Skandalelæge får forbud mod omskæring

Said El-Batran har flere gange fået kritik for hans håndtering af patientjournaler. Nu har Styrelsen for Patientsikkerhed forbudt ham at udføre omskæringer af drenge.
Foto: Colourbox

Skandalelæge får forbud mod omskæring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stærkt kritiseret læge, der har været involveret i sager i Esbjerg og Aabenraa, har nu fået forbud mod at foretage omskæringer som følge af "gentagen kritisabel faglig virksomhed".

Læge Said El-Batran, der stoppede som overlæge på sygehuset i Aabenraa i 2011, efter at det kom frem, at han fire gange havde fået kritik af Patientombuddet, er nu blevet frataget retten til at omskære drenge.

Det fremgår af en afgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som Metroxpress har fået aktindsigt i, og som JydskeVestkysten har gennemlæst.

Ifølge sagsakterne sendte Esbjerg Kommune i juli 2012 en underretning til Sundhedsstyrelsens afdeling for tilsyn og patientsikkerhed vedrørende omskæring af en ti-årig dreng i hjemmet i Esbjerg. Indgrebet var foretaget af Said El-Batran fra Vollsmose Klinikken, uden at patienten havde fået smertestillende medicin, fremgår det af underretningen.

"Drengen blev indlagt efter at han havde blødt i 4-5 timer", skriver kommunen, der også noterer, at sammensyningen ikke var tilstrækkelig.

I sit skriftlige svar fastholder Said El-Batran, at drengen fik smertestillende medicin, og at blødningen formentlig er sket ved, at drengen pillede ved såret.

Sundhedsstyrelsen tog derpå udtalelsen til efterretning og lukkede sagen. Ifølge aktindsigten i klagesager mod lægen blev han ud over sagen fra Esbjerg derpå i 2013 og 2015 indberettet af henholdsvis Viborg og Kerteminde kommuner.

Første gang, styrelsen stiftede bekendtskab med lægen, der i dag bor i Odense, var helt tilbage i 2006. Siden da har han modtaget kritik mange gange og er også blevet meldt til politiet. Den manglende evne til at rette op på kritikken er også en del af begrundelsen for forbuddet mod omskæring, fremgår det af afgørelsen.

"Dette begrundes med gentagen kritisabel faglig virksomhed ved hans manglende efterlevelse af almindelige infektionshygiejniske principper, manglende sikker opbevaring af journaler, manglende forståelse af bestemmelserne om journalføringspligt, og generelt manglende forståelse af myndighedens anvisninger," skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.

Til et møde hos Sundhedsstyrelsen i november 2013 oplyste lægen, at han foretog ?omkring 600 rituelle omskæringer årligt". Han lovede fremover kun at omskære i sin klinik i Odense. Men i 2015 kom så to anmeldelser mere om hjemmeomskæringer.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser i afgørelsen Said El-Batran om, at han kan komme med bemærkninger senest den 25. oktober, hvorefter styrelsen vil træffe en endelig afgørelse.

JydskeVestkysten forsøgte tirsdag at få en kommentar fra Said El-Batran, men han besvarede ikke avisens henvendelse. Ifølge Metroxpress lagde lægen røret på, da avisen fik kontakt til ham i telefonen.

Fakta
Tidligere sager

Fra 2006 til 2009 var Said El-Batran involveret i fire sager, hvor han fik kritik.

  • I den første sag døde et foster, efter at moderen havde haft svangerskabsforgiftning, hvilket overlægen ikke opdagede. Det andet dødsfald var en kvinde, der døde efter en operation for tarmslyng. De to andre tilfælde handlede om omskæring af en dreng og fedtsugning af en kvinde.


Skandalelæge får forbud mod omskæring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce