Hjemmeværnsfolk fritaget for tjeneste ved grænsen

For tre uger siden begyndte hjemmeværnsfolk at aflaste politiet ved den igangværende grænsekontrol. Nu er tre af de udstationerede hjemmeværnsfolk blevet fritaget for tjeneste og sendt hjem, fordi de ikke lever op til det såkaldte decorumkrav efter politiets undersøgelser. Det skal understreges, at ingen af folkene på dette billede fra grænsen i Kruså er , som politiet
Foto: Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Hjemmeværnsfolk fritaget for tjeneste ved grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre hjemmeværnsfolk er fritaget for tjeneste og sendt hjem fra grænsekontrol, da de viste sig ikke at kunne leve op til den værdighed og agtelse, som politiet kræver af tjenestemænd. Hvad der er årsagen til hjemsendelsen står hen i det uvisse.

- De er blevet fritaget for tjeneste ved grænsen.

Med disse ord bekræfter chefen for ledelsessekretariatet hos Hjemmeværnskommandoen, oberstløjtnant Morten Thomsen, at tre hjemmeværnsfolk er blevet sendt hjem blot tre uger efter, at hjemmeværnet blev sendt til grænsen for at aflaste politiet.

Morten Thomsen kan ikke fortælle, hvorfor de tre hjemmeværnsfolk er fritaget fra tjeneste, men tilføjer, at de efter politiets interne undersøgelser er faldet for det såkaldte decorumkrav.

Decorumkravet stiller særlige krav til tjenestemænd om at leve op til den tillid og agtelse, som stillingen kræver. Inden for politiet er der eksempelvis fokus på tidligere strafbare handlinger, så de udstationerede hjemmeværnsfolk skal dels leve op til en skærpet lovlydighed, og der må eksempelvis ikke opstå mistanke om korruption, forskelsbehandling eller magtmisbrug.

- Men vi har ikke kendskab til, hvad det er, der er faldet for. Men de lever ikke op til de krav, som politiet stiller ifølge decorumkravet, fortæller chefen for ledelsessekretariatet hos Hjemmeværnskommandoen, Morten Thomsen.

Interne rygter

JydskeVestkysten erfarer, at en af hjemmeværnsfolkene var sendt hjem efter at være mødt beruset op, og de andre skulle være fritaget for tjeneste efter racistiske ytringer.

Men det afvises af hjemmeværnschefen:

- Jeg kan ikke bekræfte, at der er sendt nogen hjem på grund af beruselse, og at andre skulle være sendt hjem på grund af racisme, er heller ikke korrekt, fortæller Morten Thomsen.

JydskeVestkysten erfarer, at en hjemmeværnsmand ved grænsekontrollen tidligere har været til tjenestelig samtale efter at være mødt beruset op efter en fest dagen i forvejen - uden at være blevet sendt hjem. Er det korrekt?

- Det må være en personalesag, og det udtaler jeg mig ikke om, svarer Morten Thomsen.

Vicepolitiinspektør Palle Linné fra politiets Udlændingekontrolafdeling i Padborg har ikke ønsket at kommentere sagen, men henviste onsdag til Hjemmeværnskommandoen, der er personaleansvarlig for de udstationerede hjemmeværnsfolk ved grænsen.

Men vi har ikke kendskab til, hvad det er, der er

faldet for. Men de lever ikke op til de krav, som

politiet stiller ifølge decorumkravet
Morten Thomsen chefen for ledelsessekretariatet hos Hjemmeværnskommandoen,
Fakta
Decorumkrav

Ifølge tjenestemandslovens § 10 skal en tjenestemand, der eksempelvis udfører politimæssige opgaver, samvittighedsfuldt overholde de regler, der gælder for hans stilling og såvel i som uden for tjenesten vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver. Dette kaldes "decorumkravet" - og det er dette krav, som de tre hjemsendte hjemmeværnsfolk ikke har kunnet leve op til.  • Politiet har i forbindelse med udstationeringen af hjemmeværnsfolkene ved grænsen tjekket personerne igennem de forskellige registre - og har på den baggrund vurderet, at de skulle fritages fra tjeneste, fordi de eksempelvis har begået strafbare handlinger eller andre overtrædelser af decorumkravet.
  • Decorumkravet tages også i anvendelse i andre tilfælde end ved strafbare forhold, hvor medarbejderen eksempelvis ikke har udvist den nødvendige "agtelse og tillid" som stillingen kræver.
  • I politiet er der typisk to tilfælde af decorumkravet, som der lægges særlig vægt på. Dels skal ordensmagten, fordi den håndhæver love, selv være et godt eksempel og leve op til lovlydighed. Dels må der ikke opstå mistanke om korruption, forskelsbehandling eller magtmisbrug.


Hjemmeværnsfolk fritaget for tjeneste ved grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce