Politikere i blodprøve-sag: Urealistisk at kræve penge retur fra læger

Over 50 praktiserende læger i Syddanmark har fået honorarer for blodprøver, som ikke var nødvendige, konkluderer regionen. Lægernes formand afviser enhver snak om bevidst snyd. Arkivfoto: Foto: Timo Battefeld

Politikere i blodprøve-sag: Urealistisk at kræve penge retur fra læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikere erkender, at det ikke er realistisk at kræve pengene retur fra læger, som ifølge redegørelse har fået penge for blodprøver uden fagligt belæg.

Sag: De mere end 50 praktiserende læger, som ifølge regionen har taget honorarer for ydelser, som der ikke var fagligt belæg for, slipper billigt.

Det mener regionsrådsmedlem Jørn Lehmann Petersen (S), der er medlem af samarbejdsudvalget for almen praksis. Som beskrevet i JydskeVestkysten mandag har det besluttet ikke at forsøge at få nogle af pengene tilbage, da det ifølge udvalget ikke er realistisk at føre bevis for, at nogen har snydt.

Det konkluderer udvalget, efter at det har gennemgået svarene fra over 60 læger, som regionen mente havde et påfaldende stort forbrug af flere typer blodprøver. I mange tilfælde var det slet fagligt begrundet at foretage mere end en eller to blodprøver. Alligevel kunne regionen observere, hvordan flere og flere var begyndt at tage to og tre blodprøver, som de fik honorarer for.

En redegørelse, som avisen har fået aktindsigt i, viser, at 34 af de praktiserende læger på baggrund af regionens første henvendelse har tænkt sig at ændre adfærd og i fremtiden være mere opmærksomme på blodprøveproceduren. 18 læger har desuden fået påbudt at skære ned på antallet af ydelser og følge regionens retningslinjer.

Sagen kort
JydskeVestkysten afdækkede i juni, at Region Syddanmarks udgifter til tre analyser-typer var steget med mere end 20 millioner kroner fra 2009 til 2017. Over 60 læger blev derfor bedt om at redegøre for deres forbrug.

Ifølge regionen havde flere læger fået honorering for to eller tre prøver i tilfælde, hvor det kun havde været fagligt begrundet at tage en enkelt af prøverne. Fagfolk forklarede, at der meget sjældent er belæg for at tage to eller tre af prøverne samtidigt.

Samarbejdsudvalget i regionen, der består af repræsentanter for praktiserende læger, regionsrådspolitikere og embedsfolk, har nu besluttet, at det ikke er realistisk at føre bevis for, at nogen bevidst har snydt. Derfor vil den ikke gå efter et tilbagebetalingskrav, men vil dog følge udviklingen tæt.

Bevisbyrden

Jørn Lehmann Petersen udtalte før sommerferien, at lægerne burde betale en del af deres honorarer tilbage. Han tilføjede dog, at det kunne blive svært at løfte bevisbyrden. Og det erkender han nu med ærgrelse.

- Det vil koste ufattelig mange ressourcer, hvis vi skal føre bevis for hver enkel sag. Derfor er det urealistisk at kræve tilbagebetaling, erkender Jørn Lehmann Petersen, som påpeger, at flere læger har tilkendegivet, at de vil rette ind.

- For mig indikerer det, at de nok ved, at de har taget for meget. Og derfor havde jeg gerne set, at vi af principielle grunde havde jagtet pengene, men nu er der så forhåbentlig sat en prop i hullet. Og vi har givet en løftet pegefinger, siger Jørn Lehmann Petersen.

Samarbejdsudvalget har blandt andre deltagelse af Praktiserende Lægers Organisation. Formanden i Syddanmark, Jørgen Skadborg, har afvist, at nogle læger har snydt og har derfor afvist enhver tanke om tilbagebetaling.

Regionen har i sin afgørelse understreget, at den forventer et fald i lægernes brug af de tre omtalte prøver og vil følge op om et år.

Pegefinger

Regionsrådsmedlem Marianne Mørk Mathiesen (løsgænger), der også er medlem af udvalget, er tilfreds med, at der nu kommer fokus på problemet og forventer at se en adfærdsændring hos lægerne.

Du sagde før sommerferien, at flere lægers ageren var "klart udtryk for misbrug af regionens midler". Hvorfor så ikke forsøge at rejse et tilbagebetalingskrav?

- Nu accepterer vi i første gang, at de får en løftet pegefinger. Hvis lægerne så ikke retter ind, skal vi slå til. Jeg mener også, at det nok ville koste os mere at forsøge at få pengene igen, end selve det beløb, vi ville kunne få.

JydskeVestkysten har kontaktet en lang række af de læger, som er blevet påbudt at ændre adfærd. Meget få har ønsket at kommentere sagen.

Mandag udtalte læge Thomas Berthou fra Tønder, at han er uenig med regionen, og at han kun har taget prøver, som er nødvendige for patienten.

Rita Birkeland fra Lægerne Toftlund siger til avisen, at hun accepterer regionens beslutning.

- Jeg kan garantere, at alt hos os sker med omtanke, siger læge Rita Birkeland.

Politikere i blodprøve-sag: Urealistisk at kræve penge retur fra læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce