod firmaet, der dog efter at have rettet op på tingene, fik sin tilladelse tilbage et par måneder senere. 

I sidste uge fortalte Lægemiddelstyrelsen, at Europharma igen har fået frataget sin tilladelse, da firmaet ifølge styrelsen stadig ikke lever stadig ikke op til de regler, der sikrer den nødvendige kvalitet.

Esbjerg-advokat ny formand

Da Europharma i begyndelsen af året fik frataget sin tilladelse, måtte ejeren Torben Hvingelby Pedersen, forlade posten som direktør, der i stedet blev overtaget af den nærmest ukendte Jimmi Malik, der var uden branchekendskab.

Efter de nye krav fra Lægemiddelstyrelsen forlod Jimmi Malik fredag direktørposten, hvor han er blevet afløst af Nina Margrethe Egtved Knudsen fra Næstved, der i knap et år for 10 år siden var direktør for et andet af Torben Hvingelby Pedersens virksomheder.

Selv har Torben Hvingelby Pedersen også mandag forladt posten som bestyrelsesformand i selskabet, hvor han bliver afløst af Esbjerg-advokaten Jørgen Makholm. Selv er Torben Hvingelby Pedersen nu menigt medlem af virksomhedens bestyrelse.

I kølvandet på fratagelsen af tilladelserne i starten af året har Lægemiddelstyrelsen politianmeldt Europharma, fordi firmaet ifølge styrelsen bevidst har overtrådt reglerne. Hvorvidt firmaet også i den nye sag skal politianmeldes, har Lægemiddelstyrelsen endnu ikke taget stilling til.

Torben Hvingelby Pedersen har ikke ønsket at kommentere sagen over for JydskeVestkysten.

Skandaleramt medicinalfirma udskifter hele topledelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce