Kun to aktioner i år: Indsats mod socialt bedrageri halter i Billund Lufthavn

Selvom Billund Lufthavn er landets næststørste har der kun været to kontroller mod socialt bedrageri i løbet af årets første ni måneder. I Aalborg Lufthavn har der i samme periode været fem. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Kun to aktioner i år: Indsats mod socialt bedrageri halter i Billund Lufthavn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ud af de tyve kontroller, der er foretaget for at opdage socialt bedrageri i lufthavne, er kun to foretaget i Billund Lufthavn, selvom det er landets næststørste. Alt for få, mener Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører.Det var det, der kunne planlægges med Toldstyrelsen, svarer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Socialt bedrageri: Kun to gange i løbet af årets første ni måneder har der været gennemført kontrolaktioner mod socialt bedrageri i Billund Lufthavn. I samme periode har der været 13 kontroller i Kastrup Lufthavn og fem kontroller i Aalborg Lufthavn, der i 2017 havde omkring halvt så mange passagerer som Billund Lufthavn.

Det fremgår af et notat fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) til beskæftigelsesudvalget.

Lufthavnstilsynet skal sikre, at folk, der er på dagpenge eller kontanthjælp, ikke rejser ud af landet uden at have meldt, at de tager på ferie og dermed får penge, mens de er afsted. STAR står for tilsynene sammen med Toldstyrelsen. 2,2 millioner kroner er der årligt sat af til indsatsen over de næste tre år, hvilket kan finansiere mindst 27 kontroller om året.

I de første tre kvartaler af 2018 er 20 af de 27 kontroller ført, men kun to af dem er altså foretaget i Billund Lufthavn, landets næststørste lufthavn.

I en mail svarer beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen (V):

- Først og fremmest er jeg rigtig glad for, at lufthavnstilsynet fortsætter i 2019. Indtil videre kan vi også se, at der er noget at komme efter. Når det er sagt, skal kontrollerne selvfølgelig foregå der, hvor passagererne er. Når der hidtil har været flere tilsyn i Aalborg Lufthavn end i Billund Lufthavn, så skyldes det, som jeg er oplyst, alene praktiske hensyn. Det handlede bl.a. om at opbygge samarbejdet mellem Toldstyrelsen i Billund og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Toldstyrelsen er med, fordi der er brug for deres udstyr. Uden at afsløre for meget kan jeg godt oplyse, at der kommer flere kontrolbesøg i Billund den kommende tid. Jeg vil samtidig understrege, at erfaringerne fra i år naturligvis vil blive taget med, når tilsynene for næste år skal planlægges.

Lufthavnstilsyn
Regeringen og Dansk Folkeparti har som en del af finanslovsaftalen for 2018 besluttet at genindføre lufthavnstilsynet. Det var også indført fra 2010 til 2015. Det er rettet mod personer, der uberettiget har modtaget en ydelse under ophold i udlandet.Der er afsat 2,2 mio. kr. årligt til tilsynet i perioden 2018-2021, hvilket vurderes at kunne finansiere minimum 27 kontrolaktioner årligt.

Formålet med lufthavnstilsynet er at forhindre, at der bliver udbetalt forsørgelsesydelser af en a-kasse eller en kommune til borgere, der ikke har ret til ydelserne, fordi de har opholdt sig i udlandet i perioden og dermed ikke stået til rådighed for arbejdsmarkedet.

To er for lidt

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, mener, at to kontroller i Billund Lufthavn er alt for lidt, i forhold til at der har været fem i Aalborg Lufthavn.

- Hvis Aalborg havde fem, skulle Billund måske have haft ti. To er i hvert fald for lidt. Jeg skal ikke kunne sige, om der ikke er sociale svindlere i Billund, og det er derfor, der ikke har været flere tilsyn, men to er for lidt. Det er jo et problem, hvis folk tager på ferie for skatteborgernes penge, siger han.

Derfor vil han spørge beskæftigelsesministeren, hvorfor der ikke er lavet flere tilsyn i Billund Lufthavn, fortæller han.

- Der er noget, der ikke hænger sammen der, siger Bent Bøgsted.

Kun to aktioner i år: Indsats mod socialt bedrageri halter i Billund Lufthavn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce