Kolding-borgmester gør status efter Obama: Næste arrangement bliver nok uden skattekroner

Borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V), vurderer, at prestige-projekter i byen fremover er bedre tjent uden skattekroner. Foto: Mette Mørk

Kolding-borgmester gør status efter Obama: Næste arrangement bliver nok uden skattekroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kolding Kommune har aldrig fået så meget omtale, som da Obama besøgte byen, og det begejstrer borgmester Jørn Pedersen (V). Alligevel slår han fast, at lignende arrangementer formentlig vil blive uden skattekroner fremover. Det ærgrer borgmesteren, at den almindelige Kolding-borger ikke fik mere ud af besøget.

Status: Intet arrangement har nogensinde skaffet så meget omtale til Kolding Kommune som Obama-besøget. Det viser en opgørelse, som mediebureauet Retriever har lavet for kommunen.

1615 omtaler har samlet nået 96,5 millioner læsere, seere eller lyttere - og det foruden omtalen i udlandet. Da Christiansfeld i 2015 blev optaget på Unescos verdensarvliste skabte det til sammenligning blot en tredjedel af den omtale, som Obama-besøget har fået. Da dronningen besøgte Koldinghus i forbindelse med slotsmuseets 750-års jubilæum gav det cirka 75 omtaler.

- Vi har aldrig støttet noget, der har været så meget værd. Rigtig mange omtaler har været bragt i kommuner, hvor Kolding får mange tilflyttere fra, siger borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V).

Jeg tror på, at det næste store arrangement bliver uden kommunal involvering. Der er andet at bruge ressourcer på som eksempelvis at sikre den underskov af events, der er i Kolding.Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding Kommune
Obama i Kolding
  • Kolding Kommune og SDU bidrog tilsammen med 1,75 millioner skattekroner til Obama-besøget den 28. september.
  • Cirka 680 studerende, erhvervsfolk og lokale repræsentanter så Obama live i SDU's atriumgård.
  • Koldings øvrige borgere måtte nøjes med et kort glimt at Obama. Blandt andet da han steg ud af bilen og kom til syne i ganske få sekunder, inden han entrerede SDU.
  • Mange borgere mødte op på Hotel Koldingfjord aftenen inden arrangementet. Her skulle Obama overnatte, men han blev sneget ind af en bagdør til stor ærgrelse for de fremmødte.
  • Cirka 100 VIP gæster betalte 17.500 kroner for et håndtryk og et billede med Obama.

Et velskabt barn

Alligevel er det langt fra sikkert, at borgmesteren fremover vil kaste skattekroner i lignende arrangementer.

- Jeg tror på, at det næste store arrangement bliver uden kommunal involvering. Der er andet at bruge ressourcer på som eksempelvis at sikre den underskov af events, der er i Kolding, siger Jørn Pedersen.

Han understreger, at han på ingen måde har fortrudt, at Kolding Kommune har støttet Obama-besøget. Det har været alle pengene værd, mener han. Der er dog to ting, der er afgørende fremadrettet.

For det første mener han, at vejen nu er banet for, at lignende arrangementer kan stå på egne ben. Diverse bookere af store navne kan se, at Kolding kan lykkes. Erhvervslivet, mener Jørn Pedersen, tør fremover tage risikoen, fordi det kan se, at der kan skabes et økonomisk fundament.

- Der er født et velskabt barn, der nu kan vokse selv, siger han.

Uden skattekroner

Dernæst kommer den negative opmærksomhed, som de i alt 750.000 skattekroner fra kommunekassen har tiltrukket sig.

- Der har været en masse gisninger og gætterier om pengestrømme. Der er vitterligt ikke noget, som ikke tåler dagens lys, og vi har været grundige i forhold til at undersøge juraen. Derfor havde jeg heller ikke set det komme. Fremover er store arrangementer bedre tjent med ikke at være støttet af kommunale midler, så der ikke stilles spørgsmålstegn ved det. Det fortjener sådan et arrangement ikke, siger Jørn Pedersen, der kalder kritiske avisartikler og Facebook-opslag om Obama-besøget for en ærgerlig plet, som han gerne havde været foruden.

Op til Obamas besøg var flere politikere i regionsrådet kritiske over for at yde tilskud, fordi arrangøren bag Obama-arrangementet, Business Kolding, ikke ville fremlægge budgettet. Flere pegede på, at skattekroner ikke skal være med til at generere et eventuelt overskud i en privat forening som Business Kolding.

Jørn Pedersen er enig i, at man skal diskutere, hvorvidt skattekroner skal gå til kommercielle arrangementer, og derfor kan han godt forstå, at medier forholder sig kritisk til det. Men han forklarer, at Kolding Kommune hverken ser sit bidrag som noget, der er med til at dække omkostninger eller generere overskud.

- Det er betaling for en vare, nemlig markedsføring, siger han.

Ønskede mere åbenhed

Jørn Pedersen glæder sig over, at så mange mennesker mødte op for at få et glimt at Obama, og at der generelt var god opbakning i hele byen i forbindelse med arrangementet. Men spørger man borgmesteren direkte, om Kolding-borgerne fik nok ud af Obama, svarer han nej.

- Det kunne jeg godt have ønsket mig bedre. Min drøm var mere åbenhed. Jeg ville eksempelvis gerne have transmitteret det hele på storskærm, siger han og understreger, at han i dén grad har lært noget.

- Jeg troede, at kravene fra Obamas side kunne blødes op undervejs. Det kunne de ikke. Alt er blevet gennemført præcis, som kontrakten sagde. Det var en speciel case, fordi der var så meget sikkerhed, men der er noget at lære for os. Også i forhold til at kommunikere ud, hvorfor vi ikke kan være mere åbne, siger han.

I Kolding Kommunes egen evaluering af værdien af Obama-besøget fremgår det også, at det eksempelvis ikke var muligt at gennemføre konkurrencer på sociale medier og at "det bør være et opmærksomhedspunkt i fremtidige aftaler".

Uvis effekt

Jørn Pedersen har undervejs i forløbet fået ørerne i maskinen for at hævde, at Obama-besøget allerede det første døgn genererede to millioner kroner i markedsføringsværdi. Regnemetoden bag tallet har vist sig at være særdeles usikker, og derfor erkender borgmesteren nu også, at branding og markedsføring er meget luftige begreber, der er svære at drage endelige konklusioner på.

- Jeg kommer ikke til at påstå, at vi kan se en direkte effekt af besøget og sige, at virksomheder eller borgere flytter til Kolding udelukkende på grund af Obamas besøg. Men det skaber en genkendelse af Kolding og en positiv historie, som vi kan bygge videre på, siger han.

Kolding-borgmester gør status efter Obama: Næste arrangement bliver nok uden skattekroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce