Ny viden skal hjælpe med at forudsige oversvømmelser i for eksempel Ribe


Ny viden skal hjælpe med at forudsige oversvømmelser i for eksempel Ribe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En by som Ribe kan ind imellem være truet af ekstra meget vand fra både å og vadehav. Målet er at finde en beregningsmodel, så man kan tage sine forholdsregler, når vandmængderne bliver ekstreme.

Ribe: Med en ny rapport fra Kystdirektoratet er det første skridt nu taget til at få overblik over risiko for oversvømmelse ved ekstreme hændelser med vand fra både å og hav. Næste skridt bliver en beregningsmodel, som kan udarbejdes på baggrund af rapporten.

Ribe ligger ved Vadehavet og ved udløbet fra Ribe Å, og kan derfor risikere at blive oversvømmet i forbindelse med sammenfald af ekstremhændelser. Det vil her sige en hændelse, hvor vand i Ribe Å presser sig på fra baglandet, samtidig med at en storm presser vand fra Vadehavet ind mod byen på samme tid. Ved Ribe vil slusen lukke, hvis der bliver stormflod fra Vadehavet. Det betyder, at vand i åen ikke kan komme ud, og dermed er der forhøjet risiko for oversvømmelse.

- Én ting er at håndtere vand fra havet, men når en by, som for eksempel Ribe, samtidig trues af vand fra baglandet, kan det blive en helt anden situation. Derfor er det vigtigt, at vi nu i denne rapport får set på et samlet datagrundlag for at være forberedte på den situation. Mig bekendt er det første gang i Danmark, der bliver lavet den type analyse, hvor der ses på flere kilder til oversvømmelse samtidig, siger områdechef i Kystdirektoratet Ane Høiberg Nielsen i en pressemeddelelse.

Her findes data
FAIR er i partnerskab med blandt andre Esbjerg Kommune, det rådgivende firma Sayers and Partners i England, Technische Universitet Hamburg og Deltares i Holland.Data om vandmængder i Ribe Å indhentes fra en national database. Der er data 15 år tilbage i tiden.

Data fra Vadehavet indhentes fra vandstandsmåler ved Ribe Kammersluse.

Kystdirektoratet er ud over EU-projektet FAIR også med i de to EU-projekter FRAMES og Building with Nature.

Sandsynlighed

Helt konkret samler og anvender rapporten store mængder data om vandføring og vandstand: Hvor mange liter vand kommer der gennem Ribe Å målt i et tværsnit af åen på et givent sted over en given tid, og hvordan er vandstanden i Vadehavet og i Ribe Å. Rapporten ser på sandsynligheden for, at der bliver sammenfald af ekstremhændelser.

- For at undgå oversvømmelse i byer, som for eksempel Ribe, der kan blive truet af vand fra flere kilder samtidig, er det essentielt, at man kan forudsige disse hændelser, så der kan blive taget forhåndsregler i tide. Rapporten er første skridt til at kunne det, siger Ane Høiberg Nielsen.

Rapporten er udarbejdet af EU-projektet FAIR med Esbjerg Kommune som partner.

Ny viden skal hjælpe med at forudsige oversvømmelser i for eksempel Ribe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce