Regionen undersøger læger for overbetaling

Dariusz Worek driver lægepraksis i Aabenraa. Han er en blandt flere end 60 læger, som Region Syddanmark mener kan være blevet honoreret for for mange analyser-prøver. Det er sket ved at tage honorarer for to eller tre prøver, selvom der kun har været fagligt belæg for en enkelt, mener regionen. Dariusz Worek afviser, at han har taget prøver uden grund og frygter, at det i sidste ende vil koste fejl, at man har mistænkeliggjort uskyldige læger. Foto: Timo Battefeld

Regionen undersøger læger for overbetaling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over 60 praktiserende læger i regionen kan have fået alt for mange penge udbetalt ved at tage blodprøver, som der ifølge regionen ikke er fagligt belæg for. På få er regionens udgifter til tre prøvetyper eksploderet. Lægeformand afviser, at der er tale om bevidst snyd fra lægernes side.

Sundhed: Region Syddanmark kan have betalt et større beløb til praktiserende læger for blodprøve-analyser, uden at der har været fagligt belæg for det.

Samarbejdsudvalget for almen praksis i regionen skal på et møde mandag den 11. juni tage stilling til, hvor mange af flere end 60 praktiserende læger, som uberettiget har fået betaling for op til tre forskellige analyse-typer. Baggrunden er, at lægerne via nyt apparatur har fået mulighed for at tage to eller tre prøver i én, uanset om der kun er brug for én prøve. En gennemgang i regionen viser, at mange læger derfor har fået betaling for to eller tre prøver i mange tilfælde, hvor der ifølge regionen ikke har været fagligt belæg for det.

Samlet set er regionens udgifter til de tre analyser steget fra 34 millioner kroner i 2009 til 57 i 2017. Læge og regionsrådsmedlem Marianne Mørk Mathiesen mener, at der i flere tilfælde er tale om direkte misbrug af skattekroner.

Aktindsigt i sagens forløb viser, at regionens praksischef, Frank Ingemann Jensen, allerede sidste sommer betegnede udvikling som "meget dyr for os". Alligevel har regionen først for nylig sendt breve ud til de læger, som regionen mener har et forbrug, der adskiller sig fra normalen. Det har bragt sindene i kog hos flere læger, som føler sig uretfærdig behandlet.

En af dem er læge Dariusz Worek fra Aabenraa. Han ligger under regionens gennemsnit hvad angår to af de tre prøver typer og afviser at have taget prøver uden grund.

Han frygter, at læger kan føle sig presset til ikke at tage nødvendige prøver af frygt for at blive anklaget for overforbrug.

Sagen kort
Regionens Samarbejdsudvalg for almen praksis vil på sit møde den 11. juni diskutere, hvordan man forholder sig de flere end 60 praktiserende læger, som de seneste måneder har haft mulighed for at forholde sig til regionens mistanke om overbetaling.Udvalget består af regionsrådspolitikere, embedsfolk og repræsentanter fra de praktiserende læger.

Ukendt land

Jørgen Skadborg, der er formand for PLO Syddanmark, finder det naturligt, at regionen undersøger en økonomisk stigning, men understreger, at der overordnet ikke er noget at komme efter.

- I den aktuelle sag er regionen bekymret over en stigning, der har et fagligt belæg. Der er ikke tale om en overbetaling, siger han, men mener dog, at det er muligt, at der er brodne kar rundt omkring. Det undersøges nu.

Praksischef Frank Ingemann Jensen ønsker ikke at kommentere sagen.

Formanden for Samarbejdsudvalget for almen praksis, Bo Libergren (V), forklarer, at sagen har taget lang tid, fordi Region Syddanmark er den første region i landet, der tager fat på udviklingen. På landsplan ses således en generel stigning i forbruget af analyserne.

- Derfor er det ukendt land, og det er ikke en sort/hvid sag, siger Bo Libergren, som mener, at der blandt de mange sager vil være læger med en god, faglig forklaring på stigningen, mens andre formentlig vil have sværere ved at redegøre for stigningen.

Regionen undersøger læger for overbetaling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce