Ny lov skal forbedre forhold flextrafik-chauffører

Torsdag stemte et flertal i Folketinget for et forslag, der skal forbedre forholdene for flextrafikchauffører.Arkivfoto: Søren Dippel

Ny lov skal forbedre forhold flextrafik-chauffører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i Folketinget uden om regeringen stemte torsdag for at ændre på reglerne om overenskomster for flextrafik-chauffører. Fremover skal overenskomster som minimum følge de aftaler, der er indgået af de mest repræsentative parter, der dækker hele landet.

Politik: Hvis det står til et flertal i Folketinget uden om regeringen, skal det ikke længere være muligt at indgå helt lokale overenskomster mellem en enkelt vognmand og dennes chauffører.

Et ændringsforslag til den kommende taxalov fra Enhedslisten var torsdag til afstemning i Folketinget, hvor det på forhånd så ud til at blive nedstemt, da det kun var Socialdemokratiet, SF og Alternativet, der ville stemme for. Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen havde på forhånd meldt ud, at han ikke ville stemme for ændringsforslaget, da det, ifølge ham, ville give 3F monopol til at indgå overenskomster på området.

Men til torsdagens anden behandling tog han ordet og meldte ud, at Dansk Folkeparti var blevet klogere på området.

- Derfor har vi sådan set efter moden overvejelse besluttet at stemme ja til Enhedslistens ændringsforslag. Vi kan ikke leve med de forhold, der er for især fleks-chauffører rundt omkring i Danmark, sagde Kim Christiansen fra Folketingets talerstol.

Dermed blev ændringsforslaget stemt igennem og skal endeligt vedtages ved tredjebehandlingen den 12. december. Regeringen og Det Radikale Venstre stemte imod.

Lovteksten
Enhedslistens ændringsforslag gik på at ændre § 10 i den kommende taxalov.I regerings udspil stod der følgende:

"Indehaveren af tilladelse til erhvervsmæssig persontransport skal følge de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster."

Enhedslisten ville i stedet have følgende:

"Indehaveren af en tilladelse til erhvervsmæssig persontransport skal følge de bestemmelser, der sikrer de ansatte løn, herunder særlige ydelser, samt arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst, indgået af de inden for det pågældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område."

Urimeligt overfor taxierhvervet

Udover at få betydning for flextrafik-branchen, vil ændringsforslaget også få betydning for almindelige taxachauffører. Derfor kalder transportminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse forslaget for urimeligt.

- Jeg synes ikke, at det er rimeligt over for taxierhvervet, at der sidder nogle politikere ved et skrivebord i København, som bringer taxivirksomhederne i knæ i store dele af landet. De får svært ved at leve op til det fagforeningsmonopol, som et flertal af Folketingets partier torsdag reelt har skabt.

Ifølge pressemeddelelsen vil ændringsforslaget betyde, at det bliver en landsdækkende 3F-overenskomst, der skal lægge minimumsniveauet for andre overenskomster på dette område.

Ny lov skal forbedre forhold flextrafik-chauffører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce