Grindsted-forureningen: Fraflyttere skal også med i stor undersøgelse

Undersøgelsen af de sundhedsmæssige konsekvenser i forbindelse med Grindsted-forureningen vil også omfatte til- og fraflyttere. Arkivfoto: Martin Ravn

Grindsted-forureningen: Fraflyttere skal også med i stor undersøgelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kommende registerundersøgelse af de sundhedsmæssige konsekvenser af Grindsted-forureningen vil også omfatte til- og fraflyttere og vil gå op til 50 år tilbage. Undersøgelsen vil omfatte omkring 10-15 sygdomme.

Grindsted: Det er ikke kun nuværende Grindsted-borgere, som vil blive omfattet af den store registerundersøgelse, der skal undersøge de sundhedsmæssige konsekvenser i forbindelse med den omfattende forurening i byen. Også fraflyttere vil blive en del af undersøgelsen, der vil gå op til 50 år tilbage i tiden for at undersøge sundhedsfaren til bunds. Det fortæller koncernchef i Region Syddanmark Kurt Espersen.

- Det er en kæmpe datamængde, og vi skal lave analyser af, hvad det eksempelvis betyder for den enkelte sygdom, at man er flyttet derfra som barn. Så der er mange ting, forskerne skal kigge på, analysere og databearbejde for at være sikre på, at de resultater, der engang lægges frem, er så valide som muligt, siger Kurt Espersen, der er den del af den styregruppe bag undersøgelsen som mødtes tirsdag aften

Grindsted-forureningen
  • Forureningen i Grindsted stammer fra Grindstedværket, der i forbindelse med produktion af lægemidler udledte affaldsstoffer samt spildevand til Grindsted Å og senere til Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet. Her er der deponeret omkring 286.000 kubikmeter spildevand indeholdende omkring 1200 skadelige stoffer heriblandt kviksølv. Dumpingen af spildevand fortsatte indtil 1973.
  • Sagen om forureningen har ligget stille i en del år, indtil der blev pustet nyt liv i den offentlige debat i starten af 2018. Det skete, efter at forskere fra Danmarks Tekniske Universitet havde kortlagt, præcist hvilket sted en stor del af forureningen sev op i Grindsted Å samt dokumenteret mængden af forureningen, som blandt andet bestod af over 200 kilo vinylklorid årligt.
  • Da den offentlige debat blev genoplivet, påtog Region Syddanmark, der har ansvaret for forureningsindsatsen generelt, sig tovholderrollen for at undersøge, om der er forhøjet sundhedsrisiko i Grindsted efter forureningen fra Grindstedværket.
  • Grindstedværket blev i 1939 overtaget af Danisco, som i 2011 solgte værket til amerikanske Dupont.

Over 10 sygdomme

Han peger på, at det især er nødvendigt, at undersøgelsen omfatter dem, der boede i Grindsted i 60'erne og 70'erne, hvor man formoder, at forureningen var på sit højeste. Registerundersøgelsen vil blandt andet inddrage data fra Danmarks Statistik, Cancerregisteret og Sundhedsstyrelsen og vil også inddrage socioøkonomiske forhold for bedst muligt at give svar på, om Grindsted-borgerne er mere syge end borgerne i resten af landet. Undersøgelsen skal foretages af en gruppe forskere, som ifølge Kurt Espersen vurderer, at man i nogle af databaserne vil kunne gå 40 til 50 år tilbage og undersøge de sundhedsmæssige konsekvenser af forureningen.

Forskerne bag undersøgelsen er lige nu ved at undersøge, hvilke databaser, der kan opnås adgang til, og er ved at finpudse en liste over, hvilke sygdomme der skal være en del af undersøgelsen. Kurt Espersen fortæller, at man på nuværende tidspunkt har en liste med 10-15 sygdomme, som skal være en del af undersøgelsen. Det gælder blandt andet neurologiske sygdomme som ALS, cancersygdomme, mens borgerne også har bedt om, at undersøgelsen vil omfatte depression, ADHD og angst. Registerundersøgelsen forventes færdig i juni 2019. Resultaterne vil ikke sige noget om enkeltindivider, men om befolkningen i Grindsted som helhed og vil koste knap én million kroner.

Grindsted-forureningen: Fraflyttere skal også med i stor undersøgelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce