Joen Bille 70 år: Skuespiller med ridderkors og et broget cv

Skuespiller Joen Bille har en enestående familiær baggrund og en lang og blandet skuespilkarriere bag sig. Privat er han gift med Bente Scavenius, som er godsejerdatter og kunstkritiker. Her er parret fotograferet til jubilæumsshow i DR Byen i 2015. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Joen Bille 70 år: Skuespiller med ridderkors og et broget cv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han er ridder af Dannebrog, fejrer nytår med kongehuset - og så har han spillet med i en sengekantfilm. Den 11. april runder skuespiller Joen Bille 75 år.

Skuespiller Joen Bille er en sammensat karakter, og det afspejler sig i hans lange karriere.

På den ene side er Bille, der 11. april fylder 75 år, ud af en dannet og kulturel familie. Begge forældre var forfattere, og på mødrene side er han oldebarn af de to verdensberømte norske forfattere Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson. Bille er student fra Herlufsholm og uddannet på Privatteatrenes elevskole og Statens Teaterskole.

På den anden side bugner Billes alenlange cv af alverdens skuespilopgaver på både teater, tv og film. Lige fra dydig kostskoleelev i sengekantfilmen "Mazurka på sengekanten" til patriarkalsk overlæge i TV3-soapserien "Hvide løgne" eller Gustav III i teaterforestillingen "Den store rolle". Han har også spillet professor Heiberg i serien "Bryggeren" fra 1996 og optrådt i en række tv-serier som "Rejseholdet", "Nikolaj og Julie" og som den unge volontør Åge Holmdal i "Matador".

Leder på Statens Teaterskole

Fra 1973 til 1981 var han fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Efterfølgende arbejdede Bille som freelancer og var afdelingsleder på Statens Teaterskoles instruktørlinje fra 1985 til 1993. Fra 2000 og 11 år frem var han leder af skolens skuespillerlinje.

- Her har han indgydt en ny generation af kolleger den ydmyghed for metierens håndværk, som er en forudsætning for at lykkes, lød det i Berlingske i 2014.

Joen Bille færdes ikke kun i skuespilmiljøet, men cirkulerer også i de kongelige kredse. Han er ridder af Dannebrog, og han og hustruen, kunstkritiker og godsejerdatter Bente Scavenius, er en del af den vennegruppe, som gennem mange år har fejret nytår med regentparret.

Joen Bille og Bente Scavenius, hvis forældre er livslange venner af kongehuset, har været gift siden 1974 og har sammen børnene Peder og Beate Bille.

Joen Bille 70 år: Skuespiller med ridderkors og et broget cv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce