Presset økonomi: Gymnasier risikerer lukning

Med besparelser frem til 2022 frygter Danske Gymnasier, at skoler uden for de store byer risikere at lukke. Arkivfoto: Ludvig Dittmann.

Presset økonomi: Gymnasier risikerer lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen har i dens finanslovsforslag lagt op til, at gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner fortsat skal spare to procent om året frem til 2022. I følge Danske Gymnasier er økonomien så presset, at det i værste fald kan betyde lukninger af gymnasier specielt uden for de større byer.

Gymnasier: Gymnasiernes økonomi er presset, og nu kan nogle risikere lukning. Siden 2015 har de været pålagt at spare to procent, og ifølge regeringens finanslovsforslag skal det fortsætte indtil 2022. Det kan specielt blive et problem for gymnasierne uden for de store byer med mindre elevtal.

Selvom alle gymnasiers økonomi er presset, så viser en undersøgelse, der er lavet af Danske Gymnasier, at det især er skolerne uden for de store byer, der bliver presset og i værste fald kan risikere at lukke, når de fortsat skal spare.

- Vi ved, at de små skoler har tilpasset deres økonomi efter deres faldende elevtal, så de lige kunne holde skindet på næsen. Når der kommer så voldsomme besparelser, som der er tale om her, hvor vi i 2021 vil have sparet 10.000 kroner per elev om året, så bliver det rigtigt svært at få sådan en skrøbelig økonomi til at hænge sammen, siger Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.

Hun påpeger, at hvis skolerne skal spare yderligere, så er der kun én løsning.

- Alle de lavthængende frugter er for længst væk. Det eneste, vi kan gøre i øjeblikket, er, at der kommer flere klasser per lærer. Det betyder mindre tid til den enkelte elev, siger hun.

Alle de lavthængende frugter er for længst væk. Det eneste, vi kan gøre i øjeblikket, er, at der kommer flere klasser per lærer. Det betyder mindre tid til den enkelte elev
Birgitte Vedersø Formand for Danske Gymnasier.

Geografisk skævhed

Det bekymrer folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen(S), der frygter, det kan bidrage til en geografisk skævhed.

- Vi ved at mobiliteten kan være en faktor for om unge mennesker får en uddannelse. I hvert fald risikerer man en geografisk skævhed, som i særlig grad kan gå ud over vores landsdel, hvis ikke vi får stoppet de her besparelser, siger han.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, påpeger, at den stramme økonomi kan skyldes flere årsager.

- Hvis det er steder, som har et faldende antal af unge mennesker, så er det jo klart, fordi det giver færre kroner i kassen at gøre godt med. Derfor håber jeg, at man kan arbejde i retningen af at lave nogle campussamarbejder, der kan være med til at sikre tilbud i hele landet, siger hun.

Dog glæder hun sig over, at besparelserne stopper i 2022.

Presset økonomi: Gymnasier risikerer lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce