Karina Lorentzen vil styrke psykiatrien med gratis psykologhjælp

SF's spidskandidatportræt Karina Karina sidder i byrådet i Kolding og stiller op til Folketinget for Socialistisk Folkeparti. Hun vil gøre en indsats for at styrke psykiatrien med simple greb, så vil hun afskaffe kontanthjælpsloft og den gensidige forsørgerpligt. Foto: Jacob Schultz

Karina Lorentzen vil styrke psykiatrien med gratis psykologhjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med gratis psykologhjælp mener Karina Lorentzen at kunne gøre en stor forskel i psykiatrien. Hun mener, at den gratis psykologhjælp vil kunne forebygge mange behandlingsforløb i psykiatrien, hvis der bliver sat ind tidligere.

Valg: 45-årige Karina Lorenzen stiller op til Folketinget for Socialistisk Folkeparti i Sydjyllands Storkreds. Hun mener, at man kan gøre en afgørende forskel for psykiatrien, hvis man fjerner brugerbetalingen på psykologhjælp. Det vil få flere til at få hjælp til deres problemer, inden de vokser og ender med behandling i psykiatrien.

Karina Lorentzen sidder i byrådet i Kolding, hvor hun er formand for Social- og Sundhedsudvalget. Derfor ser hun, at der er et øget pres på psykiatrien i Kolding Kommune.

- Nogle diagnoser skal have indgribende specialiseret hjælp, og det kan vi ikke forebygge med psykologhjælp. Men nogle mildere diagnoser kan afhjælpes med psykologhjælp, inden det eskalerer, fortæller hun.

Ifølge Karina Lorentzen er tilfælde af stress, angst og depression stigende blandt de unge, og derfor er det noget, man bør tage hånd om hos psykologer, inden behovet for hjælp er akut.

- Angst kan blive invaliderende, når den pågældende til sidst ikke kan gå uden for en dør. Så bliver der sat ind med større hjælpeforanstaltninger. Men det kan adgangen til psykologhjælp forebygge, mener hun.

Karina Lorentzen Dehnhardt
Født 26. oktober 1973 i Kolding.Gift med Brian Dehnhardt og mor til et barn.Uddannet lærer og har undervist flere steder i Syd- og Sønderjylland.Parti: Socialistisk FolkepartiOpstillet i Sydjyllands Storkreds.

MedlemsperiodeFolketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Sydjyllands Storkreds fra 13. november 2007 til 18. juni 2015.Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Kolding Sydkredsen fra 2008.Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Esbjerg Omegnskredsen fra 2008 til 2010.Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Vejle Sydkredsen fra 2008 til 2010.Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Kolding Nordkredsen fra 2006 til 2008.

Parlamentarisk karriereForhenværende retsordfører, indfødsretsordfører, integrationsordfører, landdistrikter og ø-ordfører, menneskerettighedsordfører og grundlovsordfører.Næstformand for Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe fra 2013 til 2015.

Brugerbetaling rammer udsat gruppe

Flere grupper i samfundet har ikke økonomien til at prioritere psykologhjælpen, som har brugerbetaling, selvom de måtte have brug for den. Derfor er det typisk unge og personer med dårlig økonomi, som havner i psykiatrien, fordi deres tilstand har udviklet sig til det dårligere.

Det er disse grupper, som Karina Lorentzen håber på, at man kan forebygge havner i indgribende psykiatrisk behandling, så man i sidste ende har en mindre presset psykiatri og færre personlige omkostninger for de, der måtte døje med mildere psykiske problemer.

- Hvis vi gør lidt, så behøver det ikke udvikle sig til noget, som kræver psykiatrisk behandling. Det kan vi gøre ved helt at fjerne brugerbetalingen, forklarer hun.

Vil have flere hænder

I sundhedssektoren har man i lang tid haft et øget pres på blandt andet plejepersonale. Karina Lorentzen vil gerne have flere hænder, så både ældre og handicappede kan få den rigtige hjælp, men også så man skal slide mindre på personalet. Hun mener, at de i forvejen løber stærkere, end de bør.

- Der bliver flere ældre, og de handicappede lever længere og skal have hjælp i længere tid end før. Det er medvirkende til, at kommunernes økonomi er under et enormt pres, fortæller Karina Lorentzen, som kender problemet, fordi hun sidder i byrådet i Kolding.

Karina Lorentzen mener, at man flere steder har nået grænsen for, hvor meget man kan spare.

- Alle kommuner kigger jo på, hvor de kan effektivisere og spare. Mit klare indtryk er, at man allerede har plukket de lavthængende frugter, siger hun og understreger, at man fra hendes synspunkt er begyndt at save i velfærden, og det går værst ud over dem, som har brug for hjælpen.

Ifølge Karina Lorentzen er det indlysende, at man bør tilføre penge til kommunerne.

- Det rammer bunden, når man vil rehabilitere ældre borgere ved at lære dem at gøre rent selv. Det har de jo allerede gjort et helt liv.

Vil fjerne kontanthjælpsloft

Karina Lorentzen håber på, at man ved at fjerne både kontanthjælpsloftet og den gensidige forsørgerpligt kan komme den stigende børnefattigdom til livs.

- Der sidder mange børn ude i klasselokalerne og dukker sig, når der bliver talt om lejrskoler og andre ture, fordi de godt ved, at der ikke er råd til det. Sådan skal det ikke være, siger Karina Lorentzen.

Ifølge Karina Lorentzen er det stigende antal fattige børn i regionen et resultat af kontanthjælpsloftet og den gensidige forsørgerpligt. Hun fortæller, at hun har hørt mange eksempler på, at familier har mistet i omegnen af 3000 kroner i månedlig indtægt.

- De her børn lever med afsavn og kan ikke deltage i flere forskellige fritidsaktiviteter. Der er simpelthen ikke penge til udstyr og kontingenter. Det betyder, at de falder ud af fællesskaber, siger hun.

Det, mener hun, er et rigtigt stort problem, og hun vil af den grund helt afskaffe kontanthjælpsloftet. I samme tråd vil hun også afskaffe den gensidige forsørgerpligt. Fordi borgere har været ude for en ulykke og derfor får tilkendt førtidspension, skal de ikke straffes økonomisk, bare fordi deres ægtefælle er på arbejdsmarkedet, lyder det fra Karina Lorentzen.

Karina Lorentzen vil styrke psykiatrien med gratis psykologhjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce