Hvilken pensionist vil du være?

Thomas Lindberg Henriksen, Sydbank. Foto: Chresten Bergh

Hvilken pensionist vil du være?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Giver tanken om pensionisttilværelsen dig en urolig tanke eller to? Tre fjerdedele af os er bekymrede for, om pensionslivet mon bliver lige så sødt som arbejdslivet. Men det kan du gøre noget for at undgå.

Hos nogle giver tanken om arbejdsfrit liv lys i øjnene og sommerfugle i maven, men oftest giver den kommende tilværelse som pensionist anledning til tanker af den bekymrende slags: Økonomiske tanker om det liv, der venter på den anden side af arbejdslivet.

Vi oplever i Sydbank ofte at blive spurgt til råds om optimering af pensionsopsparinger, så formuen kan række hele livet. Her er, hvad jeg fortæller mine kunder i banken:

Jo tidligere, jo bedre. Hvis du vil fortsætte livet ufortrødent og beholde din nuværende livsstil, når du stopper med at arbejde, er tommelfingerreglen, at du bør have en månedlig udbetaling, som svarer til 80 procent af den løn, du havde, inden du gik på pension. Meget tyder på, at de 80 procent i højere grad vil afhænge af, hvor meget du selv formår at spare op, mens du arbejder. En tredjedel af dem, der går på pension finder ud af, at de har sparet for lidt op, viste en undersøgelse fra Danica Pension sidste år.

Fordi det er mere end almindeligt besværligt at indhente sin egen pensionsopsparing, er min klare anbefaling, at du gør dig overvejelser om din pension allerede tidligt i dit arbejdsliv. Jo før, jo bedre. For jo før du begynder din indbetaling, jo færre penge skal du lægge til side hver måned, fordi renterne, forhåbentligt, hjælper din opsparing på vej.

Jeg har en tommelfingerregel der siger, når du er 30 år skal du have opsparet én årsløn. Når du når til 40 skal du have, hvad der tilsvarer to årslønninger på pensionsopsparingen. Året du bliver 50 skal den indeholde værdien af fire årslønninger og når du skåler og runder 60, skal der være otte gange din årsløn.

Giv opsparingen et serviceeftersyn

Pensionsopsparinger er som biler: De skal tjekkes og have serviceeftersyn. Jeg anbefaler derfor, at du som minimum giver din pensionsopsparing et serviceeftersyn, når livets store begivenheder banker på din dør. Det kan være, når du bliver gift, når du får børn, bliver ansat i et nyt job, eller når du køber hus. Eller minimum hvert femte år og gerne oftere når du nærmere dig pensionstilværelsen.

Hvilken pensionist vil du være?

Når alt dette er sagt, handler din pensionsopsparing også om andre og vigtigere ting end penge. Den handler om, hvordan du forestiller dig, dit liv efter arbejdslivet skal se ud. Skal du slide dit pas op eller købe et lille sommerhus ved vandet? Drømme du om vind i håret fra en cykelsadel eller fra sædet i den røde åbne sportsvogn? Og hvad med villaen - skal du beholde den eller påtænker du noget mindre, nu hvor børnene ikke længere bor hjemme? Pensionsopsparing handler om dig og dine vaner og drømme for en fremtid, der kan være svær at forudse, men det er en nødvendighed at forholde sig realistisk til.

Er du I tvivl, så kan du altid kontakte os for en snak om ovenstående.

Hvilken pensionist vil du være?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce