Hvad fylder mere end skattespørgsmålet i valgkampen?

Klimastrejker har været med til at skabe opmærksomhed. Arkivfoto: Jacob Schultz

Hvad fylder mere end skattespørgsmålet i valgkampen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen er det andre værdipolitiske emner end skattespørgsmålet, der fylder i valgkampen. På listen kan du læse om tre af dem, og hvordan de har stjålet opmærksomheden.

Klima
Der er kommet pensionsudspil fra Socialdemokratiet, der skal differentiere pension. Arkivfoto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix.

Klima er et af de store emner i valgkampen, og de fleste partier har klima og bæredygtighed på den politiske dagsorden.

Ifølge Kasper Møller Hansen skyldes en del af opmærksomheden om klimaspørgsmålet, at vi er begyndt at kunne se forandringerne omkring os. Det er altså blevet tydeligere for de fleste, at der er ved at ske ændringer.

- Også klimastrejker og unge, der demonstrerer, har været med til at skabe opmærksomhed om klimaet. Alle vil have klima på dagsordenen nu, siger han.

Et eksempel på klimastrejke kunne ses den 24. maj, hvor der var arrangeret en international klimastrejke. I Danmark udmøntede den sig i 26 demonstrationer på tværs af 24 byer. I Syd- og Sønderjylland fandt klimastrejken sted i Esbjerg, Kolding, Ribe og Sønderborg.

Pension
Både Socialdemokratiet og Venstre vil sætte flere penge af til velfærd. Arkivfoto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix.

Pensionsspørgsmålet stjal ifølge Kasper Møller Hansen opmærksomheden, da Socialdemokratiet smed et udspil om differentieret pension på bordet.

Udspillet, der blev præsenteret i januar, blev kaldt "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" og handlede om, at nedslidte arbejdere skulle kunne gå på pension tidligere. Venstre kritiserede udspillet.

Et par måneder senere præsenterede de med resten af regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale om seniorpension. En del af aftalen var, at borgere kunne komme på seniorpension op til seks år før pensionsalderen.

På den måde røg pensionsspørgsmålet ind på den politiske dagsorden.

- Med opmærksomhed er det nu engang sådan, at vi ikke kan diskutere det hele på en gang, siger Kasper Møller Hansen.

Velfærd

Den demografiske udvikling peger på flere børn og flere ældre i Danmark i fremtiden, og i valgkampen er det blevet diskuteret, hvordan udfordringen skal imødekommes.

I begyndelsen af maj fremlagde Venstre et velfærdsløfte om 69 milliarder kroner mere til velfærden i Danmark frem mod 2025. De 69 milliarder skulle ifølge Venstre findes i det økonomiske råderum, som regeringens økonomiske politik og reformer skulle skabe.

Senere på måneden præsenterede Socialdemokratiet en økonomisk plan frem mod 2025, og den satte 37,4 milliarder kroner af til offentlige udgifter. Socialdemokratiet foreslog også at bruge en del af det økonomiske råderum, mens resten skulle findes i flere afgifter og skatter.

Velfærd kom på den måde med på den politiske dagsorden både hos Venstre og Socialdemokratiet - med skattestop og skattestigning.

Hvad fylder mere end skattespørgsmålet i valgkampen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce