Minister om fiskeri af stillehavsøsters i Vadehavet: Det virker som en god idé

Minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), mener, at det kan give mening at lave forsøg med fiskeri af stillehavsøsters. Det skal bare tage hensyn til naturen, siger hun. Arkivfoto

Minister om fiskeri af stillehavsøsters i Vadehavet: Det virker som en god idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søndag kunne JydskeVestkysten fortælle historien om Jan og Ole fra Rømø, der gang på gang har fået afslag på at fiske efter de stillehavsøsters, der ellers lige nu invaderer Vadehavet. Men nu åbner minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), op for, at der skal laves forsøg med fiskeri af de værdifulde østers. Hun kan blive fornuftens stemme, lyder det fra fiskerne.

Vadehavet: Det bliver måske muligt at fiske efter stillehavsøsters i Vadehavet. Sådan lyder meldingen fra minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V).

Sidste søndag kunne JydskeVestkysten fortælle historien om Ole Daugaard og Jan Rasmussen fra Rømø, der begge håber på at få lov til at fiske efter stillehavsøsters i Vadehavet. Det har de gang på gang fået afvisning på, selv om det kan vise sig at være en god metode til at bekæmpe stillehavsøsters, der er en stor trussel for Vadehavets unikke natur.

Torsdag var Eva Kjer Hansen så på Rømø for at besøge de to muslingefiskere, og turen til vadehavsøen gjorde indtryk på ministeren, der godt kan se ideen i at overveje fiskeri af den invasive østersart på forsøgsbasis.

- Det skal naturligvis ske på en måde, hvor man ikke skader naturen i Vadehavet. Men vi vil undersøge mulighederne for forsøgsfiskeri, og det virker som en god måde at bekæmpe stillehavsøsters på, siger minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen.

Om stillehavsøsters i Vadehavet
I løbet af de seneste år er der kommet flere og flere stillehavsøsters i Vadehavet. Stillehavsøsters er en invasiv art, og den er ifølge forskere ødelæggende for naturen i området.Det er lige nu ikke tilladt at fiske efter muslinger i Vadehavet af frygt for, at naturen bliver ødelagt.

Forskere strides om dette, da nogle mener, at det vil give mening at fjerne stillehavsøsters gennem netop fiskeri.

Torsdag åbnede minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen(V), op for, at man i fremtiden muligvis skal lave forsøgsfiskeri af stillehavsøsters.
Ole Daugaard fra Rømø har i årevis kæmpet for at få lov til at fiske efter stillehavsøsters i Vadehavet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ole Daugaard fra Rømø har i årevis kæmpet for at få lov til at fiske efter stillehavsøsters i Vadehavet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Forskere strides

Danske forskere strides lige nu angående spørgsmålet om fiskeri af stillehavsøsters.

Kurt Thomas Jensen, der er professor ved Aarhus Universitet og ekspert i invasive arter, er meget skeptisk overfor fiskeri som en metode til at bekæmpe de aggressive stillehavsøsters. Han mener, at man risikerer at skade naturen.

Forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, Pernille Nielsen, mener derimod, at det kan vise sig at være en effektiv metode. Hun arbejder lige nu på en rapport om Vadehavet, og netop denne afventer minister Eva Kjer Hansen før hun træffer en beslutning.

- Jeg forventer at kunne give endeligt svar i januar, men jeg er som udgangspunkt positivt indstillet overfor forsøg med fiskeri. Der skal bare tages højde for naturen, siger hun.

Lykkelige fiskere

Ole Daugaard og Jan Rasmussen er lykkelige over, at ministeren kom på besøg. Det viser, at hun tager deres problemer alvorligt, lyder det. Optimalt set kan de to fiskere starte et muslingeeventyr, men uanset hvad, ser de frem til at få en afklaring på spørgsmålet om stillehavsøsters i Vadehavet.

- Lyset for enden af tunnelen blev en anelse stærkere, da ministeren kom til Rømø. Og det er dejligt, at hun også kan se, at vi kommer med en god løsning på et problem, der ellers virker uløseligt. Det virker absurd, at man ikke må fiske efter en art, der ødelægger naturen. Så jeg tror, at ministeren ender med at blive fornuftens stemme. Jeg håber i hvert fald, siger Ole Daugaard.

Minister om fiskeri af stillehavsøsters i Vadehavet: Det virker som en god idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce