Regeringen vil skaffe flere elever med særlige behov på friskoler

- Vi vil gerne sikre, at friskolerne også kan tage et socialt ansvar ved at have råd til at have elever med særlige behov, siger Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

Regeringen vil skaffe flere elever med særlige behov på friskoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen vil i den kommende finanslov øremærke 71 millioner kroner til landets friskoler, så de i højere grad kan skaffe pladser til børn med særlige behov, som i dag på grund af økonomi ikke har samme frie skolevalg som andre.

Friskoler: Børn med særlige behov skal have samme mulighed for at komme på en friskole som alle andre børn.

Derfor vil regeringen i den kommende finanslov øremærke 71 millioner kroner til skolebørn med inklusionsbehov, så de også får muligheden for at vælge at gå på en friskole i stedet for en folkeskole.

Det fortæller Venstres undervisningsordfører i Folketinget, Anni Matthiesen fra Grindsted:

- Vi vil gerne sikre, at eleverne med særlige behov og deres forældre har samme frie skolevalg som andre, og så vil vi gerne sikre, at friskolerne også kan tage et socialt ansvar ved at have råd til at have elever med særlige behov. Ved at øremærke de 71 millioner kroner til friskolerne kan de være med til at løfte den store opgave med inklusion, fortæller Anni Matthiesen og tilføjer, at det især kan få betydning for børn i det syd- og sønderjyske område:

- På landet - og især i det sydjyske område - er friskolen jo ofte det eneste valg, hvis eleven ikke skal have langt til skole, fordi en del skoler er blevet lukkede og afløst af friskoler, fortæller hun.

 

På landet - og især i det sydjyske område - er friskolen jo ofte det eneste valg, hvis eleven ikke skal have langt til skole.
Anni Matthiesen, Venstres undervisningsordfører.
Flere penge til friskolerne
Friskolerne - eller de frie grundskoler - modtager i dag 75 procent af gennemsnitsudgifterne for en folkeskoleelev i tilskud fra staten. Resten skal skolerne og forældrene til eleverne selv finansiere.I dag bliver der ikke øremærket nogle af de 75 procent, som skolerne modtager i støtte, til børn med særlige behov.

Regeringen foreslår derfor at hæve den såkaldte koblingsprocent fra 75 til 76 procent ved at øremærke de i alt 71 millioner kroner til børn med særlige behov, der vil gå på en fri grundskole.  

En dyr affære

I dag er kommunernes praksis på området meget forskellig. Nogle kommuner vælger at lade pengene følge eleverne med særlige behov, når de flytter fra en folkeskole til en friskole. Og andre kommuner vælger at lade være, og så kan friskolen være tvunget til at lade være med at modtage den nye elev, fordi det kan koste op til 60-70.000 kroner ekstra for den nye skole.

- Især små skoler har svært ved at binde sig på store omkostninger på forhånd. Det kan være en rigtig dyr affære at tage imod en elev med særlige behov. Og hvis skolens økonomi kommer i fare, når der tages imod elever med særlige behov, så forstår jeg godt, at skolerne tænker sig en ekstra gang om, siger Anni Matthiesen.

Regeringen skal sandsynligvis forhandle finansloven på plads sammen med Dank Folkeparti. Her lyder meldingen fra folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen, at partiet bakker op om støtten til børnene med særlige behov på friskolerne:

- Det skal være lettere for friskolerne at kunne tage børn med særlige behov ind, men vi er ikke sikre på, at regeringens måde at finansiere det på er den rigtige, så jeg kan hverken sige ja eller nej til finansieringen. Det må finanslovs-forhandlingerne afgøre, siger Alex Ahrendtsen.

 

Regeringen vil skaffe flere elever med særlige behov på friskoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce