Politiet spilder tid på fortvivlede forældre i samværssager

Særligt omkring jul og sommerferier modtager Syd- og Sønderjyllands Politi mange henvendelser fra fortvivlede forældre, der ikke kan få deres børn hjem fra den anden forælder. Arkivfoto

Politiet spilder tid på fortvivlede forældre i samværssager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet oplever, at forældre ofte søger hjælp hos dem i forbindelse med samværssager, hvor barnet ikke er blevet udleveret til dem fra den anden forælder. Men politiet kan ikke hjælpe i den slags sager. I stedet skal forældrene rette henvendelse til Statsforvaltningen og fogedretten.

Samværssager: Når telefonerne kimer ved Syd- og Sønderjyllands Politi, er det ofte opkald fra frustrerede forældre, der håber, at politiet kan hjælpe dem med at få deres børn hjem igen, når den anden forælder ikke overholder en samværsaftale.

Men politiet kan ikke hjælpe forældrene, og derfor opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi nu til, at forældrene ikke optager politiets tid i den slags sager.

Ifølge vicepolitiinspektør og leder af vagtcentralen i Syd- og Sønderjyllands Politi, Steen Risbjerg Madsen, skal opfordringen forstås som et signal til forældrene om, at selvom politiet forstår deres frustration, kan deres opkald spærre for andre vigtige opkald.

- Vi lytter til de forældre, der ringer ind, som vi lytter til alle andre. Men det betyder også, at andre borgere, der reelt har brug for politiets hjælp, kan komme til at sidde længe i kø, siger han.

Sådan er reglerne
Hvis en aftale om samvær ikke overholdes, skal man kontakte fogedretten. Aftalen er ikke overholdt, hvis den ene forælder ikke vil udlevere barnet til samvær eller levere barnet tilbage efter samværet, som det er aftalt på forhånd.Du skal henvende dig til fogedretten i den retskreds, hvor barnet bor. Du kan finde telefonnumre på www.domstol.dk.

Et samvær kan dog aldrig gennemtvinges, hvis det vil udsætte barnets fysiske eller mentale sundhed for alvorlig fare.

Hvis du har barnet boende, og barnet ikke bliver hentet til samvær som aftalt, kan myndighederne ikke hjælpe. De kan ikke gennemtvinge samvær med en part, som har ret til samvær, hvis parten ikke ønsker samværet.

Fogedretten vil normalt indkalde begge forældre til et møde, hvor man forsøger at løse sagen ved en frivillig aftale. Lykkes det ikke, kan fogedretten pålægge tvangsbøder. Hvis det ikke hjælper, kan fogedretten også bede om, at barnet bliver hentet. Det er en såkaldt udkørende sag.

I 2017 var der ni udkørende sager i hele Danmark.

Kilde: www.statsforvaltningen.dk og Domstolsstyrelsen

Flere i fogedretten

Samtidig fortæller Steen Risbjerg Madsen, at opkaldene særligt er mange fredage og søndage, hvor mange børn skal fra den ene til den anden forælder.

Også omkring sommerferien og højtiderne - for eksempel i den kommende juletid, oplever og forventer Syd- og Sønderjyllands Politi at få flere forældre i røret.

- Nogle er vrede og frustrerede, andre er fortvivlede. Men vi har ikke andre muligheder end at henvise til Statsforvaltningen. Vi er samtidig meget bevidste om, at der er mange følelser på spil, og at der derfor nemmere opstår konflikter. Men vi vil jo allerhelst bruge ressourcerne på vores primære politivirke, siger Steen Risbjerg Madsen.

Konflikter omkring samvær skal netop løses i Statsforvaltningen. Og har man problemer med at få udleveret sit barn til samvær, skal man kontakte fogedretten.

I 2017 afsluttede landets fogedretter i alt 2413 sager omkring samvær. Det er sager, hvor den ene forælder er gået til fogedretten, fordi han eller hun ikke har fået sit barn udleveret som ellers bestemt af enten retten eller Statsforvaltningen. Det er en stigning på 17 procent siden 2009, hvor antallet af afsluttede sager var 2058.

Politiet spilder tid på fortvivlede forældre i samværssager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce