I kampen mod stillehavsøsters i Vadehavet: Nu vil minister se på fiskeri med skrabere

Minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), vil nu lede efter løsninger, der gør det muligt at fiske efter stillehavsøsters i Vadehavet med større redskaber. Arkivfoto: Katrine Damkjær

I kampen mod stillehavsøsters i Vadehavet: Nu vil minister se på fiskeri med skrabere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan igen blive tilladt at skrabe bunden af Vadehavet for at fiske stillehavsøsters, lyder det fra minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), efter en rapport vurderer, at der nu er 72.000 tons stillehavsøsters i Vadehavet.

Vadehavet: Blot en måned efter en forsøgsordning med håndplukning af stillehavsøsters i Vadehavet blev iværksat, lyder det nu fra minister for fiskeri Eva Kjer Hansen (V), at der skal tages skrappere midler i brug mod den invasive østersart.

Det sker, fordi en ny rapport fra DTU Aqua vurderer, at der nu findes 72.000 tons stillehavsøsters i Vadehavet i området fra den jyske vestkyst til Fanø, Mandø og Rømø. Til sammenligning vurderes det i rapporten, at der i årene 2005-2007 var mellem 2200 og 12.600 tons stillehavsøster i området.

- Vi skal have forstærket indsatsen for at få plukket stillehavsøsters, fordi de skader Vadehavet. I første omgang har vi givet tilladelse til forsøgsfiskeri med håndholdte redskaber, men nu vil vi lede efter løsninger på, om man kan få lov til at gøre det med større redskaber, siger ministeren.

Stillehavsøsters i Vadehavet
I løbet af de seneste år er der kommet flere og flere stillehavsøsters i Vadehavet. Stillehavsøsters er en invasiv art, og den er ifølge forskere ødelæggende for naturen i området, fordi den for eksempel overtager områder, hvor der tidligere var blåmuslinger. Dermed kan den også påvirke fødegrundlaget for flere fuglearter.Alligevel har det i flere år ikke været tilladt at fiske efter muslinger og netop stillehavsøsters i Vadehavet af frygt for, at naturen bliver ødelagt. Forskere strides dog om dette, da nogle mener, at det vil give mening at fjerne stillehavsøsters gennem netop fiskeri.En forsøgsordningen med manuel opsamling af stillehavsøsters trådte i kraft i februar og løber frem til den 31. maj 2019. Der er indtil videre givet to tilladelser til opsamlingen af stillehavsøsters under forsøgsordningen med hhv. fire og fem opsamlere til hver tilladelse.

Må ikke gøre skade

I løbet af foråret vil fagfolk vurdere, hvilke slags redskaber, det skal være tilladt at bruge. Men minister Eva Kjer Hansen er åben for, at det igen kan blive tilladt at skrabe bunden af Vadehavet med mekaniske skrabere.

- Det kræver, at det skal være redskaber, der ikke skader bunden. Det skal fagfolk vurdere, men man udvikler i øjeblikket på skraberedskaberne, så det er det, vi skal blive klogere på, siger hun.

I kampen mod stillehavsøsters i Vadehavet: Nu vil minister se på fiskeri med skrabere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce