Obama var ventet i Kolding allerede i 2017

Planerne om at få Obama til Kolding allerede den 2. december 2017 var meget konkrete, fremgår det af en aktindsigt. Foto: Reuters/Alessandro Garofalo

Obama var ventet i Kolding allerede i 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Business Kolding følte sig meget sikre på, at Barack Obama ville gæste Kolding allerede i december sidste år. Her var man meget tæt på en aftale med Obama, viser aktindsigt. Det glippede, men det lykkedes senere at finde en ny dato i september 2018.

Politik: Barack Obama gæster inden længe Kolding under enorm bevågenhed, men faktisk var den tidligere amerikanske præsident ventet til Kolding den 2. december sidste år.

Det fremgår af avisens aktindsigt ved Kolding Kommune i sagens forløb.

- Alt tyder på, at vi kan byde velkommen til den største begivenhed i Kolding i mange år lørdag den 2. december kl. 17.

Sådan skriver Business Koldings daværende direktør, Tommy Langhoff, i en mail til Koldings kommunaldirektør, Thomas Boe, den 12. september 2017, hvor der i emnefeltet står "fortroligt".

Af mailen fremgår det, at Obamas folk den 8. september selv spillede ud med datoen, fordi det netop var blevet besluttet, at den tidligere præsident skulle en tur til Europa.

- Vores event er lagt ind i agencys forslag til rejsens indhold over for hans stab, og vi afventer nu endelig accept derfra. Vi er på 95 procent sandsynlighed nu, skriver Tommy Langhoff i mailen, hvori han også fortæller, at han har arbejdet med detaljerne dag og nat hen over den pågældende weekend.

Obama-besøget
  • Obama gæster Kolding den 28. september 2018.
  • Han skal tale foran cirka 700 mennesker i atriumgården på Syddansk Universitet - heriblandt 200 studerende, erhvervsfolk og lokale repræsentanter.
  • Obama er på scenen en time fra 11.45-12.45, hvor han skal interviewes af Business Koldings direktør, Morten Bjørn Hansen.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i arrangementet, hvor han også skal tale, oplyser Statsministeriet.
  • Samme dag skal Barack Obama videre til Amsterdam, hvor han skal deltage i en konference om eftermiddagen.
  • Kolding Kommune og SDU har bidraget økonomisk til arrangementet med henholdsvis 750.000 kroner og en million kroner.

Konkrete planer

Ifølge dokumenterne i aktindsigten var planerne om et besøg i december meget konkrete. Detaljer om besøget blev drøftet i mails mellem kommunaldirektør Thomas Boe og Tommy Langhoff. I den forbindelse fremgår det, at arrangementet også dengang var planlagt til at foregå på SDU, og at der ligeledes ville være plads til 200 studerende. Det bliver også tilfældet ved besøget på SDU i september.

Med hensyn til økonomien søgte Business Kolding foruden bidragene fra Kolding Kommune og SDU yderligere en til to sponsorer.

Desuden fremgår det, at det dengang stod klart, at Barack Obama udelukkende ville være i byen under talen og altså hverken før eller efter. Det fremgår også, at arrangørerne fra Kolding allerede den 12. september vidste, hvordan Obama ville ankomme. Oplysningen er dog overstreget i den aktindsigt, som JydskeVestkysten har fået.

Den 5. oktober 2017 holdt eventmager, Henrik "Røde" Jensen, der har stået for kontakten mellem Obamas folk og Kolding, et møde med i New York med Obamas agentur herunder den ansvarlige for logistik og kommunikation fra Obamas stab. Her fik han at vide, at man stadig afventede en endelig tilbagemelding fra Obamas stab på den rejseplan, som var lagt for den tidligere præsidents tur til Europa.

Først i Danmark

Henrik "Røde" Jensen bad om en tilbagemelding inden for de næste 14 dage.

- Agency bekræfter, at vi er godkendt som event, og at vi har lovning på at blive først i Danmark. Skulle det mod forventning ikke blive 2. december, så får vi en anden dato, skriver Tommy Langhoff i en mail til Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), Koldings kommunaldirektør, Thomas Boe, og bestyrelsesformanden i Business Kolding, Otto Clausen, samme dag som mødet i New York.

Det fremgår ikke af den udleverede korrespondance, hvorfor besøget ikke blev til noget.

Tommy Langhoff oplyser til JydskeVestkysten, at han ikke har nogen kommentarer til forløbet. Ifølge Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), blev besøget i december 2017 ikke til noget, da datoen i sidste ende ikke passede Obama. Kontakten mellem parterne fortsatte, og i juli lykkedes det at blive enige om fredag den 28. september.

Obama var ventet i Kolding allerede i 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce