SF vil have EU til at stoppe vildsvinehegn

Margrethe Auken (SF), medlem af EU-parlamentet, vil nu stille en række spørgsmål til EU-kommissionen om det kommende vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. Arkivfoto: Asger Ladefoged /Scanpix

SF vil have EU til at stoppe vildsvinehegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det omstridte vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse møder stor kritik hos SF, der nu vil have EU-Kommissionen til at tage stilling til, om hegnet er i overensstemmelse med EU's naturregler. Dermed får flere organisationer nu støtte i forsøget på at bremse hegnet.

Modstand: Det 70 kilometer lange vildsvinehegn, som næste år bliver opført langs den dansk-tyske grænse, er måske i strid med de såkaldte Natura 2000-direktiver, som skal sikre beskyttelse af beskyttede naturområder i EU.

Det mener SF, der nu vil tage sagen om det omstridte hegn med i EU, hvor medlem af EU-parlamentet Margrete Auken vil spørge EU-Kommissionen, om hegnet overholder EU's regler.

Hegnet vil gå gennem beskyttede naturområder, og Margrete Auken mener, at hegnet vil stoppe andre dyr end vildsvin. Hegnet har ellers mødt kritik for ikke at kunne holde vildsvin ude af Danmark. Der vil nemlig være 20 åbninger i vildsvinehegnet, hvor vildsvin og andre dyr også kan passere, men alligevel mener Margrete Auken altså, at hegnet ikke kan undgå at få indflydelse på dyrelivet og naturen ved den dansk-tyske grænse.

- De dyrearter, der ikke er smittede med afrikansk svinepest, kan jo af gode grunde heller ikke passere hegnet og grænsen. Europæiske Natura 2000-områder bliver altså påvirket af hegnet, da opdelingen af bevaringsområder går imod de europæiske principper for bæredygtighed, siger Margrete Auken i en pressemeddelelse.

Sagen kort
  • Vildsvinehegnet blev i juni vedtaget af et stort flertal i Folketinget bestående af regeringen, DF og Socialdemokratiet. Udover hegnet består aftalen blandt andet også af øget regulering af vildsvin, overvågning og skærpelse af bødeniveauet ift. lovovertrædelser, som har relation til smitterisiko for afrikansk svinepest og andre alvorlige husdyrsygdomme.
  • Hegnet bliver cirka 68 km langt, 1,5 meter højt og graves cirka 50 centimeter ned i jorden.
  • Det vil koste cirka 80 millioner kroner.
  • Hegnet forventes at stå færdigt i sidste halvdel af 2019.
  • Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom hos svin, som kan spredes til danske svinebesætninger via vildsvin. Det vil stoppe dansk svineeksport til lande uden for EU.

Konflikt

Det er ikke kun SF, som nu ønsker, at EU går ind i sagen i håb om at få vildsvinehegnet bremset. 12 danske organisationer, herunder Dansk Ornitologisk Forening og Dyrenes Beskyttelse, har afleveret en klage til EU, da organisationerne mener, at hegnet er i strid med EU's regler.

Til gengæld presser landbruget på for, at hegnet står færdigt før planlagt tid, efter at den afrikanske svinepest er blevet konstateret i Belgien. Det har skabt frygt for, at smitten risikerer at true Danmark hurtigere end forventet. Bliver der konstateret afrikansk svinepest i Danmark, vil det lukke for eksporten til lande uden for EU, og dermed vil Danmark gå glip af en årlig eksport på 11 milliarder kroner.

SF vil have EU til at stoppe vildsvinehegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce