Her kan de ikke få lærlinge nok: Ni unge skaber succes

Hos den koldingensiske elinstallatørfirma Buchreitz A/S er ni lærlinge med til at skabe firmaets succes blandt de 45 ansatte: - Vi har dem, fordi de er dygtige. Men vi ser det også som en samfundsopgave at uddanne dem, siger stifter og medejer Søren Buchreitz - til venstre - der her ses sammen med firmaets anden medejer og direktør, Brian G. Rasmussen.
Foto: Privatfoto

Her kan de ikke få lærlinge nok: Ni unge skaber succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stifteren og medejeren af elinstallatørfirmaet Buchreitz A/S i Kolding har ni lærlinge blandt sine 45 ansatte. "Det er en slags fodboldakademi", forklarer han om de mange lærlinge, hvor de dygtigste efterfølgende bliver ansat i firmaet.

Søren Buchreitz er stifter og medejer af det succesrige elinstallatørfirma, Buchreitz A/S i Kolding. Helt usædvanlig er virksomheden ved, at der er ni lærlinge med til at skabe succesen blandt virksomhedens 45 ansatte. Firmaet betragter det nemlig som en samfundsopgave at tilbyde lærlingene praktikpladser.

- Vi har dem, fordi de er dygtige. Men vi ser det også som en samfundsopgave at uddanne dem. Faktisk har vi ikke undersøgt, om de i lærlingetiden giver et overskud, men vi betragter lærlingene som en gevinst for firmaet, fortæller Søren Buchreitz, der ejer firmaet sammen med to andre ansatte.

Han sammenligner sine mange lærlinge med et fodboldakademi, der fungerer som en rugekasse for virksomheden.

- Af de 45 ansatte er der i dag seks medarbejdere, der tidligere har været lærlinge hos os. På den måde uddanner vi vores egne medarbejdere, da de dygtigste lærlinge typisk bliver tilbudt job hos os, fortæller Søren Buchreitz.

Store dele af elinstallatørbranchen har i dag og i fremtiden problemer med at tiltrække uddannet arbejdskraft. Men det problem har Buchreitz A/S ikke på grund af firmaets mange lærlinge.

- Det er svært at få fat i uddannede, for mange medarbejdere er standhaftige i deres job. Derfor uddanner vi gerne selv, og det har jo vist sig at være en succes, tilføjer Søren Buchreitz.

Alligevel bifalder han ikke nødvendigvis den nye aftale i de netop overståede trepartsforhandlinger, hvor firmaer, der i fremtiden lever op til at tilbyde praktikpladser, vil bliver belønnet økonomisk, mens firmaer, der ikke tilbyder lærlinge en uddannelse, i fremtiden vil blive straffet økonomisk:

- Det bryder jeg mig ikke om, for der er ingen firmaer, der skal pålægges lærlinge ved tvang. Jeg synes ikke, firmaer uden lærlinge skal straffes. Man skal tage lærlinge, fordi det er en fordel for firmaet, og den gamle skrøne om, at firmaer sikke vil betale for en lærling, er en skrøne. Man skal tage en lærling, fordi de er dygtige, fortæller Søren Buchreitz.

Trepartsforhandlinger har leveret afgørende skridt i samfundsudviklingen siden det første forlig i 1899. Få et overblik over trepartsforhandlingernes historiske betydning:

  • Deltagerne i trepartsforhandlinger er fagbevægelsen, arbejdsgiverne og staten. Det er dog ikke kun tre personer, der sidder med ved bordet. Typisk vil flere ministre samt repræsentanter fra flere fagforbund og arbejdsgiverorganisationer være til stede.
  • Den første trepartsforhandling fandt sted i 1899 og endte med Septemberforliget. Her blev det slået fast, at arbejdsgiverne har ret til at lede og fordele arbejdet, mens fagforeningerne har ret til at forhandle løn- og arbejdsforhold.
  • Den sidste store trepartsaftale blev indgået under Schlüter-regeringen i 1987. Siden er der indgået flere mindre aftaler.
  • Trepartsaftalen fra 1987 er baggrunden for de arbejdsmarkedspensioner, lønmodtagere har i dag.
  • I 2012 faldt den daværende S-R-SF-regerings ønske om en ny stor trepartsaftale på gulvet. Regeringens krav var, at danskerne skulle arbejde mere - blandt andet ved at inddrage en eller flere hellig- eller feriedage. Det forslag var uspiseligt for Dansk Metal.

Kilder: Ritzau og Faos, Københavns Universitet.

/ritzau/Her kan de ikke få lærlinge nok: Ni unge skaber succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce