Minister efter rygter om fred: Kampen mod banderne fortsætter

Søren Pape Poulsen håber, at den øgede indsats mod banderne i Esbjerg resulterer i en mere tryg by, hvor der ikke længere bliver skudt i gaderne. Foto: André Thorup

Minister efter rygter om fred: Kampen mod banderne fortsætter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag var justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på besøg ved Stengårdsvej, der er et af brændpunkterne i Esbjergs bandekrig. Her skulle han blive klogere på politiets indsats for at bekæmpe skyderierne mellem byens to rivaliserende bander. Ministeren udtrykte skepsis i forhold til rygterne om konfliktens afslutning. Kampen forsætter, siger han.

Stengårdsvej: Hvorfor styrkes indsatsen mod Esbjergs bander?

Søren Pape Poulsen (K) hæver stemmen og skyder brystkassen lidt frem hver eneste gang, han skal svare på spørgsmålet fra de mange journalister. Det er fuldstændigt uacceptabelt, hver gang et bandemedlem skyder i Danmark, uanset hvor i Danmark det foregår, siger han igen, inden hans stemme rammer sit ellers vante, bløde leje.

Kampen mod Danmarks bander er blevet en mærkesag for justitsminister Søren Pape Poulsen, og derfor var han mandag på besøg i den ene af bandernes baghave, Stengårdsvej. Her skulle han tage temperaturen på politiets indsats mod de bander, der de seneste 14 måneder har skabt utryghed i Esbjerg.

I sidste uge kom det frem, at Rigspolitiet, i kølvandet på justitsministeren opfordring om at vende øjnene mod den vestjyske bandekrig, har bevilget 17 ekstra politifolk til at forstærke indsatsen mod Esbjergs bandemiljø. Og det er et klart signal, ifølge ministeren.

- Vi vil ikke finde os i, at de her bander skyder og skaber utryghed for de danske borgere. Derfor er indsatsen i Esbjerg også blevet forstærket. Og jeg er meget positiv over det, jeg har set i dag, for det ser helt klart ud til at politiets hårde arbejde bærer frugt, siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Generelt skal man passe på med rygter. Det er i hvert fald ikke noget, der kommer til at påvirke politiets arbejde herude. Kampen mod banderne fortsætter.
Søren Pape Poulsen (K), justitsminister
Om bandekrigen i Esbjerg
Siden det tidlige efterår 2017 har to bander kæmpet om det kriminelle marked i Esbjerg. Det drejer sig om ST-banden og Kvaglund-banden, der begge kommer fra den østlige del af byen. Fra henholdsvis Stengårdsvej og Hedelundgårdparken. De kæmper hovedsageligt om hash-markedet, men også andre stoffer, som amfetamin, kokain og MDMA spiller en rolle i konflikten. Men ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi betyder "ære" også meget i konflikten mellem de to. De kæmper simpelthen om, hvem der er stærkest.Syd- og Sønderjyllands Politi vil ikke sige noget generelt om sammensætningen af banderne, men ifølge JydskeVestkystens oplysninger kan begge bander betegnes som indvandrer-bander. Der er ifølge JydskeVestkysten oplysninger omkring 50 medlemmer af banderne.

I løbet af det seneste år har der været talrige skudepisoder, voldsepisoder og markante fund af våben og narkotika. Derfor indførte man i august en visitationszone i byen. Denne zone har resulteret i langt flere anholdelser og beslaglæggelser end tidligere. Lige nu er 23 bandemedlemmer bag tremmer.
Under besøget var justitsministeren en tur rundt på Stengårdsvej. Foto: André Thorup
Under besøget var justitsministeren en tur rundt på Stengårdsvej. Foto: André Thorup

Man skal passe på med rygter

Lejlighedskompleksernes facader ligger som gråblå perler langs Stengårdsvej, og i et kort øjeblik går de næsten i et med den novemberhimmel, der ikke viser tegn på at give solen lov til at skinne.

Det er en stille dag på Stengårdsvej. En scooter fræser forbi og inde på en legeplads er der en lille pige i flyverdragt, der græder, men ellers er der altså ret så stille. I weekenden kom der et rygte frem om, at der er sluttet fred i krigen mellem banderne i Esbjerg. Og denne mandag på Stengårdsvej virker det til, at rygterne har bund i sandheden.

Langs vejen går Søren Pape Poulsen sammen med sit hold af højtstående politibetjente. Han har valgt at bruge en del af sit besøg på at se området an. Men selv om her er vældigt stille, så giver han ikke meget for rygterne om fred.

- Generelt skal man passe på med rygter. Det er i hvert fald ikke noget, der kommer til at påvirke politiets arbejde herude. Kampen mod banderne fortsætter. Men det kan da godt være, at der er nogen, der er blevet bange, efter grebet er blevet strammet. Og det er jo kun en god ting. Men jeg kan garantere, at kampen mod kriminaliteten fortsætter, siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Søren Pape besøger lokalstationen på Stengårdsvej.Foto: André Thorup
Søren Pape besøger lokalstationen på Stengårdsvej.Foto: André Thorup

Politiet har taget kvælertag på banderne

I løbet af de seneste to måneder er adskillige bandemedlemmer blevet anholdt i Esbjerg, og man har ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi lige nu mere end halvdelen af de involverede i sin varetægt. 23 af 44 medlemmer er bag tremmer, og det vidner om, at man allerede har succes med kampen mod byens hårdkogte miljø.

- Det har vist sig, at den bandepakke, regeringen har indført, har haft stor effekt. Bandemedlemmerne bliver presset til det yderste, og derfor begynder vi at kunne se en ende på den uro, der har været her i Esbjerg, siger Søren Pape Poulsen.

Trods den hårde kamp mod banderne vil han ikke garantere, at man vil undgå konflikter i fremtiden.

- Der er kriminalitet i alle lande. Men det er vores job at sørge for, at det bliver holdt så langt nede som muligt. Og med det arbejde, der lige nu bliver lagt for dagen, så er vi på vej i den rigtige retning.

Bandekrigen bliver taget seriøst

Det er toppen af den lokale kransekage, der er mødt op for at tage imod politiets øverste chef, justitsministeren. På rad og række står højtdekorerede betjente fra Syd- og Sønderjyllands Politi i nystrøgne skjorter og fintpressede uniformer og venter på, at giraffen skal komme. Og pludselig svinger en sølvgrå luksusbil om hjørnet og ind på parkeringspladsen foran politiets lokalstation i Esbjergs ghetto, Stengårdsvej.

Justitsministerens besøg var en kærkommen mulighed for Syd- og Sønderjyllands Politi til at understrege den indsats mod banderne, der de seneste måneder har båret frugt. Og med de nye betjente håber man at kunne få krigen afviklet helt.

- De viser, at man tager truslen fra banderne seriøst, når justitsministeren kommer på besøg. Og det betyder meget, at der bliver lyttet til det, vi har at sige. Indsatsen har allerede været succesfuld, og nu skal vi følge det her til dørs og få stoppet konflikten helt, siger chefpolitiinspektør for Syd- og Sønderjyllands Politi, Bjarne Sørensen.

Minister efter rygter om fred: Kampen mod banderne fortsætter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce