Hver fjerde PTSD-ramt veteran får afslag på erstatning

Selvom flere og flere i dag forstår, hvad PTSD er, så er det stadig svært for veteraner, at få anerkendt sygdommen som arbejdsskade. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Hver fjerde PTSD-ramt veteran får afslag på erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Veteranforening raser over, at hver fjerde PTSD-ramt veteran får afslag på at få deres sygdom anerkendt som arbejdsskade og dermed mister muligheden for at få erstatning. Det er at "pisse" på veteranerne, siger talsmand.

Veteraner: Næsten en tredjedel af de PTSD-ramte veteraner, som forsøger at få deres diagnose anerkendt som arbejdsskade, bliver afvist. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som behandler arbejdsskadesagerne.

Siden 2013 er der blevet behandlet 945 sager hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), der vedrører veteraner med PTSD.

Fra 2013 til 2018 har 259 veteraner fået afslag på deres arbejdsskadessag. Dermed får hver fjerde veteran med PTSD afslag på at få sin diagnose anerkendt som arbejdsskade. Det betyder, at de ikke kan få erstatning.

Ikke godt nok

Hos Veteranalliancen er man ikke tilfreds med udviklingen. Her kritiserer talsmand Claus Stenberg, at det stadig er omkring en fjerdedel, som får afslag, selvom veteranerne bærer diagnosen PTSD efter at have været udsendt.

- Vi ser, at man løbende finder nogle nye kriterier for, hvad der skal til for at få anerkendt sin sag. For eksempel livsfare-kriteriet, som bliver brugt. Det betyder, at man giver afslag til PTSD-ramte veteraner, som har været udsat for forfærdelige ting, men som AES ikke vurderer har været i tilstrækkelig personlig livsfare. Det kan man ikke være bekendt, siger Claus Stenberg, der blandt andet arbejder på at forbedre retsstillingen for veteraner.

Lone Frosch, afdelingschef i AES, bekræfter, at man har flere kriterier for at få anerkendt sin sag om arbejdsskadeerstatning, selvom man har diagnosen PTSD.

- Vi kigger på, om man har været udsat for nogle relevante belastninger. Eksempelvis om man selv har været i en farefuld situation, om man har været i kamphandlinger, været udsat for beskydning, eller om man har været vidne til overgreb på civilbefolkning. Det handler om en konkret og individuel vurdering, siger hun og tilføjer, at det i sidste ende handler om, hvorvidt dokumentationen er tilstrækkelig nok til, at det kan konkluderes, at det, man har været udsat for, også har været årsag til sygdommen.

Kræver dokumentation

Når AES modtager en anmeldelse af PTSD som arbejdsskade, starter sagsbehandlingen med, at man hører veteranen. Veteranen får mulighed for at uddybe sine oplevelser og det, vedkommende har været udsat for. Herefter beder AES om en erklæring fra en speciallæge, der skal vurdere, hvilken sygdom der er tale om. Herefter bliver Forsvaret bedt om at be- eller afkræfte veteranens oplysninger.

- Når vi holder udsagn og lægevurdering sammen med Forsvarets udtalelse, så vurderer vi, om dokumentationen er tilstrækkelig. Før kan vi ikke tilkende en erstatning. Det er loven, som kræver, at vi skal kigge på dokumentationen og høre arbejdsgiver, siger Lone Frosch.

Claus Stenberg køber ikke forklaringen.

- Det her er at pisse på veteranerne. Man udvikler ikke bare PTSD for sjov. Som veteran er PTSD noget af det værste, man kan pådrage sig. Når man får det her PTSD-stempel på sig, så er man sikker på at miste sit job i forsvaret og hos en masse andre offentlige myndigheder, siger han.

Nye tal for 2018

Mens næsten hver fjerde har fået afslag på en arbejdsskadeerstatning fra 2013-2018, viser de foreløbige tal fra 2018 isoleret set et noget andet billede. Ud af de 22 færdigbehandlede sager er det kun to, som indtil videre har fået afslag. Der ligger dog endnu 93 sager, hvor der ikke er truffet nogen endelig afgørelse, og derfor vil AES ikke kommentere tallene.

Hver fjerde PTSD-ramt veteran får afslag på erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce