Politikere om KL-bistand til Carl Holst: Det er helt ude i hampen

- Når man hører det umiddelbart, så synes jeg godt, at man kan undre sig over, at KL har brugt tid på at blande sig i den her sag. Men det er et anliggende for KL at svare på, hvad deres årsager har været til det, siger Stephanie Lose. Arkivfoto

Politikere om KL-bistand til Carl Holst: Det er helt ude i hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere lokale politikere er dybt chokerede over, at Carl Holst (V) har fået juridisk bistand fra KL og mener, at KL står med et stort forklaringsproblem.

Under striden med Region Syddanmark fik tidligere regionsrådsformand og nuværende folketingsmedlem Carl Holst (V) gratis juridisk bistand af Kommunernes Landsforening. Det viser en række dokumenter, som JydskeVestkysten er kommet i besiddelse af via TV2.

Det kommer bag på flere af landsdelens regionale politikere, men Stephanie Lose (V), som afløste Carl Holst (V) som regionsrådsformand, afviser at gå ind i sagen:

- Når man hører det umiddelbart, så synes jeg godt, at man kan undre sig over, at KL har brugt tid på at blande sig i den her sag. Men det er et anliggende for KL at svare på, hvad deres årsager har været til det, siger hun og fortsætter:

- Jeg forholder mig til det, som vedkommer Region Syddanmark. Hvordan Carl Holst har ageret i forhold til at få bistand forskellige steder fra, og hvad motiverne har været fra de steder, der har givet ham bistand, det synes jeg ret beset, at der er nogen andre end mig, der skal svare på.

Sagen kort
Sagen begynder i 2015, hvor Carl Holst blandt andet var anklaget for at have ladet regionsansatte udarbejde en række taler uden relevans for regionen. Carl Holst tager da kontakt til direktør for KL, Kristian Wendelboe, da han har nogle, efter eget udsagn, kommunalretslige spørgsmål.En jurist fra KL skriver i en redegørelse, som Avisen Danmark har fået indsigt i, at en jurist uden hans specialkendskab til området ville have brugt omkring 150 timer på arbejdet med blandt andet at gennemgå talerne. Desuden skriver juristen i redegørelsen, at at rådgivningen til Carl Holst var "langt ud over grænsen for en saglig varetagelse af KL's interesser".

Dybt chokerende

De lokale regionsrådskandidat, Thies Mathiasen (DF), finder det dybt overraskende, at KL har ydet juridisk bistand for Carl Holst.

- Jeg synes, at det tyder på en stærkt sammenspisthed i toppen af dansk politik. Det lyder som noget, som skatteborgerne skal være interesserede i, fordi det er en vennetjeneste. En vennetjeneste af den slags burde jo honoreres på en eller anden måde. Og hvem skal betale det? Det er jo helt ude i hampen, siger Thies Mathiassen, som mener, at sagens forløb bør tages op i Rigsrevisionen.

Det bakker kollegaen fra den anden sidse af midten, Ida Damborg (SF), op omkring:

- Jeg dybt chokeret over, at en folkevalgt kan finde på at henvende sig til en embedsmand for at få en tjeneste, som har en værdi på, hvis timetallet passer, minimum 450.000 kroner, siger Ida Damborg (SF) og opfordrer KL til at kigge sig selv efter i sømmene.

For Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum kommer det dog ikke som den store overraskelse:

- Det virker højst mærkværdigt, men desværre kommer det ikke bag på mig. Jeg oplever, at Carl Holst er ekspert i demokratiske vennetjenester. Jeg synes, at KL skal kigge på deres egen arbejdsgang. Det kan jo ikke være meningen, at der kan være et personsammenfald, som kan gøre, at man kan få gratis arbejde for skatteborgernes penge, siger hun og fortsætter:

- Jeg troede faktisk, at danske offentlige sektor og interesseorganisationer var mere anstændige, men man bliver jo hele tiden klogere.

Kl har et forklaringsproblem

Sagen skaber også undren hos spidskandidaterne til regionsrådsvalget, Villy Søvndal (SF), og Poul Erik Svendsen (S).

- Det er noget besynderligt, at en organisation varetager en, som ikke har noget med organisationens interesser at gøre, men det er KLs opgave at gå ind og undersøge konsekvenserne af det, siger Villy Søvndal.

- Det lyder højst besynderligt, men der er ingen tvivl om, at det er KL, der har et forklaringsproblem, siger Poul Erik Svendsen.

Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune og medlem af KL's repræsentantskab, afviste i første omgang at kommentere sagen, men har efterfølgende svaret JydskeVestkysten på mail:

- I forhold til Carl Holst-sagen, hvor de mere end antyder, at KL har ydet personlig juridisk bistand til Carl Holst, kan vi klart afvise dette. Det er korrekt, at KL som kommunernes interessevaretager havde en helt legitim interesse i at forhindre, at der blev skabt præcedens for snævrere rammer for sekretariatsbetjeningen af borgmestre. Det var derfor i KL's klare interesse at arbejde med denne sag. Og det var ingen hemmelighed, at vi gjorde det. Konklusionerne i den rapport, som Kromann Reumert udarbejdede i sagen, og som var lækket til pressen, var KL ikke enige i, hvilket vi klart har udtalt os om i medierne og medtaget i vores dialog med Økonomi og Indenrigsministeriet. Også her har vi ryddet op. Ingen af de to nu tidligere medarbejdere var naturligvis blevet beordret til arbejde ud over det, der var i KL's interesse, skriver han.

Tirsdag eftermiddag har det ikke været muligt at få fat på formand for KL, Martin Damm.

Politikere om KL-bistand til Carl Holst: Det er helt ude i hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce