Ingen ved, hvor mange der har kørt med: Sydtrafik har ingen passagertal for 2017

Sydtrafik har på grund af svigtende leverence fra Rejsekort ingen passagertal for 2017. Arkivfoto: Morten Flarup

Ingen ved, hvor mange der har kørt med: Sydtrafik har ingen passagertal for 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trafikselskabet Sydtrafik har ingen tal for, hvor mange der har kørt med selskabet i 2017. Fejlen skyldes udfordringer med rejsekort og går ud over kommunernes planlægning.

Transport: Sydtrafik ved ikke, hvor mange folk der var med deres busser i løbet af 2017.

Det fortæller direktør Lars Berg til JydskeVestkysten. At trafikselskabet ingen officielle passagertal kan fremvise for 2017 skyldes blandt andet forsinkelser på Rejsekort.

- I 2016 planlagde vi at få flere produkter over på Rejsekortet, hvor vi får check ind- og check ud-data for hvert stoppested. Planen var, at vi skulle have pendlerkort, ungdomskort og skolekort over i første halvdel af 2017. Omkring sommerferien ser vi, at det bliver skudt lidt ud i tiden, fordi der er nogle udvikling af aktiviteter, der ikke bliver færdiggjort. På det tidspunkt havde vi bestemt, at vi ikke ville have lavet manuel optælling, som vi plejer, fordi vi forventede, at vi ville have de her Rejsekort-data, som er væsentligt mere valide, siger Lars Berg.

Han forsikrer dog, at det samme ikke kommer til at gentage sig i år.

- Det lykkedes i ultimo 2017 at få det hele over, derfor havde vi ikke nogen tal, vi turde stole på. Men det har vi nu, siger Lars Berg.

Han fortæller, at man ved at sammenligne indtægterne fra 2016 vurderer, at passagertallet i 2017 ligger på samme niveau.

Hvis vi ikke kan få passagertallene, er vi helt lost. Så ved vi ikke, hvor mange der kører med de forskellige ruter, og om der nogle steder er grundlag for flere busser. Så det er ret vigtigt.
Keld Rysgaard, teamleder for trafik og anlæg i Aabenraa Kommune
Sydtrafik
Sydtrafik er et fælleskommunalt trafikselskab i den jyske del af Region Syddanmark.Sydtrafik opererer i følgende kommuner:
 • Vejle
 • Fredericia
 • Kolding
 • Haderslev
 • Sønderborg
 • Aabenraa
 • Tønder
 • Esbjerg
 • Vejen
 • Varde
 • Billund


Fanø Kommune har siden årsskiftet selv stået for driften af den kollektive trafik på øen.

Passagertallene er de tidligere år kommet til på baggrund af chaufførernes manuelle optælling. De har én uge om året været pålagt at tælle, hvor mange der står af og på hvert stoppested. Det er denne optælling, som Sydtrafik i 2017 havde aflyst på grund af forventninger om mere præcise tal fra Rejsekortet.

Mangler grundlag

De kommuner, som Sydtrafik opererer i, bruger passagertallene som grundlag for busplanlægning, fortæller Keld Rysgaard, der er teamleder for trafik og anlæg i Aabenraa Kommune.

- Hvis vi ikke kan få passagertallene, er vi helt lost. Så ved vi ikke, hvor mange der kører med de forskellige ruter, og om der nogle steder er grundlag for flere busser. Så det er ret vigtigt, siger han.

Han fortæller blandt andet, at Aabenraa Kommune har brugt tidligere års passagertal til at opsætte skure ved stoppesteder, hvor de ved optællingerne kan se, mange står af og på.

Problemet er ifølge Keld Rysgaard af mere principiel karakter, da der i Aabenraa Kommune endnu ikke har været problemer på grund af de manglende tal.

- Det er et grundlæggende planlægningsværktøj til at vide, hvor mange passagerer der stiger på rundt omkring. Det samlede billede og overordnede indtryk af, hvordan ruterne bliver benyttede, kan man ikke se uden passagertal, siger han.

Ikke ulovligt

Esbjerg gennemgik i 2017 en stor omlægning af byens bybusnet, som på grund af de manglende passagertal ikke bliver mulig at måle effekten af på det parameter.

- Vi bruger altid de tal til at se, hvilke ruter der bliver brugt. Det er ærgerligt med en situation, hvor vi ikke har tallene, men vi ved jo, hvad der kommer af indtægter samlet set, siger Hans Kjær, direktør for teknik og miljø i Esbjerg Kommune, der godt kan leve med de manglende passagertal, når han ved, der står ham noget bedre i vente i form af mere præcise data fra Rejsekortet.

De regionale trafikselskaber indberetter årligt passagertal til Trafikstyrelsen. Det bliver ifølge trafikselskabets direktør ikke muligt at gøre for 2017.

Trafikstyrelsen har ikke ønsket at tale med JydskeVestkysten om sagen. Trafikstyrelsens pressechef har i en mail til JydskeVestkysten kaldt det beklageligt, men oplyser, at det ikke vil være ulovligt for Sydtrafik at undlade at indberette passagertallene.

Ingen ved, hvor mange der har kørt med: Sydtrafik har ingen passagertal for 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce